lördag 24 september 2011

Penderyn - vertikal miniprovning

På systembolaget finns nu ett set med 3 st 5 cl flaskor får det enda whiskydestilleriet i Wales. Måste givetvis testas.

Penderyn är en by i utkanten av Brecon Beacons Nationalpark. Tillgången på rent vatten sägs vara anledningen till att destilleriet placerades här 1998, drygt hundra år efter det att senaste destilleriet i Wales lades ner. Whiskyn destilleras i endast en panna till skillnad från Skottlands två och Irlands tre. Destillationsprocessen sker i flera steg och ger whiskyn en renhet som ej kräver kylfiltrering.

Prov nr ett är en Penderyn som först lagrats på använda bourbonfat, och som sedan fått en finish på Madeirafat. Doftar frukt och russin. Smaken är lätt söt med en viss vaniljton. Det här företagets standardprodukt.

Prov nr 2 är en Penderyn som först lagrats på bourbon fat och som sedan fått en finish på Olorosofat. doftar gröna äpplen och hasselnöt. Har en mycket tydlig sherrysöt smak. Det här klart det bästa av proven enligt min mening.

Prov 3 är en Penderyn som lagrats först på bourbonfat och som sedan lagrats på fat där det tidigare lagrats rökig skotsk whisky. Doftar vanilj, gröna äpplen och citrus. Har en relativ svag röksmak och ett stänk vanilj. Har man utforskat rökig whisky är det här inget alternativ.

Alla tre har en alkoholhalt på 46 %. Det var väldigt trevliga små flaskor, men priset 169 kr var något högt. Jag tror att Penderyn får svårt att hävda sig bland det enorma utbudet av högkvalitativ maltwhisky från alla världens hörn som nu finns på marknaden, även om den fått goda vitsord av flera whiskykonässörer. För den som vill prova har setet artikelnummer 10318 på Systembolaget.

Inga kommentarer: