På bilden ses frihetsmonumentet längst upp på Gellertberget. Vid brofästet på Budasidan ses Hotell Gellerts runda kupol. Bron är den av de centrala broarna som ligger längst söderut.
Bron byggdes mellan 1894 och 1896. Den invigdes av kejsar Frans Josef som slog i de sista silvernitarna i brofästet på Pestsidan. Bron döptes också från början efter Frans Josef. Bron sprängdes under tyskarnas reträtt 1944, men återuppfördes redan 1946 och fick då sitt nuvarande namn.
På Pestsidan ligger brofästet vid Fóvám Tér. Här ligger som granne till Corvinus Universitetet stans stora saluhall. Här kan man strosa och titta på varorna (och köpa givetvis). På bottenplan finns huvudsakligen livsmedel. Salamikorvar av alla dimensioner, paprika av olika form och styrka, och varför inte prova gåslevern som kan fås i valfri förpackningsstorlek. På nästa plan finns textilier och souvenirer. Ungerska broderade dukar, folkdräkter, ryska dockor eller målade ägg. När benen tröttnar kan man ta en kopp dupla (dubbel espresso) och en bit strudel och titta på folklivet. Från Fóvám Tér kan man strosa norrut längs Budapests stora affärsgata, Vaci út.
Över bron går spårvagnslinjerna 4 och 6. Tar man 6:an till ändhållplatsen Moricz Zsigmont körtér kan man där byta till buss som tar en upp till Gellertbergets topp. Bussen letar sig via serpentinvägar uppför berget genom ett trevligt bostadsområde som nästan har småstadskaraktär.
Brofästet på Budasidan ligger alldeles vid Hotell Gellért. Detta är ett klassiskt lyxhotell med ett bad som är öppet även för icke hotellgäster. Ovanför hotellet ligger Sziklatemplon - Grottkyrkan. Kyrkan är byggd 1926 med helgedomen i Lourdes som förebild. Den var från början avsedd för munkar i paulinerorden. Verksamheten förbjöds dock på 1950-talet av den kommunistiska diktaturen och kyrkan bommades igen. Kyrkan återinvigdes 1989. Det är väl värt att stanna till och gå in i kyrkan. Lugn och fridfull, och på sommartid en sval oas om man vill komma undan solen.
Uppför berget kommer man även via trappor från Hotell Gellert. Längst upp på berget ligger Citadellet. Detta uppfördes efter revolutionen 1848-49 och var bestyckat med kanoner som kunde beskjuta staden. Syftet var fr a att avskräcka befolkningen från nya uppror. Citadellet är i dag ombyggt till hotell, restaurang och muséum med utställningar från andra världskriget.
På baksidan av citadellet ut mot floden står frihetsmonumentet, som uppfördes efter andra värlskriget. Monumentets centralfigur är en staty av en kvinna som håller ett palmblad. Statyn står högt på en piedestal och är väl synlig över hela staden. Tidigare stod här även en staty av en rysk soldat med text som uttryckte tacksamhet över de ryska soldaternas befriande av Budapest. Den är nu flyttad till den statypark som uppförts i utkanten av Buda, där även andra statyer från kommunistepoken finns uppställda.
Första gången jag kom till Budapest på 1970-talet hamnade jag på det vandrarhem som då var inrymt i citadellet. När man kom från Wien med tåg fanns det på västra stationen, Keleti pu, en förmedling som hänvisade besökarna till olika inkvarteringar.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar