onsdag 14 november 2007

Plockmat

Annika Lantz läser i sitt program Lantz i P1 en dikt om hur hon avskyr fotbollsgalan. Dikten går ut på att bara de med snopp kan vinna det finaste priset. Heter det guldbollen?

Jag har läst att Zlatan Ibrahimovic vann priset i år. Han är förmodligen väl värd detta pris. Är han på det humöret kan han snurra upp vilken motståndare som helst. Det vore roligt om han kunde visa upp lite av den varan på lördag.

Zlatan vann priset även 2005. Då var det hans "gode vän" Mikael Persbrandt som fick ta emot priset i Zlatans frånvaro. Persbrandt fanns även på plats vid årets utdelning och kunde då även överlämna priset från 2005, två år efteråt. Det kan ju tyckas lite konstigt att två så goda vänner inte hittat något hål i almanackan på två år.

''''''''''''''
Nästa bok om svenska musiktalanger hoppas jag får titeln "Att vara Tito Beltran". Lite avslöjande familjebilder om den svensk-chilenske tenoren som f n turnerar i Sydamerika.

'''''''''''''''
STF-tidningen Turist damp ner i brevlådan i dag. I den finns ett reportage om mikrobryggerier. Man har gjort ett besök hos Björn Falkenström på Oppigårds bryggeri i Ingvallsbenning utanför Hedemora. Falkenström berättar om hur han byggt upp sin blomstrande öltillverkning.
Efter påskens Easter Ale och sommarens Slåtteröl är det nu dags för nästa säsongsvara, Oppigårds Winter Ale. Det är något att se fram emot.

'''''''''''''''
Resplanerna för nästa år börjar ta form. Det blir förmodligen en Krakowresa i april. Bara jag och A, torsdag - söndag. Vi har också börjat snegla på sommarsemestern och där står f n norra Portugal högt på önskelistan. Ryan Air flyger billigt från Skavsta till Porto.
Som försmak har vi börjat kolla efter recept på portugisisk mat. Jag hittade då på den här intressanta bloggen Nadias Portugisiskt Kök. Nadia är en tjej från Lissabon som flyttat till Sverige och hon skriver inspirerande om portugisisk mat. T o m språket har exotisk krydda.

'''''''''''''
Apropå Winter Ale. Systembolaget lanserar nu på fredag sina juldrycker. Där finns mycket gott att botanisera i. Jämtlands Julöl är liksom Oppigårds en ale med stor beska. Kanske inte en måltidsdryck för julbordet. Där passar nog en sötare dryck bättre. Favoriten sedan flera år är Krönleins Three Hearts Julöl. Inte bara av lokalpatriotiska skäl. Det är en öl med bra avväggning mellan beska och sötma.
Det finns även några intressanta nykomlingar. En britt, vid namn Bad Elf och en fransos som heter Saint Landelin de Noël. Något dyra kanske, 29,90 resp 39,90, men provsmaka kan man ju alltid.
Det är kanske i tidigaste laget att bunkra upp inför julen. Vissa drycker har dock stor efterfrågan och begränsad tillgång, och kan därför ta slut om man väntar för länge. Blossa årgångsglögg är en sådan vara som brukar ta slut flera veckor före julhelgen. Blossa 07 utlovar en söt aningen kryddig smak med tydlig karaktär av havtorn, inslag av ingefära, hjortron och torkade aprikoser. Låter ljuvligt juligt.

Inga kommentarer: