onsdag 26 september 2007

Sjömansbiff

I dag blev det sjömansbiff. Ytterligare en favorit i höstmörkret. Det är väldigt trevligt med sådana här kompletta rätter. Det räcker med att servera en grönsallad till.

Jag brukar använda nötrulle till den här rätten. I dag blev det dock kött från ytterlår. Jag tycker att det skall smaka ordentligt mustigt så jag tar gärna till lite extra med öl och buljongtärning. Tänk på att buljongen är salt när du doserar saltet.


Ingredienser:

400 gr nötkött, c:a 10 skivor av t ex nötrulle
2 fl mörkt öl, idag blev det porter, annars går det bra med mörkt lättöl
10 medelstora potatisar av mjölig sort (t ex King Edward)
1 stor gul lök
2 buljontärningar (oxbuljong)
smör
salt
svartpeppar.

Smörj en ugnsfast form. Skala och skiva potatisen. Lägg ett lager potatis i botten på den ugnsfasta formen. Ovanpå detta läggs hälften av den skivade löken. Bryn hälften av köttet i en stekpanna och lägg detta på löken. Salta lätt och peppra. Vispa ur stekpannan med 1 fl öl och en buljongtärning, och häll sedan detta i formen. Upprepa med ytterligare ett lager potatis, lök och kött. Avlsuta med ett lager skivad potatis och häll den sista ölbuljongen över. Koka i ugn c:a 50 minuter. De första 30 gärna med en bit folie över så att man inte bränner ytan för mycket.

Eftersom det är onsdag så blev måltidsdrycken bara en folköl som delades med hustrun. En österikisk Gösser. Annars är temat mörkt öl inte dumt här. Förslag Falcon Bayersk.

Inga kommentarer: