måndag 26 september 2011

Gallipoli

Gallipoli är namnet på den halvö på den europeiska sidan av Turkiet som skyddar inloppet till Dardanellerna. Gallipoli eller Gelibolu på turkiska, Kallipolis på grekiska (den vackra staden) är även namnet på den stad på östra sidan som är huvudort på halvön. Färjerutten mellan Gallipoli och Canakkale på andra sidan sundet förbinder Istanbul med Izmir och är därför mycket trafikerad.

Låset till Svarta havet har alltid varit omstritt. Här har folken mötts och här har det stridits genom sekler.
Det osmanska riket trädde tidigt in på centralmakternas sida i första världskriget och hotade grannen i norr, Ryssland och engelska intressen vid Suezkanalen. Vid slutet av 1914 hade kriget på västfronten gått i stå och arméerna grävde ner sig i skyttegravar i norra Frankrike. England och Frankrike var i behov att skapa en andra front, samtidigt som Ryssland ville ha hjälp mot det osmanska rikets offensiv i Kauakasus. Den brittiske krigsministern lord Kitchener gav marinminister Churchill i uppdrag att anfalla Dardanellerna. Britterna underskattade dock den turkiska stridsförmågan. Sundet var minerat och på land var armé och artilleri väl förskansade på den bergiga halvön. De turkiska trupperna leddes också av en skicklig tysk general, Otto Liman von Sanders.

I mars 1915 försökte en brittisk flotteskader att tvinga sig igenom sundet, men fick dra sig tillbaka efter svåra förluster. I april landsattes brittiska, australiska och nyzeländska trupper vid två brohuvuden på halvön. De lyckades dock inte avancera från stranden. Turkarna gick till motangrep men lyckades inte köra bort britterna från stranden. Trots förstärkningar och flera stormningsförsök lyckades inte de brittiska styrkorna slå ut de turkiska trupperna. Bulgarien gick med i kriget på centralmakternas sida, och släppte genom förstärkningar till turkarna. Britterna öppnade en ny front vid Tessaloniki och beslöt att prioritera den. Vid årsskiftet 1915-16 evakuerades de brittiska trupperna från Gallipoli. Förlusterna hade varit enorma. Runt 44 000 allierade soldater miste livet och på den turkiska sidan var förlusterna nästan det dubbla.

Inga kommentarer: