tisdag 6 november 2007

India Pale Ale

När John Rebus går på Oxen, The Oxford Bar, blir det ofta en IPA, India Pale Ale. Då handlar det troligtvis om Deuchars IPA från det lokala Caledonian Brewery.

IPA är en ölsort som ursprungligen bryggdes för att klara transporten till Indien. Den vanliga ölen blev sur under den långa båttransporten under 1700- och 1800-talen innan möjligheterna till kylning och pastörisering fanns. IPA har högre alkoholstyrka än ett vanligt ale och är väldigt välhumlat. Starkt och beskt.

Den sort som syns på bilden finns tillgänglig på ett bolag nära mig och är tänkt att bli nästa studieobjekt. Old Empire från Marston's Brewery. Artikel nr 1581. 23,30 flaskan, lite i mesta laget, men jag satsar på kvalitet framför kvantitet.

1 kommentar:

Bogey sa...

Provsmakningen avlöpte till högsta belåtenhet. En stor ale som är väl värd sitt pris. Mycket smak och styrka. Passar kanske inte som måltidsdryck men väl som en kvällsöl till fredagsdeckaren. I samma hyllor som det finns brittisk ale finns även belgisk sådan. En särskild variant av denna är trappistölet. Det slank med några dylika i korgen och jag återkommer med omdöme om dessa vid ett senare tillfälle.