söndag 30 december 2007

2007 - ett utsnitt


Solen gråter regn, molnet torkar en tår
Och efter tomma vintern kommer ännu en vår
För dom svaga som inte föll ifrån

The dust of civilizations
And loves sweet remains
Slip off of your fingers
And come driftin’ down like rain

Det var en någorlunda dag
Varken usel eller bra
Bara en någorlunda någorlunda dag

Den här skogen gör nånting med mig
Jag blir alldeles för ärlig
Säger kyss mig inte
Det kommer bara leda till något ont ändå

Bara en enda ros på ett evigt klänge,
så är livet, trist varar länge,
men underbart är kort,
alldeles för kort

Det är sommar i en sekund
Och jag minns varenda stund
Vi gick till havet för kärlekens skull
När vi blev fulla för kärlekens skull

And the girls in their summer clothes
In the cool of the evening night
The girls in their summer clothes
Pass me by

Jag minns augusti i det höga gräset
Och hur du höll mig ömt
Jag minns augusti i det höga gräset
Eller har jag bara drömt

Yesterday the people were at ease
Baby slept in peace
You closed your eyes and saw her
You knew who you were

Är du fortfarande arg
Är du fortfarande trött
Önskar du fortfarande
Att vi aldrig hade mötts

Kom ut på vägen och möt mig där
Jag är torktumlad med ännu kär
Kom och blås bort min längtans damm
Ma chérie, ma femme

Halv sju på morgonen jag fryser på dass
Nyss var det sommar och barnen åt glass
Regn i oktober havet är grått
Fiskebåtar tar upp hummern dom fått

Jag står här på ett torg
Ett cirkuståg passerar
En clown, en vind passerar
Men jag är full av sorg

Minus fyra, kallare luft på väg in
Tillfälligt snöfall tillfälligt växlande vind

Jag spelar för livet
Jag sjunger för full hals
Jag leker med solen och kysser gud
Jag spelar för livet
Med huv’et i himlen
Och fötterna dansar på moder jord

Tough Guys Don't Dance

lördag 29 december 2007

Dagens arbetspass

I dag har jag bl a digitaliserat den här. Totta Näslund med hans Hot'n Tot's featuring Spencer Bohren från 1989. Hot'n Tot's bestående av Bernt Andersson, Bengan Blomgren, Nikke Ström m f l.

Dagens labour innefattar dessutom Pete Townsends/Ronnie Lanes Rough Mix.
En platta blandad med låtar av Pete och Ronnie från 1977. Bland medverkande musiker finns bl a Charlie Watts på trummor.

Anne Dorte Michelsens, en av dessa duktiga dejliga danska sångerskor. En skiva från 1990 som heter Den ordlöse time.

Simply Reds Stars från 1989 fullbordar dagens värv. Mick Hucknall i högform.

onsdag 26 december 2007

Fynd i vinylhyllan

Jag börjar behärska min makalösa manick som omvandlar vintage vinyl till modern digital musik i mp3-format. Jag återupptäcker gamla godingar som jag inte kunnat lyssna på sedan år tillbaka.

I dag har jag konverterat den här skivan och ytterligare en av Clifton Chenier. Det här är crossover kitchen. Blues med fransk musettetouch. Zydeco, cajun, creole music, jag har aldrig lärt mig skillnaden i beteckningarna på den här musiken med rötter i Louisiana. Det svänger dock skönt.

Clifton lämnade jordelivet 1987. Han hade fått diabetes och njurarna upphörde att fungera. Hans karriär startade redan 1954 då han gav ut sin första platta. Bogalusa Boogie är från 1976 det år då Clifton och hans Red Hot Lousiana Band slog igenom hos den stora publiken. Jag hittade på honom genom tips från någon några år senare.

Lyssna på ett litet smakprov här.

fredag 21 december 2007

Julmumma

Julmumma är en dryck som hamnat lite i skymundan. I bland har den förekommit i tester av julöl, och har då givetvis hamnat lågt i poäng. Julmumma är visserligen en maltbaserad dryck, men långt från julöl. Själv föredrar jag vår svenska julöl, t ex Three Hearts, till julmaten. Julöl skall vara söt. Det kan gå bra med en del alesorter om inte beskan blir för stor.

Mumma smakar mumma. Så här beskrivs Falcons Julmumma, artikel nr 11200, på bolagets hemsida:
"Söt, mycket kryddig smak med tydlig karaktär av ingefära, inslag av kryddnejlika, kardemumma, pomerans och mörk sirap."

Jag vill beskriva den som en svagdricka med glöggsmak. God att dricka som aperitif före maten. Jag kan även tänka mig att dricka mumma till fikon och nötter.

Julmumma var förr en dryck man blandade till själv. En del gör så fortfarande. Det finns mängder av recept. Det här är ett som jag visserligen inte prövat själv, men som jag tycker låter lovande.

Ingredienser:

2 flaskor starkporter (33 cl)
2 flaskor julöl (33 cl)
1 flaska sockerdricka (33 cl)
½ tsk malen kardemumma
½ dl madeira

Kyl dryckerna och blanda dem strax före servering. Smaksätt med kardemumma och madeira.

Med detta vill jag tillönska alla en God Jul.

fredag 14 december 2007

Stora Synagogan i Budapest

Den stora synagogan ligger på Pestsidan av staden. Det är den största synagogan i Europa. Budapest hade, och har fortfarande en stor judisk bosättning.

De första judarna kom till Ungern på 1250-talet och slog sig ner i Buda och Obuda. Kung Bela IV gav judarna vissa rättigheter, bl a rätten att utöva sin religion.

På 1800-talet bosatte sig en större koloni judar i ett begränsat område på Pestsidan, Ersébetvarós. Den judiska kolonin var väl integrerad i det ungerska samhället fram till 1941. Då stiftades flera antisemitiska lagar av den tyskallierade regimen.






Judarna tvingades bl a bära den gula davidsstjärnan och judisk egendom konfiskerades.

Tyskarna ockuperade Ungern 1944. Den ungerska regeringen ansågs inte pålitlig. Bl a efterkom man inte de tyska pråpåerna om att sända judar till lägren i Polen.

1944 skapades ett getto i Pest. Tusentals ungerska judar deporterades till utrotningslägren i Auschwitz.

Den här murdelen skall vara en rest av gettomuren och finns nu på den stora synagogans gård.


Den här lummiga kyrkogården finns på synagogans gård. Alla gravstenar är daterade 1943 eller 1944.

I synagogan finns ett museum om förintelsen och vad som hände den judiska befolkningen i Budapest.
Strax före ryssarna anlände och befriade staden planerades en attack mot gettot av ungerska pilkorsare (ungerska nationalister). Den tyske befälhavaren satte dock stopp för detta genom att sätta ut vakter runt gettot. Om detta var ett utslag av humanitet eller rädsla för repressalier efter kriget får vara osagt. Ingripandet räddade dock tusentals judars liv.



Förintelsemonumentet till minne av de 600 000 ungerska judar som dödades under andra världskriget på synagogans gård. Monumentet av konstnären Imre Varga föreställer en tårpil och är utförd i stål.

Monumentet avtäcktes 1991 och är delvis bekostat av den ungersk-amerikanske skådespelaren Tony Curtis.






Tusentals ungerska judar kunde räddas undan förintelsen genom ingripande från de neutrala länderna Sverige, Schweiz och Portugal.

Raoul Wallenberg är den mest kände och han står även överst med stor stil på den minnesplatta som finns på synagogans gård. Det fanns dock även andra. Den svenske diplomaten Per Anger är en. Den schweiziske diplomaten Carl Lutz är en annan.

En bortglömd hjälte på det här området är den svenske språkmannen Valdemar Langlet. Langlet var en föregrundsfigur i esperantorrörelsen och undervisade i språk på universitetet i Budapest. Han och ryskfödda hustrun Nina kom tidigt i kontakt med judiska vänner som sökte deras hjälp. Langlet representerade Svenska Röda Korset och utfärdade skyddspass i organisationens namn. Uppgiften blev honom dock övermäktig och han begärde hjälp från den svenska legationen som beslutade sända Raoul Wallenberg till Budapest.

Det här var förmodligen sista inlägget om Budapest. Nu blickar jag framåt mot 2008 års resor. I april eller maj bär det av på en veckoslutsresa till Krakow. I sommar planerar vi för en vecka i norra Portugal. Återkommer med mer om detta.

måndag 10 december 2007

Jultomten kommer med en sån här

Jag har varit så snäll det här året att jultomten kommer med en sån här till mig.

Halvautomatisk, remdriven skivspelare från Lenco. Ansluts till datorn via USB för enkel konvertering av vinyl till digitalt format. Inbyggt RIAA-slutsteg gör att den kan kopplas direkt till en förstärkare AUX/Line/CD-ingång. 33/45 varvsläge.
Med den medföljande programvaran spelar du enkelt in dina plattor på datorn. Programmet har en mängd redigeringsfunktioner och det går att konvertera till WAV/MP3/OGG. Ej för phonoingång. Kompatibel med Windows (XP & Vista), Mac OS X och Linux.

Jultomten har outsourcat leveransen till Kjell & Company, http://www.kjell.com/.

Uppdatering 2007-12-11. Tomtens agent Kjell var en snabb rackare. Jag skickade önskelistan i fredags och i dag när jag kom hem låg ett meddelande i brevlådan att klappen fanns att hämta på ICA. Inkopplad och testkörd. Nu skall jag bara lära mig hur man gör MP3-filer från vinylen.

Uppdatering 2007-12-13. Nu börjar jag greppa det här. Spela in på laptopen och exportera till MP3-format. Förvånansvärt bra ljud. Jag började försiktigt med en vinyl i bättre skick, Per Gessles första soloplatta från 1983. Det skall bli spännande att se resultatet från lite mer slitna vinyler.

Uppdatering 2007-12-14. Brothers in Arms överförd till MP3-format. Likaså skiva 1 av 10 i Lindemanboxen. På gång är Frewheelin' Bob Dylan. Arbetet skulle gå bra mycket fortare om man inte fastnade i provlyssning. Jag har ju så mycket bra i vinylsamlingen.

lördag 8 december 2007

Petti di Pollo alla Bolognese


Ni som tittat in här tidigare vet att jag är en sopp- och grytman. Jag gillar långkokt kött, men enbart sådana rätter skulle ju bli lite ensidigt.

I dag blev det därför en annan långkörare - kycklingbröst med skinka och ost. Jag har hämtat receptet ur en gammal italiensk kokbok och då heter den som i rubriken. Jag har inte någon bild på maten att lägga ut, så då fick det bli en bild på maträttens hemort - Bologna. Det är en av stadens berömda kyrkor i rött tegel. Bologna verkar vara rött på mer än ett sätt.




Ingredienser

4 normalstora kycklingbröstfiléer
8 skivor lufttorkad skinka
ost med lite smak
riven parmesan
hönsbuljong (jag brukar ta någon tesked hönsfond och späda med vatten)
mjöl
smör
salt
peppar

Sätt ugnen på 175 gr. Dela kycklingbrösten horisontellt för att få tunna skivor. Lägg dem på en skärbräda och täck med smörpapper. Banka sedan ut filéerna med en kastrull. Drag av pappret. Salta och peppra och vänd sedan filéerna i mjöl. Nu kan det vara lämpligt att sätta på riset som skall serveras till. Jag brukar köra med vanligt parboiled till den här rätten.

Stek filéerna på båda sidor så de blir gyllenbruna. Lägg över dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck varje filé med en skiva skinka och några skivor ost. Strö över den rivna parmesanen, och droppa över hönsbuljongen. Gratinera i ugn c:a 10 minuter.

Servera med riset och lite sallad. Till detta kan man dricka något rött vin, varför inte ett ungt friskt bärigt italienskt, t ex Montepulciano d´Abruzzo. I dag blev det dock ett alkoholfritt alternativ. Vatten från Badelundaåsen.

I morgon blir det Gulyas Léves. Ungersk gulaschsoppa.

fredag 7 december 2007

Szabadság híd - Frihetsbron

På bilden ses frihetsmonumentet längst upp på Gellertberget. Vid brofästet på Budasidan ses Hotell Gellerts runda kupol. Bron är den av de centrala broarna som ligger längst söderut.

Bron byggdes mellan 1894 och 1896. Den invigdes av kejsar Frans Josef som slog i de sista silvernitarna i brofästet på Pestsidan. Bron döptes också från början efter Frans Josef. Bron sprängdes under tyskarnas reträtt 1944, men återuppfördes redan 1946 och fick då sitt nuvarande namn.

På Pestsidan ligger brofästet vid Fóvám Tér. Här ligger som granne till Corvinus Universitetet stans stora saluhall. Här kan man strosa och titta på varorna (och köpa givetvis). På bottenplan finns huvudsakligen livsmedel. Salamikorvar av alla dimensioner, paprika av olika form och styrka, och varför inte prova gåslevern som kan fås i valfri förpackningsstorlek. På nästa plan finns textilier och souvenirer. Ungerska broderade dukar, folkdräkter, ryska dockor eller målade ägg. När benen tröttnar kan man ta en kopp dupla (dubbel espresso) och en bit strudel och titta på folklivet. Från Fóvám Tér kan man strosa norrut längs Budapests stora affärsgata, Vaci út.

Över bron går spårvagnslinjerna 4 och 6. Tar man 6:an till ändhållplatsen Moricz Zsigmont körtér kan man där byta till buss som tar en upp till Gellertbergets topp. Bussen letar sig via serpentinvägar uppför berget genom ett trevligt bostadsområde som nästan har småstadskaraktär.

Brofästet på Budasidan ligger alldeles vid Hotell Gellért. Detta är ett klassiskt lyxhotell med ett bad som är öppet även för icke hotellgäster. Ovanför hotellet ligger Sziklatemplon - Grottkyrkan. Kyrkan är byggd 1926 med helgedomen i Lourdes som förebild. Den var från början avsedd för munkar i paulinerorden. Verksamheten förbjöds dock på 1950-talet av den kommunistiska diktaturen och kyrkan bommades igen. Kyrkan återinvigdes 1989. Det är väl värt att stanna till och gå in i kyrkan. Lugn och fridfull, och på sommartid en sval oas om man vill komma undan solen.

Uppför berget kommer man även via trappor från Hotell Gellert. Längst upp på berget ligger Citadellet. Detta uppfördes efter revolutionen 1848-49 och var bestyckat med kanoner som kunde beskjuta staden. Syftet var fr a att avskräcka befolkningen från nya uppror. Citadellet är i dag ombyggt till hotell, restaurang och muséum med utställningar från andra världskriget.

På baksidan av citadellet ut mot floden står frihetsmonumentet, som uppfördes efter andra värlskriget. Monumentets centralfigur är en staty av en kvinna som håller ett palmblad. Statyn står högt på en piedestal och är väl synlig över hela staden. Tidigare stod här även en staty av en rysk soldat med text som uttryckte tacksamhet över de ryska soldaternas befriande av Budapest. Den är nu flyttad till den statypark som uppförts i utkanten av Buda, där även andra statyer från kommunistepoken finns uppställda.

Första gången jag kom till Budapest på 1970-talet hamnade jag på det vandrarhem som då var inrymt i citadellet. När man kom från Wien med tåg fanns det på västra stationen, Keleti pu, en förmedling som hänvisade besökarna till olika inkvarteringar.

torsdag 6 december 2007

Jacobsen - Golden Naked Christmas Ale art nr 11680

På besök i residensstaden passade jag på att inventera utbudet av julöl på stadens bolag. Utbudet är ju något digrare än på min hemort.

Det blev några provflaskor av de mer luxuösa sorterna. Bl a denna på bilden. Jacobsen Golden Naked Christmas Ale.

Jacobsen är Carlsbergskoncernens eget microbryggeri där de brygger högklassigt öl. J Kr Jacobsen grundaren av Carlsbergs bryggeri har fått ge namnet till denna top of the lineproduktion.

Golden Naked Christmas Ale är en julsmakande ale. Den har en mycket rund smak. Det finns en kraftig beska i botten, men den är inte rå som i många andra ale. Väl avvägd sötma balanserar och man anar en citrusanstrykning på toppen. Det är en alkoholstark ale, 7,5 %, men detta märks knappast. Detta är ingen busgrogg á la elefantöl. Kan rekommenderas. Kanske inte till julbordet, men väl till fikonen och nötterna. Eller som i kväll till Oldsberg på spåret.

Erzsébet híd - Elisabethbron

Den ursprungliga Elisabethbron byggdes mellan 1897 och 1903. Den är döpt efter kejsarinnan Elisabeth, gift med Frans Josef. Elisabeth eller Sissi var mycket populär i Ungern. Hon blev mördad av en italiensk anarkist 1898. En stor bronsstaty av Elisabeth finns vid brofästet på Budasidan.

Byggandet av bron kantades av korruption. Brofästet vid Budasidan är beläget alldeles vid kanten av Gellertberget. Det finns väldigt lite utrymme för tillfartsvägar och platsen synes illa vald. Förklaringen är att en av stadens mer välbeställda adelsmän ägde marken. Han satt dessutom i stadens styrelse och kunde genom beslutet att bygga bron på denna plats tjäna en förmögenhet på att sälja marken.

Elisabethbron sprängdes liksom övriga broar över Donau av tyskarna i samband med deras reträtt undan ryssarna 1944. Det är den enda bro som inte kunde återuppföras som den en gång var byggd. Den nya Elisabethbro som nu finns på platsen blev klar 1964. Från början gick flera spårvagnslinjer över bron. Då det uppstod sprickor i bron beslöts 1973 att ta bort spårvagnstrafiken från bron. Mer om spårvagnar finns att läsa här.

Vid Pestsidans brofäste finns den äldsta byggnaden på den här sidan av staden, Innerstadens Församlingskyrka. De äldsta delarna härrör från 1000-talet. Kyrkan är inklämd av påfartsvägen till bron och ser från utsidan rätt anspråkslös ut. Den är dock värd ett besök. Kyrkans interiör återspeglar flera tidsperioders byggnation. Gotik och barock blandat. Altartavlan förstördes under andra världskriget och den nuvarande uppfördes 1948. En rest från turktiden då kyrkan var moské finns även kvar. En mihraba, en bönesnisch vänd mot Mecka har lämnats kvar vid sidan av altaret.

På Budasidan ligger brofästet som tidigare nämnts vid Gellertbergets fot. En bit upp på berget, som man kan nå via trappor, finns Gellertmonumentet. Monumentet restes 1904 till minne av biskop Gellért som blev mördad på platsen. Ett uppror på 1000-talet lett av kung Stefans bror, Vata, motsatte sig införandet av kristendomen. Enligt legenden kastades biskop Gellért i Donau från denna plats av pöbelhopen. Jag återkommer till Gellertberget när jag skriver om nästa bro, Szabadság híd - Frihetsbron.

måndag 3 december 2007

Kossúth híd

Nu tänkte jag berätta om en bro som inte finns längre. Den har dock sin plats här då den fanns som tillfällig förbindelse i avvaktan på att nästa bro, Ersebét híd, skulle återuppföras.

När tyskarna retirerade 1944 lät de spränga samtliga broar över Donau. Nästa ockupant behövde ju också broar och tillfälligt lades en pontonbro över floden för att klara fr a militära transporter. Kapaciteten var dock otillräcklig och drivis i floden pressade på mot pontonerna.

Sovjetmakten beslöt 1945 att en smal tillfällig broförbindelse skulle byggas. Då det var ont om material kom diverse järnskrot till användning. Det sägs att pipelines från ett nedlagt oljefält har använts till en stor del av brokonstruktionen. Även järn från övergivna stridsvagnar har använts. Arbetet med brobygget forcerades och var en farlig operation. 15 man ur de ryska ingenjörstrupper som arbetade på bron omkom i samband med bygget. Bron anlades strax söder om parlamentsbyggnaden och löpte på Budasidan i land ungefär vid nuvarande Bathyany tér.

Bron namngavs efter Lajos Kossúth. En ungersk nationalist som stod i ledningen för revolutionen 1848 - 49. Efter nederlaget lyckades han fly till Turkiet för att sedan leva i landsflykt i England. Kossuth är en av Ungerns stora frihetshjältar. Ett gott val av sovjetmakten att knyta an till en lokal hjälte.

Brons konstruktion gjorde att tung trafik endast i begränsad omfattning kunde använda den. När stadens andra broar en efter en blev återuppbyggda kom Kossuth híd huvudsakligen att användas av fotgängare och cyklister. Brons låga konstruktion blev ett hinder för sjöfarten och 1960 när projekteringen för återuppbyggnad av Ersebet híd kommit i gång beslöt staden att bron skulle rivas. I dag återstår bara två minnesplattor vid resp bofäste av Kossuth Híd.

fredag 30 november 2007

Széchenyi lánchíd - kedjebron

Széchenyi lánchíd är den äldsta fasta förbindelsen över Donau. Den blev färdigställd 1849. Initiativtagare till brons tillblivelse var greve Istvan Széchenyi. Han var en av dåtidens ledande politiker som verkade för Ungerns utveckling till en modern stat. Han kom från en av de ledande familjerna i Ungern. Han tjänade i den kejserliga armén i kriget mot Napoleon. Han lämnade senare armén för att resa runt i Europa. Han fascinerades av den industriella utvecklingen i Storbrittanien, och ville få till stånd en motsvarande utveckling i sitt hemland.

Széchenyi var lojal mot den kejserliga makten. Ungerns utveckling skulle ske som en del av dubbelmonarkin. Han kom därför i konflikt med de mer nationalistiska politikerna under ledning av Lajos Kossuth. Ett av S andra projekt var att göra Donau till en transportled. Genom att reglera floden skulle den bli en viktigt transportled. Vid revolutionen 1848 ställde S sig till förfogande och ingick i den regering som bildades med ansvar för transporter och sociala frågor.
När revolutionen slogs tillbaka drabbades S av en svår depression och blev inlagd på pykiatrisk klinik. Anklagad för konspiration av den österikiska polisen valde han 1860 att ta sitt liv.

Utöver sin betydelse som transportväg blev Széchenyi Lanchid en viktig symbol för strävandena att förena de tre städerna Buda, Obuda och Pest till en stad vilket förverkligades 1872.

Bron konstruerades av engelsmannen William Tierney Clark och arbetet med att bygga bron leddes av skotte som också hette Clark utan att vara släkt med den förstnämnde, Adam Clark.

På Pestsidan ligger brofästet vid Rosevelt tér. Den byggnad man ser rakt framför sig när man kommer över bron är Greshampalaset byggt för ett brittisk försäkringsbolag. I byggnaden inryms numera ett hotell i Four Seasonskedjan. Går man några kvarter österut kommer man till den imponerande St Stefansbasilikan. Kyrkan är tillägnad St Stefan, Ungerns förste kristne kung. I kyrkan förvaras i ett relikskskrin St Stefans mumifierade högerhand.

På Budasidan finns Clark Adam tér döpt efter brons byggare. Torget är stadens officiella centrum. Här finns nollkilometerstenen varifrån alla avstånd från Budapest mäts. Brofästet ligger nedanför slottskullen och från torget löper en bergbana upp till slottet. Under kullen leder en tunnel, också den ett verk av Adam Clark.

Årets julöl

Årets juldrycker släpptes för två veckor sedan. Vis av erfarenheten har jag nu bunkrat upp lite av de varor som brukar ta slut efter några veckor. Oppigårds Winter Ale är en sådan. Jämtlands julöl är en annan. Stapelvarorna kan vänta till närmare jul.
Om Oppigårds Winter Ale kan man läsa:
Doft Stor, nyanserad, humlearomatisk doft med inslag av apelsin, torkade aprikoser och pumpernickel.
Smak Nyanserad, humlearomatisk, aningen rostad smak med inslag av apelsin, torkade aprikoser, pumpernickel och kryddor.

Känner ni hur snålvattnet rinner till vid den beskrivningen?

lördag 24 november 2007

Margit híd - Margaretabron

Jag tänkte bara skriva om de fem broar som finns avbildade på de frimärken jag lagt ut på bild här nere. Det finns i Stor-Budapest ytterligare fyra fasta broförbindelser, varav två järnvägsbroar. De här fem är de som ligger i centrala Budapest. Nr 2 i resan från norr till söder är Margit Híd eller Margaretabron. Den är också nr 2 i kronologisk ordning. Den togs i drift 1876 och är konstruerad av den franske arkitekten Emile Gouin.

Margaretabron har en ovanlig konstruktion. Dess två delar bildar en vinkel in mot Margaretaöns södra spets. 1899 byggdes en avfart från bron mot ön. Margaretaön är värd en utflykt i sig. Det är till största delen ett parkområde där såväl lolkalbefolkning som turister gärna strövar. Det finns två utomhusbad på ön. En traditionell tävlingsbassäng och så Palatinusbadet. Palatinusbadet är en stor anläggning med flera bassänger uppvärmda av heta källor. Jag har tidigare berättat om detta bad här.

Tävlingsbassängen heter Alfred Hajosbadet och stod färdig 1930. Hajos var en berömd ungersk simmare som bl a tog 2 guld i det första moderna olympiska spelen i Aten 1896. Han blev efter simmarkarriären arkitekt och designade det här och flera badanläggningar. 2 EM i simning har arrangerats i Alfred Hajosbadet, 1958 och 2006. Vid EM 1958 vann varbergstjejen Kate Jobson guld på 100 m frisim.

På Pestsidan ligger brofästet vid Jászai Mari tér ändhållplats för spårvagnslinje 2 som löper längs med Donaus östra sida. Gatan som ligger i brons förlängning, Szent Istvan Körut leder till Budapest västra järnvägsstation, Nyugati Pu.

Vid Budasidans brofäste finns en station för pendeltåget mot Szentendre. I närheten finns ytterligare två av Budapest berömda badanläggningar, Lukácsbadet och Királybadet. Här finns även Gül Babas grav. Gül Baba var en muslimsk dervish som avled kort tid efter turkarnas erövring av Budapest 1541. Gül Baba skall vara den som introducerade rosor i staden, och namnet betyder på turkiska rosornas fader. Området kallas för Rózsadomb, Rosenkullen.

Över Margaretabron går flera spårvagnslinjer. Linje 4 leder till trafikknutpunkten Moskva tér.

Vem var då Magareta eller Margit som hon kallas på ungerska? Margaretaön kallades tidigare Nyulek Sziget vilket betyder Kaninön. På 11- och 1200-talet grundades flera kloster på ön, och dessa dominerade fram till 1700-talet. Margareta var åttonde barnet till kung Bela IV och hans hustru Maria Laskaris och föddes 1242. Vid den här tiden var Ungern ockuperat av mongolerna. Margaretas föräldrar lovade att om Ungern befriades så skulle Margaretas liv vigas åt religionen. Hon sattes i kloster vid fyra års ålder och när hon var tio år kom hon till det av föräldrarna grundade Den heliga jungfruns kloster på Kaninön. Där levde hon hela sitt resterande liv i religionens tjänst. Hon blev med tiden helgonförklarad av den katolska kyrkan och fick ön uppkallad efter sig.

fredag 23 november 2007

Árpád híd

Arpad Hid är den bro som ligger först om man kommer från norr på Donau mot Budapest. Den löper från Pestsidan via norra ändan av Margaretaön till Obuda. På Pestsidan finns en Metrostation som också heter Arpad Hid på linje M3. Ändpunkten på Obudasidan är Szentelek tér. Över bron går spårvagnslinje 1 med ändhållplats Becsi ut i Obuda.

Arpad Hid började konstrueras 1939. Det kom sedan ett världskrig emellan och först 1950 var bron klar att användas. Det är Ungerns längsta bro 928 m i sig, med påfarter 2 km.

Prins Arpad som bron är döpt efter var den prins som enade magyarstammen som intog det som blev Ungern på 900-talet e kr. Arpad är stamfader till Arpaddynastin vars främste företrädare var Stefan 1, vilken anses grundare av det Ungerska riket.

Obuda är den äldsta delen av Budapest. Här återfinns lämningarna från det romerska Aquincum. Ett romersk armeläger och en romersk amfiteater är de främsta lämningarna av den stad som var huvudstad i den romerska provinsen Nedre Pannonien.

Om man åker linje 1 på spårvägen över Arpad Hid och kliver av på första hållplatsen på Obudasidan, och sedan går nerför trappan mot Szentelek tér ser man på höger hand pendeltågstationen som också heter Arpad Hid. Pendeltåget mot norr har som ändhållplats staden Szentendre vid Donau. Går man norrut från Szentelek tér når man efter några hundra meter Fö tér. Fö tér är ett torg med byggnader från 1700-talet inklämt mellan 70-tals betonghus. En liten oas som jag tidigare skrivit om här.

torsdag 22 november 2007

Filateli och Budapest broar

På den tiden det begav sig var frimärkssamlande en av mina hobbies.
Det var som ni förstår för ett antal decennium sedan. I dag finns det
väl inga barn och ungdomar som har sådana hobbies.

Vi var ett antal grabbar som under ledning av vår slöjdlärare startade
en frimärksklubb. Detta skedde inom ramen för ortens IOGT-loge.
Det här med nykterhet var dock inget som talades om. Det var mer en
slump att det var en nykterhetsförening som höll i trådarna. Det
kunde lika gärna ha varit någon frikyrka eller Unga Örnar. Huvud-
saken var att någon ordnade aktiviteter även för de som inte var
sportintresserade.

Vi lärde oss en massa om frimärken och hur de skulle förvaras. Vi
köpte frimärken från en engelsk postorderfirma, Bridgenorth Stamp
Co Ltd. Vi fick ett litet häfte med frimärken där vi kunde välja ut det
vi ville ha. Betalning gjordes med postfriska svenska märken som
skickades med häftet tillbaka till England.

Det blev väldigt populärt med ryska frimärken. Ryssland blev snabbt upptaget som samlarland. Noyta CCCP läste vi de kyrilliska bokstäverna, som egentligen skulle uttydas Posta SSSR. De var stora och färgrika märken med motiv bl a från rymden. Hunden Laika och Gagarin. Det fanns även ett märke med den första kvinnliga kosmonauten som jag nu glömt namnet på.

Jag måste hitta på någon egen nisch och det blev Ungern, Magyar Posta. Det var så det startade mitt intresse för detta land. Eller om det startade med den ungdomsbok om Ungernrevolten som jag läste vid den här tiden. Jag tror att det var Sven Ingvar som skrev den, författaren till böckerna om Bill Brandon. Jag minns inte vilket som kom först.

Det här blev ju en väldigt bra inledning till det jag egentligen tänkte skriva om här. Budapest broar. Från norr till söder. Broarna som binder i hop staden. Pest på den flacka östra sidan av Donau. Budas kullar på västsidan, och så Obuda den äldsta delen som ligger norr om Buda. Fortsättning följer.

tisdag 20 november 2007

Bloggrannar

Det är dags för en översyn av bloggrollen. En del behöver rensas bort. Sidor jag sällan besöker. Bättre att lägga till sådana jag verkligen läser.

''''''
En ny länk som jag lägger till är Staffan. En spoling som kommer med bra tips på musik som kanske annars skulle gå en åldrad yngling förbi. Ta t ex norska stjärnskottet Susanne Sundför som jag nu lagt in på videorollen. Det tipset tackar jag för.

'''''''
Robert på Södermalm har meddelat att han slutar blogga. Han tänker publicera sig i bokform och skriver lite kryptiskt om detta. Kan undra om han nappat på Sigge Eklunds och Linda Skugges nya projekt vulcan.se. Länken får ligga kvar t v för att se vad som händer.


'''''''
Petter i Hongkong är på väg att flytta hem till Stockholm. Det har varit kul att följa hans beskrivningar av av livet i Hongkong. Någon vecka till men sedan är det slut och då försvinner den länken.

'''''''
Nu har även Halvar börjat matblogga. I dag serveras det isterband på Hagalund. Det var gårdagens rätt i det här hushållet. D v s för de vuxna. Pojkarna har inte lärt sig uppskatta sådana rätter än. Prinskorv och bacon fick bli deras middag. I dag var det slut i förråden så då fick det bli fiskpinnar och hemlagat potatismos.

söndag 18 november 2007

Stoofvlees flamländsk köttgryta - en variant

Inspirerad av ett recept på Belgodelis hemsida blev söndagens köttgryta en variant av den flamländska grytan Stoofvlees. Belgodeli är ett företag som specialiserat sig på att importera delikatesser från Belgien. De importerar bl a den öl som jag berättade om i förra inlägget.

Köttgrytan kokas i öl. Belgodeli rekommenderar ett kloster- eller trappistöl. Jag ville dock inte koka bort mina dyrbara trappister så jag valde en Bishops Finger köpt på ICA. Jag fick också byta ut lite andra ingredienser då avståndet till Belgodelis återförsäljare är lite för långt. Belgisk senap fick bli dijonsenap, och den belgiska siropen byttes mot svartvinbärsgelé. Gott blev det i a f tyckte både jag och resten av familjen


Ingredienser:
1 kg högrev skuren i bitar 3 x 3 cm
1 stor gul lök som grovhackas
12 torkade katrinplommon
0,5 l mörkt öl
1 msk vinäger
1 msk dijonsenap
1 msk svart vinbärsgelé
1 tärning oxbuljong
1 lagerblad
1 kryddmått timjan
peppar och salt

Klipp itu katrinplommonen och låt dem dra i 1 dl öl. Bryn köttet väl i omgångar i smör och lägg över det i en stor gryta. Salta och peppra. Bryn löken i samma panna och häll över köttet. Lägg i lagerbladet, timjan, vinäger, senap och buljongtärningen. Häll över katrinplommonen med spadet och resten av ölen, köttet ska nästan täckas. Låt grytan koka upp och sjuda 1,5 - 2 timmar. Kolla köttet, det ska vara så mört att det går att dela på en köttbit med en gaffel.
Rör i gelén och red av alldeles innan servering med Maizena mörk redning.

Servera med kokt potatis och sallad. Måltidsdrycken blev i dag kranvatten, men skulle en annan dag kunnat vara Leffe Blonde.

fredag 16 november 2007

Abdijbier Ename Cuvée 974, artikel nr 11634

• Bryggs endast vintertid (sep-feb), totalt ca 300 hl/år.
• Överjäst öl med efterjäsning på flaska.
• Innehåller vatten, malt, humle, socker, jäst, kryddor, honung, vete
och kolsyra.
• 7% vol. alc.
• Serveras vid 10-12 °C
• Flaska, 33cl

Kopparfärgad ale med rödaktig ton. En fin doft av malt, friska äpplen och söta kryddor som vanilj och kryddnejlika. Lätt sötaktiga toner av bränd karamell, som fylls på med en lätt, jordaktig beska i gommen. Eftersmaken är medellång, med en aning kvardröjande karamellsötma, men lämnar gommen torr.

Denna öl kommer att lanseras 1a november 2007 i Sverige! Systembolaget har, som en tillfällig lansering, beställt 7200 flaskor som kommer att säljas i 30 butiker i hela landet.
Informationen snodd från den här sajten: http://www.belgodeli.com
F ö en väldigt trevlig sida med information om belgiska produkter.


Om bryggeriet kan man på systembolagets hemsida läsa:
"Brouwerij Roman började brygga öl 1545 när Joos Roman tog över härbärget De Clocke. Detta gör företaget till Belgiens äldsta familjebryggeri. 1927 blev bryggeriet huvudsysselsättningen." Imponerande!

Denna belgiska winterale har i dag provsmakats. Betyg 3,5 av 5. Det som drar ner betyget är att den är lite för söt, eller lite för lite besk. Inte riktigt den rätta avvägningen för att träffa rätt i Bogeys gom.

onsdag 14 november 2007

Plockmat

Annika Lantz läser i sitt program Lantz i P1 en dikt om hur hon avskyr fotbollsgalan. Dikten går ut på att bara de med snopp kan vinna det finaste priset. Heter det guldbollen?

Jag har läst att Zlatan Ibrahimovic vann priset i år. Han är förmodligen väl värd detta pris. Är han på det humöret kan han snurra upp vilken motståndare som helst. Det vore roligt om han kunde visa upp lite av den varan på lördag.

Zlatan vann priset även 2005. Då var det hans "gode vän" Mikael Persbrandt som fick ta emot priset i Zlatans frånvaro. Persbrandt fanns även på plats vid årets utdelning och kunde då även överlämna priset från 2005, två år efteråt. Det kan ju tyckas lite konstigt att två så goda vänner inte hittat något hål i almanackan på två år.

''''''''''''''
Nästa bok om svenska musiktalanger hoppas jag får titeln "Att vara Tito Beltran". Lite avslöjande familjebilder om den svensk-chilenske tenoren som f n turnerar i Sydamerika.

'''''''''''''''
STF-tidningen Turist damp ner i brevlådan i dag. I den finns ett reportage om mikrobryggerier. Man har gjort ett besök hos Björn Falkenström på Oppigårds bryggeri i Ingvallsbenning utanför Hedemora. Falkenström berättar om hur han byggt upp sin blomstrande öltillverkning.
Efter påskens Easter Ale och sommarens Slåtteröl är det nu dags för nästa säsongsvara, Oppigårds Winter Ale. Det är något att se fram emot.

'''''''''''''''
Resplanerna för nästa år börjar ta form. Det blir förmodligen en Krakowresa i april. Bara jag och A, torsdag - söndag. Vi har också börjat snegla på sommarsemestern och där står f n norra Portugal högt på önskelistan. Ryan Air flyger billigt från Skavsta till Porto.
Som försmak har vi börjat kolla efter recept på portugisisk mat. Jag hittade då på den här intressanta bloggen Nadias Portugisiskt Kök. Nadia är en tjej från Lissabon som flyttat till Sverige och hon skriver inspirerande om portugisisk mat. T o m språket har exotisk krydda.

'''''''''''''
Apropå Winter Ale. Systembolaget lanserar nu på fredag sina juldrycker. Där finns mycket gott att botanisera i. Jämtlands Julöl är liksom Oppigårds en ale med stor beska. Kanske inte en måltidsdryck för julbordet. Där passar nog en sötare dryck bättre. Favoriten sedan flera år är Krönleins Three Hearts Julöl. Inte bara av lokalpatriotiska skäl. Det är en öl med bra avväggning mellan beska och sötma.
Det finns även några intressanta nykomlingar. En britt, vid namn Bad Elf och en fransos som heter Saint Landelin de Noël. Något dyra kanske, 29,90 resp 39,90, men provsmaka kan man ju alltid.
Det är kanske i tidigaste laget att bunkra upp inför julen. Vissa drycker har dock stor efterfrågan och begränsad tillgång, och kan därför ta slut om man väntar för länge. Blossa årgångsglögg är en sådan vara som brukar ta slut flera veckor före julhelgen. Blossa 07 utlovar en söt aningen kryddig smak med tydlig karaktär av havtorn, inslag av ingefära, hjortron och torkade aprikoser. Låter ljuvligt juligt.

torsdag 8 november 2007

Nostalgiska wibbar

Svenska Mad, tidningen med Lars O'Månsson som chefredaktör förgyllde min ungdoms dagar på 60- och 70-talen. Ett uttryck från den tidningen som hakat sig kvar i minnet var att november kallades för de blå jävlarnas månad. November måste höra till de minst älskade månaderna på året. Det är mörkt, det är kallt, det är blåsigt och väldigt långt till nästa sommar.

I december kommer adventstiden med ljus och julförberedelser. Med snö på marken (jag menar mer än det lilla fjun som kommit hittills) blir det ljusare även utomhus. Sedan har vi vintersolståndet. Då vänder det igen och vi går mot ljusare tider.

Jag känner mig nostalgisk i dag. Vad kan då vara lämpligare än att bjuda på lite 70-talsmat. Fläskfilé Bombay. Jag kommer i håg var jag åt det första gången och med vem. Det var på Paddans Restaurangbåt vid Kungsportsplatsen i Göteborg. Henne tänkte jag dock inte skriva om här.

Ingredienser

1 fläskfile
2-3 bananer som delas på mitten
1 liten burk skivad ananas
2 dl ris (parboiled, icke något jasmin eller basmati, det är 70-tal)
1 påse bearnaissås
salt
svartpeppar
curry
franska örtkryddor
smör

Börja med att putsa fläskflién och skär den i skivor. Skär på snedden och gör skivorna c:a 1 cm tjocka. Sätt på riset. Stek fläskfilen i smöret. Salta och peppra. Lägg under folie i lämplig serveringsform. I med mer smör och mycket curry och stek sedan bananer och ananasskivor.
Gör samtidigt bearnaissåsen enl anvisningar och extrakrydda den med curry och franska örtkryddor. Bör bli klart ungefär samtidigt som riset.

Servera med grönsallad. Gärna på brunt stengods från Höganäs. Till detta dricker vi TT mellanöl (artikel nr 1352) alt Matéus Rosé (artikel nr 2571).

tisdag 6 november 2007

India Pale Ale

När John Rebus går på Oxen, The Oxford Bar, blir det ofta en IPA, India Pale Ale. Då handlar det troligtvis om Deuchars IPA från det lokala Caledonian Brewery.

IPA är en ölsort som ursprungligen bryggdes för att klara transporten till Indien. Den vanliga ölen blev sur under den långa båttransporten under 1700- och 1800-talen innan möjligheterna till kylning och pastörisering fanns. IPA har högre alkoholstyrka än ett vanligt ale och är väldigt välhumlat. Starkt och beskt.

Den sort som syns på bilden finns tillgänglig på ett bolag nära mig och är tänkt att bli nästa studieobjekt. Old Empire från Marston's Brewery. Artikel nr 1581. 23,30 flaskan, lite i mesta laget, men jag satsar på kvalitet framför kvantitet.

torsdag 1 november 2007

Alla Helgons öl artikel nr 11246

Sommartid är det ljus lager av pilsnertyp som gäller. Gärna med tydlig beska. Där finns bl a de tjeckiska favoriterna Zlatopramen, Staropramen, Pilsner Urquell, Gambrinus och några till.

När kylan sätter in brukar jag gå över till mörkare sorter. Snart lanseras julölen med sina favoriter. I avvaktan på detta tänkte jag prova lite brittisk ale.

Circle Master är ett gyllengult ale, som beskrivs så här av Systembolaget:

Doft:
Knäckig, lätt humlearomatisk doft med inslag av apelsin och rostat bröd. Smak: Aningen blommig smak med stor beska, inslag av bröd, apelsin och humle. Rekommenderas till smakrik husmanskost. Jag vill beskriva det som ett gott, mycket smakrikt öl.

Circle Master marknadsförs som Scarecrow i USA, fågelskrämma vilken även pryder etiketten. Det får väl anses passande inför den kommande Halloweenhelgen. Ölet bryggs av Wychwood, ett bryggeri
med anor från 1840-talet, beläget i Witney Oxfordshire. Bryggeriet brygger även Hobgoblin, ett lite mörkare ale som blivit populärt här i Sverige.

måndag 29 oktober 2007

Stunder av lycka

Det är 50-tal. Jag sitter på golvet i köket. Jag leker med de leksaksbilar jag fått i present. Det är min treårsdag. Jag ser pappa i halllen. Han är väldigt lång och har uniform. Han håller något i handen. En påse med byggklossar. Detta är mitt första minne. Jag minns bilden. Jag minns känslan. En stark lyckokänsla som jag kan återkoppla till än i dag.

Det är drygt 30 år senare. Det är sen eftermiddag. Jag vaknar i min säng. Jag tänker på att jag skall åka ner till A och vår nyfödda son. Det har varit en lång förlossning. Den började på kvällen innan och inte förrän tjugo i elva behagade han komma ut. Jag har åkt hem för att sova. När jag tänker på min lilla familj känner jag samma lyckokänsla i mitt bröst.
Nu är han, T på väg mot körkort, myndighet och studentexamen. På väg ut i livet. Det har varit stunder då pappa bara har varit pinsam. Det har varit tider med konflikter då T velat hävda sin rätt att bestämma. Det har också varit stunder då vi känt närhet. När vi övningskört, när vi löst något dataproblem eller när vi pratat om någon film eller bok vi båda tyckt om.

Det är min 41-årsdag. Vi har lämnat T hos moster och åkt in till BB. Klockan sex på morgonen kommer D, pappas bästa födelsedagspresent. På eftermiddagen hämtar jag T och vi åker och hälsar på lillebror och mamma. Dagen efter är det hemfärd. Det har kommit snö och jag har hastigt fått slänga på vinterdäcken. Det krävs för att säkert få hem guldklimpen.
Om några dagar skall D och jag fira födelsedag igen. Han fyller tolv. Jag har slutat räkna. Nästa år är även han tonåring och skall börja högstadiet.

Tack A för våra pojkar. Tack för att jag får dela glädje och sorg med dig. Tack för vardag och helg. Tack för vinter och tack för sommar.

Det är så skönt att vara med dig
att slippa låtsas och förställa sig
Utan hemligheter, utan skam
Ma chérie, ma famme

måndag 22 oktober 2007

Lite av varje

Halvar skriver på sin blogg att han lagat Ziti á la Sopranos efter det recept som DN hade i måndagstidningen. Det italienska köket är ju ett av de främsta för både gourmeter och gourmander. Vill man laga mat som det lagas hos Tony och hans familjer kan den här boken rekommenderas. Den kom för några år sedan men finns fortfarande att tillgå t e x här.
En liten varningstext dock. Det var den här typen av käk som formade Bobby Bacalieris kropp.



När vi flyttade till en lägenhet med kabel-TV i slutet av 80-talet tittade jag med nyhetens behag mycket på MTV. Det var där jag upptäckte Tears for Fears, det engelska bandet som hade sin storhetstid på 80-talet, och som splittrades i början av nittiotalet. Då var det fortfarande vinyler som gällde, men nu har jag uppgraderat mig med en samlings-CD med det bästa 1982 - 92.




Jag vet vad jag får av min fru i födelsedagspresent. Det blir något som passar väldigt bra nu när Sopranos har avslutats, och det bara återstår några avsnitt av Örnen. 32 avsnitt, drygt 30 timmar dansk Mordkommission eller Rejseholdet som det heter i original kan jag se fram emot. Jag kommer att bli enormt överraskad när jag öppnar paketet.

måndag 15 oktober 2007

Stifado


En anledning till att jag tycker så mycket om Grekland är den grekiska maten. Fetaost, oliver, satziki, gemista, sovlaki, keftedes och inte minst köttgrytan stifado hör till höjdpunkterna. Den senare har blivit en favorit även hemma i mitt kök.

Till att börja med köpte vi med oss kryddblandningar, men numera tycker jag att jag fått till den rätta greksmaken genom att krydda själv. Det här är min version.

Ingredienser:

8 - 10 hg kokkött skuret i stora bitar (5 x 5 cm)
1- 2 fpk charlottenlök (vi vill ha mycket lök och därför blir det två för vår del)
1 kartong passerade tomater (5 dl)
1 dl rött vin
4 msk rödvinsvinäger
2 buljongtärningar
1 kanelstång
2 lagerblad
2 vitlöksklyftor
½ riven muskotnöt
olivolja
salt
svartpeppar

Börja med att fräsa köttet i olivoljan. Peppra och salta på köttet. Häll över den passerade tomaten, vinet och vinägern. Lägg i kanelstång, lagerblad och buljongtärningar. Pressa vitlöken och riv muskotnöten ner i grytan. Smaka av och komplettera med mer kryddning eller vinäger.

Låt grytan koka i 1 och ½ timma. Lägg i den skållade och skalade charlottenlöken och låt koka ytterligare en halvtimma. Servera med kokt potatis(!) och grönsallad.

Till måltidsdryck väljer jag öl. Mythos finns visserligen att köpa här hemma men smakar av någon anledning inte lika gott som i Grekland. Jag tar nog en tjeck alternativt Spendrups Old Gold.

söndag 14 oktober 2007

Menetes

Byn Menetes ligger 8 km sydväst om huvudorten Pigadia, och på 350 m höjd över havet. På det här kortet som jag snott från internet syns Pigadia i övre vänstra hörnet.

Menetes är en mycket gammal by. Den är som flera andra byar uppe i bergen byggd för att skydda befolkningen från de pirater som härjade runt kusterna.

Menetes skall vara den renaste byn på Karpathos. En fortgående kampanj pläderar för att hålla byn ren, och nedsmutsning är belagt med böter.




Husen klättrar längs berget. Husens skick varierar betydligt. Väldigt välhållna hus, bredvid ruckel.

Byn är sedan gammalt centrum för öns musikliv. Det finns även ett arkeologiskt museum i byn.

Byn har ungefär 500 invånare.






Utsikt från hjältemonumentet mot byn med kyrkan som balanserar på klippkanten.

I förgrunden ser man byns kyrkogård. Man ser även serpentinvägen som leder ner mot Pigadia.









Monument över stupade soldater under andra världskriget. Karpathos var den första ön i Tolvöarna som med hjälp av engelsmännen befriade sig från tyskarna.

Upproret startade i Menetes 5 oktober 1944. Dagen högtidlighålls varje år med en gigantisk fest, som vi tyvärr missade med två dagar. Flaggorna hängde dock kvar över byns huvudgata.











Kyrkan tillägnad den helige Elias. Den fyrkantiga betongkolossen är byns skola.

fredag 12 oktober 2007

Apela

En av Karpathos vackraste stränder. En av de fem vackraste stränderna i Grekland påstår somliga. Ligger på Karpathos östra sida c:a 30 minuters bilväg från huvudorten Pigadia. Vägarna hit är förvånansvärt bra. T o m den sista sepentinvägen ned till stranden är asfalterad numera.

Det är lite ont om parkering så det lönar sig att vara ute i tid speciellt vid högsäsong. Under högsäsong finns även alternativet att ta sig hit med badbåt från Pigadia.

Lite ovanför stranden finns en taverna. Det är även den som hyr ut solstolar och parasoller. Svindyrt.

Det är så vackert som bilderna visar. Stranden kunde dock vara bättre. Mycket klappersten och lite besvärligt att ta sig i vattnet. Cyklop anbefalles.































Diakofti

Den här beskrivningen av Janne på Kalimera kunde vi bara inte motstå.

"Ännu längre söderut, efter flygplatsen, hittar vi den fina dubbelstranden Diakofti. Att ta sig hit är lite bökigt, man svänger höger innan flygplatsen och följer sedan grusvägen som går längs hela landningsbanan. Väl framme möts man av en knallblå vik med stränder åt två håll. Båda är fina, men den första är strået vassare. Stranden ser ut som en swimmingpool. Längs strandlinjen är vattnet rosaskimrande, färgen kommer från pulveriserade snäckor. Samma fenomen som på Elafonissistranden på Kreta."

Vi blev inte besvikna. Stranden var så underbar som Janne skrev, och vägen dit var mödan värd. Man kör runt hela landningsbanan och baksidan är gropig grusväg. Mer lämpad för jeep än de bilar vi hyrt. Med anpassning av hastigheten till vägförhållandena löser sig dock det mesta. Den dagen vi var där var vindgudarna på dåligt humör. Sydvästen låg på hårt över den flacka marken. Jag blev rejält blästrad när jag tog den här bilden från en liten höjd. Vistelsen blev därför relativt kort. Efter ett tag var huden tillräckligt välpeelad.

torsdag 11 oktober 2007

Olympos

En av de större sevärdheterna på Karpathos är byn Olympos på den norra delen av ön. Dit tar man sig lättast med båt från Pigadia till Diafani och sedan buss upp i bergen. Det avgår dagligen utflyktsbåtar från hamnen i Piagadia. Kostar c:a 200 kr inkl buss.

Det finns väg från byn Spoa på mitten av ön, men än så länge inte i kördugligt skick. Vägen håller på att breddas och asfalteras. Den skulle ha varit färdig i år men Grekland är ju alltid Grekland.
Om någon har funderingar på att prova vägen kolla här först.

Byn uppfördes som skydd mot pirater mellan år 600 och år 800. Befolkningen flyttade hit från den gamla staden Vrykounda som blivit utsatt för återkommande plundring. Husen byggdes i sten och smälte väl in i omgivningarna vilket försvårade upptäckt. Med sitt isolerade läge har mycket gammal kultur bevarats. Språk och klädsel avviker från byarna i söder. Många kvinnor går fortfarande klädda i traditionella kläder. Olymbos är också en turistfälla. Vi möts redan i infarten till byn av säckpipsmusik och kvinnliga inkastare som försöker intressera oss för diverse textilier, kryddor och målningar. Bortsett från detta är det en trevlig by med små trånga gränder.

onsdag 10 oktober 2007

söndag 7 oktober 2007

Återkomsten

Hemma igen. Träden är gulare än när jag for och löven har börjat falla till marken. Regnmätaren är full. Jag fryser.

Vill inte landa riktigt än. Vill sitta kvar i värmen på balkongen med en kall Mythos.

Kolla in den här länken så kanske ni förstår.

Återkommer med rapport och mer bilder senare.

onsdag 26 september 2007

Sjömansbiff

I dag blev det sjömansbiff. Ytterligare en favorit i höstmörkret. Det är väldigt trevligt med sådana här kompletta rätter. Det räcker med att servera en grönsallad till.

Jag brukar använda nötrulle till den här rätten. I dag blev det dock kött från ytterlår. Jag tycker att det skall smaka ordentligt mustigt så jag tar gärna till lite extra med öl och buljongtärning. Tänk på att buljongen är salt när du doserar saltet.


Ingredienser:

400 gr nötkött, c:a 10 skivor av t ex nötrulle
2 fl mörkt öl, idag blev det porter, annars går det bra med mörkt lättöl
10 medelstora potatisar av mjölig sort (t ex King Edward)
1 stor gul lök
2 buljontärningar (oxbuljong)
smör
salt
svartpeppar.

Smörj en ugnsfast form. Skala och skiva potatisen. Lägg ett lager potatis i botten på den ugnsfasta formen. Ovanpå detta läggs hälften av den skivade löken. Bryn hälften av köttet i en stekpanna och lägg detta på löken. Salta lätt och peppra. Vispa ur stekpannan med 1 fl öl och en buljongtärning, och häll sedan detta i formen. Upprepa med ytterligare ett lager potatis, lök och kött. Avlsuta med ett lager skivad potatis och häll den sista ölbuljongen över. Koka i ugn c:a 50 minuter. De första 30 gärna med en bit folie över så att man inte bränner ytan för mycket.

Eftersom det är onsdag så blev måltidsdrycken bara en folköl som delades med hustrun. En österikisk Gösser. Annars är temat mörkt öl inte dumt här. Förslag Falcon Bayersk.