fredag 23 november 2007

Árpád híd

Arpad Hid är den bro som ligger först om man kommer från norr på Donau mot Budapest. Den löper från Pestsidan via norra ändan av Margaretaön till Obuda. På Pestsidan finns en Metrostation som också heter Arpad Hid på linje M3. Ändpunkten på Obudasidan är Szentelek tér. Över bron går spårvagnslinje 1 med ändhållplats Becsi ut i Obuda.

Arpad Hid började konstrueras 1939. Det kom sedan ett världskrig emellan och först 1950 var bron klar att användas. Det är Ungerns längsta bro 928 m i sig, med påfarter 2 km.

Prins Arpad som bron är döpt efter var den prins som enade magyarstammen som intog det som blev Ungern på 900-talet e kr. Arpad är stamfader till Arpaddynastin vars främste företrädare var Stefan 1, vilken anses grundare av det Ungerska riket.

Obuda är den äldsta delen av Budapest. Här återfinns lämningarna från det romerska Aquincum. Ett romersk armeläger och en romersk amfiteater är de främsta lämningarna av den stad som var huvudstad i den romerska provinsen Nedre Pannonien.

Om man åker linje 1 på spårvägen över Arpad Hid och kliver av på första hållplatsen på Obudasidan, och sedan går nerför trappan mot Szentelek tér ser man på höger hand pendeltågstationen som också heter Arpad Hid. Pendeltåget mot norr har som ändhållplats staden Szentendre vid Donau. Går man norrut från Szentelek tér når man efter några hundra meter Fö tér. Fö tér är ett torg med byggnader från 1700-talet inklämt mellan 70-tals betonghus. En liten oas som jag tidigare skrivit om här.

Inga kommentarer: