fredag 14 december 2007

Stora Synagogan i Budapest

Den stora synagogan ligger på Pestsidan av staden. Det är den största synagogan i Europa. Budapest hade, och har fortfarande en stor judisk bosättning.

De första judarna kom till Ungern på 1250-talet och slog sig ner i Buda och Obuda. Kung Bela IV gav judarna vissa rättigheter, bl a rätten att utöva sin religion.

På 1800-talet bosatte sig en större koloni judar i ett begränsat område på Pestsidan, Ersébetvarós. Den judiska kolonin var väl integrerad i det ungerska samhället fram till 1941. Då stiftades flera antisemitiska lagar av den tyskallierade regimen.






Judarna tvingades bl a bära den gula davidsstjärnan och judisk egendom konfiskerades.

Tyskarna ockuperade Ungern 1944. Den ungerska regeringen ansågs inte pålitlig. Bl a efterkom man inte de tyska pråpåerna om att sända judar till lägren i Polen.

1944 skapades ett getto i Pest. Tusentals ungerska judar deporterades till utrotningslägren i Auschwitz.

Den här murdelen skall vara en rest av gettomuren och finns nu på den stora synagogans gård.


Den här lummiga kyrkogården finns på synagogans gård. Alla gravstenar är daterade 1943 eller 1944.

I synagogan finns ett museum om förintelsen och vad som hände den judiska befolkningen i Budapest.
Strax före ryssarna anlände och befriade staden planerades en attack mot gettot av ungerska pilkorsare (ungerska nationalister). Den tyske befälhavaren satte dock stopp för detta genom att sätta ut vakter runt gettot. Om detta var ett utslag av humanitet eller rädsla för repressalier efter kriget får vara osagt. Ingripandet räddade dock tusentals judars liv.



Förintelsemonumentet till minne av de 600 000 ungerska judar som dödades under andra världskriget på synagogans gård. Monumentet av konstnären Imre Varga föreställer en tårpil och är utförd i stål.

Monumentet avtäcktes 1991 och är delvis bekostat av den ungersk-amerikanske skådespelaren Tony Curtis.






Tusentals ungerska judar kunde räddas undan förintelsen genom ingripande från de neutrala länderna Sverige, Schweiz och Portugal.

Raoul Wallenberg är den mest kände och han står även överst med stor stil på den minnesplatta som finns på synagogans gård. Det fanns dock även andra. Den svenske diplomaten Per Anger är en. Den schweiziske diplomaten Carl Lutz är en annan.

En bortglömd hjälte på det här området är den svenske språkmannen Valdemar Langlet. Langlet var en föregrundsfigur i esperantorrörelsen och undervisade i språk på universitetet i Budapest. Han och ryskfödda hustrun Nina kom tidigt i kontakt med judiska vänner som sökte deras hjälp. Langlet representerade Svenska Röda Korset och utfärdade skyddspass i organisationens namn. Uppgiften blev honom dock övermäktig och han begärde hjälp från den svenska legationen som beslutade sända Raoul Wallenberg till Budapest.

Det här var förmodligen sista inlägget om Budapest. Nu blickar jag framåt mot 2008 års resor. I april eller maj bär det av på en veckoslutsresa till Krakow. I sommar planerar vi för en vecka i norra Portugal. Återkommer med mer om detta.

Inga kommentarer: