torsdag 6 december 2007

Erzsébet híd - Elisabethbron

Den ursprungliga Elisabethbron byggdes mellan 1897 och 1903. Den är döpt efter kejsarinnan Elisabeth, gift med Frans Josef. Elisabeth eller Sissi var mycket populär i Ungern. Hon blev mördad av en italiensk anarkist 1898. En stor bronsstaty av Elisabeth finns vid brofästet på Budasidan.

Byggandet av bron kantades av korruption. Brofästet vid Budasidan är beläget alldeles vid kanten av Gellertberget. Det finns väldigt lite utrymme för tillfartsvägar och platsen synes illa vald. Förklaringen är att en av stadens mer välbeställda adelsmän ägde marken. Han satt dessutom i stadens styrelse och kunde genom beslutet att bygga bron på denna plats tjäna en förmögenhet på att sälja marken.

Elisabethbron sprängdes liksom övriga broar över Donau av tyskarna i samband med deras reträtt undan ryssarna 1944. Det är den enda bro som inte kunde återuppföras som den en gång var byggd. Den nya Elisabethbro som nu finns på platsen blev klar 1964. Från början gick flera spårvagnslinjer över bron. Då det uppstod sprickor i bron beslöts 1973 att ta bort spårvagnstrafiken från bron. Mer om spårvagnar finns att läsa här.

Vid Pestsidans brofäste finns den äldsta byggnaden på den här sidan av staden, Innerstadens Församlingskyrka. De äldsta delarna härrör från 1000-talet. Kyrkan är inklämd av påfartsvägen till bron och ser från utsidan rätt anspråkslös ut. Den är dock värd ett besök. Kyrkans interiör återspeglar flera tidsperioders byggnation. Gotik och barock blandat. Altartavlan förstördes under andra världskriget och den nuvarande uppfördes 1948. En rest från turktiden då kyrkan var moské finns även kvar. En mihraba, en bönesnisch vänd mot Mecka har lämnats kvar vid sidan av altaret.

På Budasidan ligger brofästet som tidigare nämnts vid Gellertbergets fot. En bit upp på berget, som man kan nå via trappor, finns Gellertmonumentet. Monumentet restes 1904 till minne av biskop Gellért som blev mördad på platsen. Ett uppror på 1000-talet lett av kung Stefans bror, Vata, motsatte sig införandet av kristendomen. Enligt legenden kastades biskop Gellért i Donau från denna plats av pöbelhopen. Jag återkommer till Gellertberget när jag skriver om nästa bro, Szabadság híd - Frihetsbron.

Inga kommentarer: