torsdag 29 september 2011

Edradour

Jag läste om Edradour (på gaeliska; Eadar Dhà Dhobhar, "between two rivers) på Allt om Whiskys hemsida för ett tag sedan. Jag skulle ta reda på när nästa nummer kom.Det har nu kommit, nr 3, och innehåller fr a artiklar om amerikansk whiskey och öl. Mycket intressant, men nu var det Skottland, Highland och Skottlands minsta destilleri jag skulle skriva om.

whiskyguiden.se står följande om Edradour; "Edradour grundades 1825 av lantbrukare i Pertshire. Destilleriet hette från början The Glenforres Distillery. Destilleriet ligger invid byn Pitlochry i norra Skottland. Efter några år i amerikansk ägo köptes destilleriet av William Whiteley som planerade att använda Edradour i olika blanded whisky. William lyckades också med att lansera en exklusiv blended som hette Kings Ransom. Så sent som 1947 fick de el till destilleriet. 1992 byggdes maltladan om till ett modernt besökscentra. 1982 köpte Pernod Ricards destilleriet. I början på 2000 övertogs Edradour av den oberoende buteljeraren Signatory som snabbt kontrakterade Ian Henderson, Laphroaigs frontfigur under många år, som 'Director of Operations'."
Vad som inte står där men väl i AoW:s artikel på nätet är att destilleriet under förbudstiden levereade whisky till USA i regi av maffiabossen Frank Costello. denne skall ha varit förebilden till Mario Puzos Gudfader Il Corleone. Destilleriets lyxblended Kings Ransom som åtminstone tidigare såldes förpackad i trälådor har också en intressant historia. Det var den whisky som serverades i Potsdam när Truman, Churchill och Stalin kom överens om fredsvillkoren. Polen flyttades ett snäpp västerut och finns sin gräns mot Tyskland längs floderna Oder och Neisse, vilket förde med sig att 12 - 14 miljoner tyskar fick bryta upp och lämna sina hemtrakter. Tyskland delades upp bland ockupationsmakterna. Vi fick ett Öst- och ett Västtyskland. Men det var inte whiskyns fel.
Edradour tar sitt vatten från närliggande Edradour Burn. Kornet köps lätt rökt, färdigmältat och malet i 21 stycken ”grissäckar” per vecka. Mäskkaret i gjutjärn har öppen topp och är lika gammal som destilleriet. De två jäskaren rymmer vardera 1.000 och är tillverkade i ”Oregon Pine”. De har två kopparpannor av boiling ball modell. Mäskpannan och spritpannan är minst i Skottland och rymmer 4.000 liter respektive 2.000 liter. Några hundra liter mindre och de hade klassats som hembrännarutrustning. Produktionen ligger på cirka 12-15 fat i veckan under produktion och totalt 90.000 liter årligen. 90 % av whiskyn buteljeras som single malt, resten hamnar i deras egen blended Kings Ransom och whiskylikören Edradour Cream.
En liten intressant whiskyproducent som givetvis måste testas. Det finns ett antal etiketter på systembolaget och jag fastnade för den här. Den är nu levererad och förpassad till mitt allt mer svällande whiskyförråd. Här kan du få en 360 graders rundtur destilleriet.

Inga kommentarer: