lördag 22 augusti 2009

Varg Veum

Tittar på norsk kriminalfilm. Det är Gunnar Staalesens kriminalromaner om privatdetektiven Varg Veum som filmatiserats och nu finns tillgängliga på DVD.

Gunnar Staalesen är författare och dramatiker som skrivit ett flertal romaner och skådespel. Det han har blivit känd för är kriminalromanerna om Varg Veum. Han har fått flera pris för romanerna och de har översatts till ett 15-tal språk. Det är klassisk socialrealistisk kriminallitteratur av det slag vi känner igen från Sjöwall-Wahlöö och McBain. Hjälten Veum känns igen från deckarvärldens hjältar. Luggsliten och kantstött men med ett engagemang för brottens offer är han en sorts norsk Sam Spade.

Romanerna utspelar sig huvudsakligen i Norges andra stad Bergen. Varg Veum är från början socionom. Han har ett förflutet på Barnevernet som är den norska gren av det vi i Sverige kallar socialtjänst, som skall arbeta för att skydda barn och ungdom. Han har där kommit i kontakt med barn och ungdomar som farit väldigt illa. och han har kvar sitt engagemang för dem. I sitt arbete som privatdetektiv kommer han som sig bör ofta i konflikt med polisen, samtidigt som han hjälper till att lösa allvarliga brott.

I box 1 som jag sett finns tre filmer. Bittra Blomster handlar om en försvunnen man. Hans älskarinna en gift, framgångsrik politiker kontaktar Veum för att göra diskreta undersökningar. Veums arbete leder honom in i den innersta kretsen i ett stort internationellt företag. I film nr 2, Törnrosa, får Veum i uppdrag att spåra upp 16-åriga Lisa och hennes pojkvän Peter som rymt hemifrån. Lisa hittas på ett hotellrum i Köpenhamns horkvarter. Väl hemma mördas Peter. Veum får gräva djupt i ungdomarnas familjebakgrund för att spåra mördaren. I film nr 3, Din till döden, är uppdraget att spåra en klients stulna bil, som visar sig ha blivit använd vid ett rån. Klienten blir mördad och hans exhustru blir misstänkt. Veum reder ut situationen och blir samtidigt förälskad i sin klients f d hustru.

Det är välspelad film. Trond Espen Seim gör ett trovärdigt porträtt av den Veum jag känner igen från böckerna. Intrigerna är väl konstruerade. Det är spännande och utgången är inte på förhand given.

Det finns även en box 2 med ytterligare tre filmer, Fallen ängel, Kvinnan i kylskåpet och Begravda hundar. Ligger som beställning på CDON. Det har även ryktats om inspelning av ytterligare sex Veumdeckare med start 2009.

Inga kommentarer: