fredag 30 september 2011

Somme

Slaget vid Somme (franska: Bataille de la Somme), också känt som Sommeoffensiven utspelades under första världskriget mellan 1 juli och 18 november 1916 i det franska departementet Somme, på båda sidorna av floden med samma namn. Slaget bestod av en offensiv av den brittiska och franska armén mot den tyska armén som sedan man invaderat Frankrike i augusti 1914 ockuperat stora delar av landet. Slaget vid Somme var ett av de största slagen under första världskriget. Vid tiden då striderna hade ebbat ut under senhösten 1916 hade mer än 1,5 miljoner man dödats mellan de berörda styrkorna, vilket gör det till ett av det blodigaste slagen någonsin.

Planen för Sommeoffensiven utvecklades ur de allierades strategiska diskussioner i Chantilly, Oise i december 1915. Under ledning av general Joseph Joffre, överbefälhavaren i den franska armén, enades allierade företrädare om en samordnad offensiv mot centralmakterna år 1916 av de franska, brittiska, italienska och ryska arméerna. Sommeoffensiven skulle bli det anglo-franska bidraget till denna allmänna offensiv, och syftade till att skapa en bristning i den tyska linjen, som sedan kunde utnyttjas med ett avgörande slag. Med det tyska angreppet på Verdun vid floden Meuse i februari 1916, var de allierade tvungna att anpassa sina planer. Den brittiska armén tog ledningen vid Somme, även om det franska bidraget var betydande.

Första dagen av slaget den 1 juli 1916 drabbades den brittiska armén av den värsta förlusten under en enda dag någonsin med nästan 60 000 förluster, varav ca 20 000 döda.[6] På grund av sammansättningen av den brittiska armén, vid denna tidpunkt en frivillig styrka med många bataljoner bestående män från specifika lokala områden, hade förlusterna en djup social inverkan och har gjort slaget till ett varaktigt kulturellt arv i Storbritannien. Förlusterna hade också en enorm social inverkan på Newfoundland, eftersom en stor del av Newfoundlands män som hade erbjudit sig att tjänstgöra dog den första dagen. Slaget är också ihågkommet för den första användningen av stridsvagnen. Genomförandet av slaget har varit en källa till historisk kontrovers: höga officerare som general sir Douglas Haig, befälhavare över British Expeditionary Force och Henry Rawlinson, befälhavaren för fjärde armén, har kritiserats för att ådra sig mycket stora förluster samtidigt som man misslyckats med att uppnå sina territoriella mål. Andra historiker har skildrat Somme som en viktig förberedelse i besegringen av den tyska armén, och en som har givit den brittiska armén värdefulla taktiska och operativa lärdomar.

Vid slutet av slaget hade brittiska och franska styrkor trängt in totalt 9,7 km på det tyska ockuperade territoriet. Den brittiska armén var cirka fem kilometer från Bapaume och man lyckades heller inte erövra Le Transloy eller någon annan fransk ort och därigenom misslyckades man med att uppnå många av sina mål. Tyskarna ockuperade fortfarande vissa skyttegravar och var inte lika demoraliserade som det brittiska överkommandot hade räknat med.

torsdag 29 september 2011

Edradour

Jag läste om Edradour (på gaeliska; Eadar Dhà Dhobhar, "between two rivers) på Allt om Whiskys hemsida för ett tag sedan. Jag skulle ta reda på när nästa nummer kom.Det har nu kommit, nr 3, och innehåller fr a artiklar om amerikansk whiskey och öl. Mycket intressant, men nu var det Skottland, Highland och Skottlands minsta destilleri jag skulle skriva om.

whiskyguiden.se står följande om Edradour; "Edradour grundades 1825 av lantbrukare i Pertshire. Destilleriet hette från början The Glenforres Distillery. Destilleriet ligger invid byn Pitlochry i norra Skottland. Efter några år i amerikansk ägo köptes destilleriet av William Whiteley som planerade att använda Edradour i olika blanded whisky. William lyckades också med att lansera en exklusiv blended som hette Kings Ransom. Så sent som 1947 fick de el till destilleriet. 1992 byggdes maltladan om till ett modernt besökscentra. 1982 köpte Pernod Ricards destilleriet. I början på 2000 övertogs Edradour av den oberoende buteljeraren Signatory som snabbt kontrakterade Ian Henderson, Laphroaigs frontfigur under många år, som 'Director of Operations'."
Vad som inte står där men väl i AoW:s artikel på nätet är att destilleriet under förbudstiden levereade whisky till USA i regi av maffiabossen Frank Costello. denne skall ha varit förebilden till Mario Puzos Gudfader Il Corleone. Destilleriets lyxblended Kings Ransom som åtminstone tidigare såldes förpackad i trälådor har också en intressant historia. Det var den whisky som serverades i Potsdam när Truman, Churchill och Stalin kom överens om fredsvillkoren. Polen flyttades ett snäpp västerut och finns sin gräns mot Tyskland längs floderna Oder och Neisse, vilket förde med sig att 12 - 14 miljoner tyskar fick bryta upp och lämna sina hemtrakter. Tyskland delades upp bland ockupationsmakterna. Vi fick ett Öst- och ett Västtyskland. Men det var inte whiskyns fel.
Edradour tar sitt vatten från närliggande Edradour Burn. Kornet köps lätt rökt, färdigmältat och malet i 21 stycken ”grissäckar” per vecka. Mäskkaret i gjutjärn har öppen topp och är lika gammal som destilleriet. De två jäskaren rymmer vardera 1.000 och är tillverkade i ”Oregon Pine”. De har två kopparpannor av boiling ball modell. Mäskpannan och spritpannan är minst i Skottland och rymmer 4.000 liter respektive 2.000 liter. Några hundra liter mindre och de hade klassats som hembrännarutrustning. Produktionen ligger på cirka 12-15 fat i veckan under produktion och totalt 90.000 liter årligen. 90 % av whiskyn buteljeras som single malt, resten hamnar i deras egen blended Kings Ransom och whiskylikören Edradour Cream.
En liten intressant whiskyproducent som givetvis måste testas. Det finns ett antal etiketter på systembolaget och jag fastnade för den här. Den är nu levererad och förpassad till mitt allt mer svällande whiskyförråd. Här kan du få en 360 graders rundtur destilleriet.

onsdag 28 september 2011

Den döde mannen

Den döde mannen eller L'homme mort är en by i norra Frankrike, strax söder om Lille. Här förekom strider i slutet av första världskriget.

Västfronten var i stort sett stillastående under hela kriget. Det förekom attacker från båda sidor med markvinsterna var små och inte beständiga. På våren 1918 inledde Tyskland en offensiv och i mars stod första slaget vid den döde mannen. USA inträdde i kriget och tyskarna kunde drivas tillbaka. I augusti stod andra slaget vid den Döde mannen.

I byn finns en brittisk krigskyrkogård. (Se bilden). På denna finns 166 gravar med döda soldater från striderna rynt byn. 104 av gravarna innehåller kroppar som inte kunnat identifieras.

måndag 26 september 2011

Oktoberfest part II

Tidig höst då är det dags att avsluta sommarölsdrickandet. Jag brukar ju som jag tidigare skrivit om föredra ljus lager sommartid och lite mörkare ale på vintern. Nu har väl detta blivit mer en huvudregel med lite undantag. Det står en hel låda Holba och väntar på att bli utdrucken så lite tjeckiskt skall det dock bli i vinter också.

En lämplig avslutning på den ljusa lagern innan vi går in i winteraleland skulle kunna vara en djupdykning i oktoberfestölen. Den släpptes ju 1 september och det har blivit några provsmakningar sedan dess. Den lokala dalavarianten har jag skrivit om tidigare, men som jag skrev där, den är mer en tjeckisk pilsner än en münchener hell eller märzener som den speciella oktoberfestvarianten kallas då den bryggs i mars och lagras över sommaren för att konsumera i oktober.

För det är ju så jag vill ha den. En münchener hell är en fyllig öl som påminner om pilsnern, men som är sötare och lite mindre besk. Det finns ett antal av den sorten att välja på. Löwenbräu är tillbaka efter några års frånvaro. Hofbräu, Paulaner och Spaten är några pålitliga varianter, men det är nog den på bilden som jag sätter i första rummet.

Weltenburger Klosterbrauerei är världen äldsta klosterbryggeri och har ett antal titlar i sitt sortiment. Det finns dunkel und hell, weissbier både dunkla och hella, en pils och en wintertraum som enbart säljs under wintersäsongen. Och så detta Festbier som säljs under oktoberfestsäsongen. På Systembolaget finns Festbieren i det ordinarie sortimentet med nr 11290, 23,10 för 50 cl. Övriga Weltenburgare finns att tillgå i beställningssortimentet för de som bor i Skåne. En lite konstig avgränsning som kanske kan förklaras av att den distribueras av Österlenbryggarna.

Som oktoberöl lanseras även ett knippe andra öl som jag inte betraktar som traditionella oktoberfestöl. Danska Herslev brygghus lanserar en oktober bock med en alkoholstyrka på 7,5 %. En god kraftig öl men egentligen inte oktoberfestöl. Det amerikanska bryggeriet Flying Dog presenterar ett öl som kallas Märzen och heter Dogtoberfest. Även det är ett välsmakande öl med både fyllighet och beska, men inte vad jag kallar oktoberfestöl. Det finns ytterligare några som jag inte provat. Gotlands bryggeri har sin Red October, Samuel Adams sin Octoberfest, och Sigtuna Brygghus sin Black October som är en svart lager.

Gallipoli

Gallipoli är namnet på den halvö på den europeiska sidan av Turkiet som skyddar inloppet till Dardanellerna. Gallipoli eller Gelibolu på turkiska, Kallipolis på grekiska (den vackra staden) är även namnet på den stad på östra sidan som är huvudort på halvön. Färjerutten mellan Gallipoli och Canakkale på andra sidan sundet förbinder Istanbul med Izmir och är därför mycket trafikerad.

Låset till Svarta havet har alltid varit omstritt. Här har folken mötts och här har det stridits genom sekler.
Det osmanska riket trädde tidigt in på centralmakternas sida i första världskriget och hotade grannen i norr, Ryssland och engelska intressen vid Suezkanalen. Vid slutet av 1914 hade kriget på västfronten gått i stå och arméerna grävde ner sig i skyttegravar i norra Frankrike. England och Frankrike var i behov att skapa en andra front, samtidigt som Ryssland ville ha hjälp mot det osmanska rikets offensiv i Kauakasus. Den brittiske krigsministern lord Kitchener gav marinminister Churchill i uppdrag att anfalla Dardanellerna. Britterna underskattade dock den turkiska stridsförmågan. Sundet var minerat och på land var armé och artilleri väl förskansade på den bergiga halvön. De turkiska trupperna leddes också av en skicklig tysk general, Otto Liman von Sanders.

I mars 1915 försökte en brittisk flotteskader att tvinga sig igenom sundet, men fick dra sig tillbaka efter svåra förluster. I april landsattes brittiska, australiska och nyzeländska trupper vid två brohuvuden på halvön. De lyckades dock inte avancera från stranden. Turkarna gick till motangrep men lyckades inte köra bort britterna från stranden. Trots förstärkningar och flera stormningsförsök lyckades inte de brittiska styrkorna slå ut de turkiska trupperna. Bulgarien gick med i kriget på centralmakternas sida, och släppte genom förstärkningar till turkarna. Britterna öppnade en ny front vid Tessaloniki och beslöt att prioritera den. Vid årsskiftet 1915-16 evakuerades de brittiska trupperna från Gallipoli. Förlusterna hade varit enorma. Runt 44 000 allierade soldater miste livet och på den turkiska sidan var förlusterna nästan det dubbla.

lördag 24 september 2011

Penderyn - vertikal miniprovning

På systembolaget finns nu ett set med 3 st 5 cl flaskor får det enda whiskydestilleriet i Wales. Måste givetvis testas.

Penderyn är en by i utkanten av Brecon Beacons Nationalpark. Tillgången på rent vatten sägs vara anledningen till att destilleriet placerades här 1998, drygt hundra år efter det att senaste destilleriet i Wales lades ner. Whiskyn destilleras i endast en panna till skillnad från Skottlands två och Irlands tre. Destillationsprocessen sker i flera steg och ger whiskyn en renhet som ej kräver kylfiltrering.

Prov nr ett är en Penderyn som först lagrats på använda bourbonfat, och som sedan fått en finish på Madeirafat. Doftar frukt och russin. Smaken är lätt söt med en viss vaniljton. Det här företagets standardprodukt.

Prov nr 2 är en Penderyn som först lagrats på bourbon fat och som sedan fått en finish på Olorosofat. doftar gröna äpplen och hasselnöt. Har en mycket tydlig sherrysöt smak. Det här klart det bästa av proven enligt min mening.

Prov 3 är en Penderyn som lagrats först på bourbonfat och som sedan lagrats på fat där det tidigare lagrats rökig skotsk whisky. Doftar vanilj, gröna äpplen och citrus. Har en relativ svag röksmak och ett stänk vanilj. Har man utforskat rökig whisky är det här inget alternativ.

Alla tre har en alkoholhalt på 46 %. Det var väldigt trevliga små flaskor, men priset 169 kr var något högt. Jag tror att Penderyn får svårt att hävda sig bland det enorma utbudet av högkvalitativ maltwhisky från alla världens hörn som nu finns på marknaden, även om den fått goda vitsord av flera whiskykonässörer. För den som vill prova har setet artikelnummer 10318 på Systembolaget.

fredag 16 september 2011

Flandern

Flandern som på flamländska heter Vlanderen och på franska heter Flandre är den nordliga regionen av den sedan 1993 federala republiken Belgien. Regionen är i majoritet flamländsktalande och det finns i dag en stark nationalistisk rörelse som utmanar centralregeringen.

Flandern var under 1100-talet under fransk överhöghet. Under 1400-talet kom området att tillhöra Habsburg och på 1500-talet blev det en den av det spanska Nederländerna.

Vid det första världskrigets utbrott anföll Tyskland Frankrike via det neutrala Belgien. Planen, Schlieffenplanen, var att gå runt de franska befästningarna och snabbt ta sig till Paris och besegra Frankrike, för att sedan ta itu med Ryssland. Tyskland ville undvika ett tvåfrontskrig. Belgarna försvarade sig dock oväntat bra och det var först när man förde fram sitt grova artilleri som Tyskland lyckades inta de belgiska fästningarna i Liége och Namúr. Fransmännen hann omgruppera sig, fick hjälp av britter och Ryssland gick med i kriget och öppnade en östfront som krävde resurser . Det blev ingen snabb offensiv utan Tyskarna körde fast i norra Frankrike och västfronten blev ett skyttegravskrig.

Pluras spanska kokbok

"Jag var 36 år gammal och det var julafton 1987 när jag för första gången besteg spansk jord, närmare bestämt Barcelonas gator, torg och gränder. Staden visade sig från sin bästa sida denna dag, solen sken och det var 24 gr varmt. Livet lekte, jag var förälskad och på resa i ett nytt land med föremålet för min kärlek gåendes vid min sida."

Så introducerar Per Malte Jonsson alias Plura i Eldkvarn sin nya kokbok - Pluras spanska kokbok. Pluras matintresse är ju bekant sedan tidigare utgivna kokbok och från hans TV-program. Det är som han tidigare berättat om något han fått från modersmjölken. Mamma Magda var ju kallskänka i sitt yrkesliv och god husmanskost var det som serverades i det Jonssonska hemmet.

Men nu är det alltså Spanien det gäller. Plura har tagit med sig kock, fotograf och en designer till Mallorca och Barcelona där det lagas mat på lokala råvaror. Sejouren avslutas på hemmaplan i Estocolmo. Det är en snygg bok. Vackra bilder och arrangemang. Plura skriver bra texter och det är intressant när han berättar om sitt första möte med olika maträtter.

Men sen är det väl så med kokböcker att de även skall fungera att laga mat efter. Där kunde boken tjänat på lite mer korrekturläsning. Visserligen hävdar Plura att mat skall lagas med känsla, men ett recept bör ju kunna följas någorlunda. Ingrediensförteckning och beskrivning bör så att säga gå hand i hand.

Redan på första rätten går det fel. Albondigas med mandelsås. I tillagningsanvisningarna dyker det upp en selleri och spiskummin som inte finns med bland ingredienserna. Sellerin skall antagligen vara de hackade sardellfiléer som omnämns i förteckningen. Frågan är om spiskummin är liktydigt med chilifrukt, annars förstår jag inte var den tar vägen i maträtten. Det skall mycket hjärta till för att få ihop det i den rätten.

Nej Pluras spanska kokbok gör sig nog bäst som inspirationslitteratur. Man blir hungrig av att läsa. Kanske går det också att via inspiration att få till några av de rätter han berättar om.

onsdag 14 september 2011

Aldrig mera krig


Jag kan hälsa från en skyttegrav i Flandern
och från en krater vid Gallipoli
från fyra fasans år vid Döde Mannen
från alla oss som kämpade vid Somme

Från alla oss som slagits i Galizien
och som överlevt en gasattack vid Marne
en hälsning ifrån helvetet Passchendeale
och från ett lerigt träsk vid Tannenberg

Från 12 miljoner döda kan jag hälsa er:

Aldrig mera krig!

Om tjugo år är västfronten i historia
och över dödens landskap växer gräs igen
de gasblinda får rosor av Victoria
och hjältarna blir gamla glömda män

Jag som har överlevt från krigets fasor
hurrar ej uti fredens skälvande minut
ty jag går mot framtiden i trasor
och ser den an med ögon som släckts ut

Från 12 miljoner döda kan jag hälsa er:

Aldrig mera krig!

Och fastän västfronten var städet
där Europas ungdom hamrades till döds
har ännu knopparna på träden
ej slagit ut förrän nya planer fötts

Ty kapitalet känner inga gränser
Jag vet om tjugo år man pekar dit
då skall jag ta geväret och min ränsel
då skall jag ut igen och dö för dess profit

Från 12 miljoner döda…

Totta Näslund sjunger i Tältprojektets Aldrig mera krig. Det blev ju inte så. Världen fick uppleva ännu ett världskrig, som i brutalitet och blodspillan överträffade det första. Vi fick efter det ett kallt krig som upprepande gånger hettade till. Vi fick krig genom ombud och vi fick kriget med och mot terror.

Platserna som nämns i de första verserna fascinerar mig. En del namn är mer eller mindre välkända, andra är för mig bara namn som jag hört i den här sången. Namnen vittnar om ett annat Europa, andra gränser än de vi känner till i dag. Jag tänkte titta lite närmare på den geografin.

torsdag 8 september 2011

Oktoberfest

Ett återkommande hösttecken är när Systembolaget presenterar årets oktoberfestöl den 1 september. I årets uppställning återfinns en lokal utgåva, Oppigårds Oktoberfestbier.

Det är för att vara Oppigårds något så ovanligt som en lager. En lager bryggd på tysk malt och rikligt humlad med tjeckisk Saazhumle.

Fruktig smak med inslag av knäckebröd, apelsinskal och örter säger Systembolaget. Lite för besk tyckte min fru. God tyckte jag, men mer en tjeckisk pilsner än en münchener hell.

Artikelnr 11238, 50 cl och 5,3 %.

onsdag 7 september 2011

Varg Veum box 3

Det är höstmånad och därmed tillåtet att ägna sig åt inomhusaktiviteter. Som att blogga, titta på film och läsa böcker. Halvar har kommit i gång med sina litteratur och musiktips. Där finns mycket godis att hämta, och sedan skriver han ju så bra.

Jag får väl också dra mitt strå till stacken även om den litterära nivån inte kommer upp i Halvars höjder. Jag har lite reseminnen som är orapporterade. Det finns även lite beställningar som ploppar ned i brevlådan allt efter utgivningsdag. Som den här som kom idag.

Varg Veum, Gunnar Staalesens deckarhjälte från Bergen, återkommer i Trond Espen Heims skepnad med tre nya filmer i box nr 3. Ettan och tvåan har jag berättat om tidigare. I den här boxen återfinns Skriften på väggen, Svarta får och Dödens drabanter.

I skriften på väggen arbetar Veum som lärare och lever ett lugnt liv med sin nya käresta Karin. Hans gamle fiende Kniven blir släpppt från fängelset med en stark önskan att ta hämnd på alla dem som bidrog till att han blev dömd för mord på en tonårsflicka. Veum blir invecklad i detta drama där han även brottas med samvetsbetänkligheter för att ha bidragit till flickans död.

I Svarta får uppdagar Veum att han inte känner sin käresta Karin så väl som han trodde. När Karins syster försvinner måste Veum finna henne och det blir en störtdykning ner i Bergens kriminella värld.

I Dödens drabanter blir Veum ombedd av kommissarie Hamre att komma till ett gisslandrama på en gård utanför Bergen. Ett gift par har blivit brutalt mördade och alla bevis pekar mot den 16- årige fostersonen Jan Egil. Veum som känner Jan Egil sedan tidigare är inte övetrtygad om hans skuld och finner i sin undersökning nya spår. Paret har drivit en hemlig verksamhet med människohandel med unga personer och har på detta sätt skaffat sig fiender.

Dessa norska film noir-dramer skall nu beskådas. sedan får vi vänta på box 4 som lär dyka upp nästa höst. Ytterligare tre filmer är under inspelning; I mörket er alle ulver grå, Bukken til havresekken, och Kalde hjerter.

Uppdate 2011-09-09: Naturligtvis kunde jag inte låta bli filmerna. Han håller stilen Veum, bortsett från att han har samma käresta i alla tre filmerna. Produktplaceringar kan gå an om de inte är allt för framträdande. Här var det fler märkesbilar än man ser på Toyotacenter.