måndag 17 september 2007

Badliv i Budapest

En annan sak man inte bör missa när man är i Budapest är ett besök på något av termalbaden. Det finns gott om varma källor i staden och det sägs att det var de varma källorna som fick romarna att placera sin stad Aquinqum i det som i dag är Obuda på Donaus västra strand.

Amfiteatern i Aquinqum är förresten en sevärdhet i sig. Det finns även andra lämningar från romartiden att se i Obuda som ruinerna efter Herculesvillan med tjusiga mosaikgolv.

Men nu var det bad det skulle handla om här. Åter till ämnet.

Vi prövade på badet på bilden, Széchenyibadet i stadsparken Városliget. Badet uppfördes 1914 och är den största badanläggningen i Europa. Här finns både inomhus och utomhusbassänger. Bassängen på bilden håller 37 gr C och är populär även vintertid. I bassängen som skymtar till vänster kan man simma under förutsättning att man har badmössa. När vi var där uppstod en livlig konversation mellan badvakten och en man med Bruce Willisfrisyr. Även han var tvungen att bära badmössa.

Ett annat bad som jag provat vid tidigare vistelser i Budapest är Palatinusbadet på Margaretaön. Här finns 7 olika bassänger att pröva. Här finns såväl rutschbanor som vågmaskiner för den som är begiven på sådant. Själv uppskattar jag att bara sitta på terasserna i de varma termalbaden. I Palatinusbadets termalbassänger är svaveldoften påtaglig. Det är inte ovanligt att man har med sig schackspel. Man sitter i vattnet med brädet på bassängkanten.
Första gången jag var på Palatinusbadet var på 70-talet. Jag hade läst Sjöwall-Wahlöös Mannen som gick upp i rök. I den åker Martin Beck till Budapest för att leta efter den försvunne journalisten Alf Matson. Under sitt sökande hamnar Martin på Palatinusbadet. Givetvis måste detta kollas upp.

Andra kända bad som jag inte själv besökt, men som kan vara värda att kolla upp är Rudasbadet som byggdes av turkarna på 1500-talet. Badet är öppet endast för herrar under veckorna och för damerna på helger. Även Király- och Rácbadet härstammar från den osmanska tiden.

Gellértbadet på hotellet med samma namn är ett klassiskt bad. Gellert Hotell är ett lyxhotell och jag känner inte till prisbilden. Här finns en stor inomhusbassäng med vackra marmorpelare och färggrann mosaik. Något att pröva på för den som vill känna sig som en nobel herre.

Inga kommentarer: