torsdag 13 augusti 2009

Budapest - the Beerreport

På resande fot hör det till god sed att dricka det inhemska ölet. Importerat öl kan man ju lika gärna dricka hemma. Ungern är väl mest känt som vinland med sitt röda tjurblod Egri Bikaver och de vita Tokajer och Traminer. På den här resan blev dock matdrycken öl och vatten. Det ungerska ölet håller god centraleuropeisk klass, även om det inte kan tävla med de bästa tjeckerna. Men vilka öl kan å andra sidan tävla med dessa.

Borsodi bryggeri är sponsor till det ungerska landslaget i fotboll och det kanske är förräderi att som svensk dricka deras öl. Vi konkurrerar ju med Ungern om plats i nästa VM. Det blev dock några korso (stor) Borsodi på badet, och i 35 gr C smakar det mesta från fat alldeles utsökt. Borsodis ljusa (4,6 %) smakar även gott från flaska och det är ingen tillfällighet att det är Ungerns mest sålda öl. Bryggeriet startade 1969 i Böcs. Det privatiserades efter kommunismens fall och ingår sedan 1993 i belgiska Interbrewkoncernen.

Dreher är Ungerns äldsta bryggeri grundat 1854 i stadsdelen Kobanyia i Pest och är alltjämt kvar i området. Dreher finns som ljus, mörk och alkoholfri. Jag drack ingen Dreher vid det här besöket, men prövade några andra av bryggeriets märken. Kobanayi Sör är ett Drehermärke som hör till de mest sålda i landet. Ett ljust vardagsöl. Arany Ászok räknas som premiumöl. Bryggeriets grundare Antal Dreher införde vid bryggeriets grundande tekniken att brygga lageröl (aszokolt). Arany betyder gyllene och detta gyllene lageröl har vunnit ett flertal priser vid internationella ölmässor. Dreher ägs sedan 1993 av South African Breweries som 2002 fusionerades med amerikanska Millers till SABMillers.

Soproni Sörgyar grundades 1895 och ligger som framgår av namnet i staden Sopron i västra Ungern nära gränsen mot Österrike. Bryggeriet har sedan början bryggt öl i den tjeckiska bryggartraditionen. Efter kommunismens fall fick österrikiska intressen aktiemajoritet i bryggeriet. Austrian Brauerei AG köptes sedan 2003 av Heinekenkoncernen. Bryggeriet har flera märken, även licenstillverkning, på sin reportoar. Jag provade en ny frisk ljus öl vid namn Soproni Szök Ciklon som utföll till belåtenhet.

Ungersk öl finns ännu inte representerad på systembolaget. Vill man smaka på dessa drycker får man göra det på plats. Ännu ett skäl till att åka till Ungern.

Inga kommentarer: