lördag 24 november 2007

Margit híd - Margaretabron

Jag tänkte bara skriva om de fem broar som finns avbildade på de frimärken jag lagt ut på bild här nere. Det finns i Stor-Budapest ytterligare fyra fasta broförbindelser, varav två järnvägsbroar. De här fem är de som ligger i centrala Budapest. Nr 2 i resan från norr till söder är Margit Híd eller Margaretabron. Den är också nr 2 i kronologisk ordning. Den togs i drift 1876 och är konstruerad av den franske arkitekten Emile Gouin.

Margaretabron har en ovanlig konstruktion. Dess två delar bildar en vinkel in mot Margaretaöns södra spets. 1899 byggdes en avfart från bron mot ön. Margaretaön är värd en utflykt i sig. Det är till största delen ett parkområde där såväl lolkalbefolkning som turister gärna strövar. Det finns två utomhusbad på ön. En traditionell tävlingsbassäng och så Palatinusbadet. Palatinusbadet är en stor anläggning med flera bassänger uppvärmda av heta källor. Jag har tidigare berättat om detta bad här.

Tävlingsbassängen heter Alfred Hajosbadet och stod färdig 1930. Hajos var en berömd ungersk simmare som bl a tog 2 guld i det första moderna olympiska spelen i Aten 1896. Han blev efter simmarkarriären arkitekt och designade det här och flera badanläggningar. 2 EM i simning har arrangerats i Alfred Hajosbadet, 1958 och 2006. Vid EM 1958 vann varbergstjejen Kate Jobson guld på 100 m frisim.

På Pestsidan ligger brofästet vid Jászai Mari tér ändhållplats för spårvagnslinje 2 som löper längs med Donaus östra sida. Gatan som ligger i brons förlängning, Szent Istvan Körut leder till Budapest västra järnvägsstation, Nyugati Pu.

Vid Budasidans brofäste finns en station för pendeltåget mot Szentendre. I närheten finns ytterligare två av Budapest berömda badanläggningar, Lukácsbadet och Királybadet. Här finns även Gül Babas grav. Gül Baba var en muslimsk dervish som avled kort tid efter turkarnas erövring av Budapest 1541. Gül Baba skall vara den som introducerade rosor i staden, och namnet betyder på turkiska rosornas fader. Området kallas för Rózsadomb, Rosenkullen.

Över Margaretabron går flera spårvagnslinjer. Linje 4 leder till trafikknutpunkten Moskva tér.

Vem var då Magareta eller Margit som hon kallas på ungerska? Margaretaön kallades tidigare Nyulek Sziget vilket betyder Kaninön. På 11- och 1200-talet grundades flera kloster på ön, och dessa dominerade fram till 1700-talet. Margareta var åttonde barnet till kung Bela IV och hans hustru Maria Laskaris och föddes 1242. Vid den här tiden var Ungern ockuperat av mongolerna. Margaretas föräldrar lovade att om Ungern befriades så skulle Margaretas liv vigas åt religionen. Hon sattes i kloster vid fyra års ålder och när hon var tio år kom hon till det av föräldrarna grundade Den heliga jungfruns kloster på Kaninön. Där levde hon hela sitt resterande liv i religionens tjänst. Hon blev med tiden helgonförklarad av den katolska kyrkan och fick ön uppkallad efter sig.

Inga kommentarer: