torsdag 11 oktober 2007

Olympos

En av de större sevärdheterna på Karpathos är byn Olympos på den norra delen av ön. Dit tar man sig lättast med båt från Pigadia till Diafani och sedan buss upp i bergen. Det avgår dagligen utflyktsbåtar från hamnen i Piagadia. Kostar c:a 200 kr inkl buss.

Det finns väg från byn Spoa på mitten av ön, men än så länge inte i kördugligt skick. Vägen håller på att breddas och asfalteras. Den skulle ha varit färdig i år men Grekland är ju alltid Grekland.
Om någon har funderingar på att prova vägen kolla här först.

Byn uppfördes som skydd mot pirater mellan år 600 och år 800. Befolkningen flyttade hit från den gamla staden Vrykounda som blivit utsatt för återkommande plundring. Husen byggdes i sten och smälte väl in i omgivningarna vilket försvårade upptäckt. Med sitt isolerade läge har mycket gammal kultur bevarats. Språk och klädsel avviker från byarna i söder. Många kvinnor går fortfarande klädda i traditionella kläder. Olymbos är också en turistfälla. Vi möts redan i infarten till byn av säckpipsmusik och kvinnliga inkastare som försöker intressera oss för diverse textilier, kryddor och målningar. Bortsett från detta är det en trevlig by med små trånga gränder.

Inga kommentarer: