söndag 30 mars 2008

Platser av vikt - Fritsla

Fritsla, Marks kommun, Västra Götaland, f d Älvsborgs län, mitt i Knallebygden. Fritsla är en gammal ort och nämns som socken redan 1401. Ordet "frisle" betyder "lockigt hår" och namnet Fritsla tros syfta på Häggåns form i området.

I Fritsla dominerade förr textilindustrin. Det finns några företag kvar i den branschen men det mesta är borta. Svensk textilindustri återfinns i dag i Kina och Baltikum. Numera är näringarna andra industrier som t ex Flügger Färg. Många av de som bor i Fritsla pendlar till arbeten i Kinna eller Borås.

På bilden syns Fritsla Hotell beläget bredvid Fritsla station på linjen Varberg - Borås. Det är flera år sedan jag åkte genom Fritsla senast. Nu blåser man förbi på den nya 41:an utanför. Jag vet därför inte hur det är med hotelldriften för tillfället . Det går inte att boka på nätet, men jag ser ett odaterat evenemangstips om pubaftnar på anrika Fritsla Hotell när jag googlar, så någon form av verksamhet har det nyligen varit där. Läget var förträffligt på den tiden då textilnäringen blomstrade. De resande kom med tåg och då passade det bra att ta in på Fritsla Hotell.

Till Fritsla Hotell kom det i slutet av 1940-talet en ung kvinna från Nordnorge. Hon hade tidigare arbetat bl a på Frognesäterns restaurang på Holmenkollen i Oslo. Hon kom till Sverige och Borås tillsammans med två väninnor för att arbeta på textilindustrin. Tanken var att jobba där i sex månader, tjäna lite pengar och shoppa upp sig på kläder och sedan återvända till Norge. I Norge var varubristen stor fortfarande flera år efter krigets slut. Textildammet gav henne dock astmaliknande besvär och hon bestämde sig för att återgå till restaurangbranschen och tog jobb som kallskänka på Fritsla Hotell.

På Fritsla station arbetade en fyra år äldre man från Halland. Han hade efter folkskolan arbetat som dräng på lantgård och på en handelsträdgård. Han hade haft funderingar på att söka jobb som busschaufför, men när SJ sökte folk hamnade han på Skene station som stationskarl. Han flyttade efter ett tag över till Fritsla. Luncherna intogs på hotellet och snart skulle det visa sig att vägen till mannens hjärta än en gång gick via magen.

Det utvecklades via möten i smyg med nedfirade kaffekorgar till en stadigvarande relation. De sex månaderna blev till snart 60 år. Guldbröllop har firats och det är inte långt kvar till diamantvarianten. Tre barn, 8 barnbarn, och hittills 4 barnbarnsbarn har det kommit ut av den här relationen.

Jag är ett av barnen och därför är Fritsla en plats av vikt - för mig och ytterligare ett antal personer.

fredag 28 mars 2008

Bettan Midler



Bettan är ingen best, men hon är bäst.

tisdag 25 mars 2008

fredag 21 mars 2008

21/3



Vi är på västkusten på traditionellt påskbesök. Det brukar vara liktydigt med att möta våren. Nu tittar jag ut på en gråmulen himmel där snöflingorna singlar ner. Marken är vit och de blommor som stuckit upp näsan ser ut att få den förkyld.
Försöker för mitt inre frammana den känsla Dan Hylander hade 1983 när han skrev den här låten:





vackra sol är det du

jag har glömt hur du såg ut

men värmen väcker en aning

jag blinkar kisar tittar och får svar

det är sant det är sant

hör det bubblar inom mej

nu ger jag fan i min förkylning

och rusar ut på gården vild och varm

våren är född – är du här

vinter igår – är du där

se mej valsa runt bland människorna i centrum

och sjunga för mej själv

nu vill jag älska o förlåta

och dansa utan skor

jag är dum inte klok

men en lycklig idiot

jag kryper runt på alla fyra

och letar efter blommor över allt

sa du snö jo jag vet

men det spelar ingen roll

just nu är allting bara vackert

låt mej ha en fridag utan sorg

våren är väckt – är du här

vinter är släckt – är du där

se mej valsa runt bland hyllorna på domus

och sjunga för mej själv

nu vill jag drömma o bedåras

och dansa utan skor


tisdag 18 mars 2008

Det lyckliga Europa

Jag läser Slas, en av de senare böckerna, 'Det lyckliga Europa' från 2001. Slas skriver här om sin ungdoms resor i Europa. Volontärjobben på Balkan där han byggde järnväg i de internationella ungdomsbrigaderna. Han blickar tillbaka och jämför vår tid och vad som passerat på Balkan de senaste decennierna.

1947, 18 år gammal, åker han till nuvarande Bosnien för att tillsammans med 100-talet andra svenska ungdomar bygga ungdomens järnväg. En järnväg som förbinder Samac och Sarajevo. De åker tåg genom östra Europa. Färja från Trelleborg till Gdynia, förbi ett utbombat Warzawa. Det är ett Warzawa som han beskriver som en stenöken. (se bild) Det är svårt att ta till sig att staden skulle kunna byggas upp på nytt. Han stannar även till i Budapest, en stad dit han senare skulle åtevända och om vilken han skriver i 'Lantlif i Budapest'.

Efter många veckor på det av kriget härjade europeiska tågnätet når brigaden sitt mål i Nemiladalen. De blir inkvarterade i baracker bredvid den järnvägsbank de skall bygga. Här finns även en dansk brigad, och brigader från England och Frankrike. Det pågår ett tunnelbygge på tågsträckan, Vranduktunneln. Från ena ändan spränger sig jugoslaviska partisaner in i berget, och från andra ändan är det general Marcos grekiska kommunister som spränger. Tito låter till såväl västsidans som Stalins förtret de grekiska partisanerna ta sin tillflykt in på jugoslaviskt område. I den uppdelning av kartan som de allierade gjorde i Jaltaöverenskommelsen tillhör Grekland den brittiska intressesfären. De grekiska kommunisterna får därför inget stöd av Sovjetunionen i det inbördeskrig som pågick fram till 1948. Även Tito kommer så småningom att bli tvungen att stänga gränsen för grekerna. Innan dess skall dock en stor mängd barn, anhöriga till partisanerna föras över gränsen till Jugoslavien. Slas skriver att det är först då han kommer ner till Nemiladalen som han får kännedom om inbördeskriget i Grekland.

Det påminner mig om hur jag själv fick kännedom om inbördeskriget. Jag praktiserade 1979 på socialkontoret i Halmstad. En av mina klienter var en ung man, en asylsökande från Ungern. Han var av grekisk härkomst. Hans föräldrar fick efter kriget en fristad i Ungern och där kom han att växa upp. Han var tvåspråkig, talade både ungerska och grekiska, men menade att de aldrig blivit helt accepterade i Ungern. De hade inte samma möjligheter till arbete och studier som den ungerska befolkningen. Föärldrarna var nu avlidna. Han hade en syster kvar i Ungern, men ingen kontakt med sin grekiska släkt. Kommunisterna betraktades som paria i Grekland och all kontakt med de greker som levde i asyl fr a i östeuropa var förbjuden.

Året efter järnvägsbygget i Bosnien åkte Slas med ett nytt gäng till Bulgarien för att också där bygga järnväg. Det är nu 1948, och medan han är i Bulgarien sker brytningen mellan Warzawapakten och Titos Jugoslavien. Sovjetunionen blockerar Berlin och det kalla kriget är ett faktum. Drömmen om ett nytt fritt efterkrigseuropa kommer på skam.

Slas skriver att han som artonåring steg på tåget tilll Titos land, inte enbart av äventyrslusta, utan för att han faktiskt trodde på någonting. Han ångrar inte något och menar att de som var kommunister eller ansågs vara kommunistiska medlöpare inte har någon anledning att göra avbön. Han och hans kamrater trodde att en ny värld var möjlig och det var för den de arbetade.

måndag 17 mars 2008

Påsköl II

Nu har jag provsmakat 5 av årets påsköl. Min favorit från förra året,Oppigårds Easter Ale, står sig väl detta år även med ny humlesort. Det finns dock två påsköl som i år slår även denna utmärkta produkt.

På bilden ses Blåkulla. En lager av bayersk typ, d v s gjord på rostad malt. Den väljer jag som matdryck. En mycket god balans mellan beska och sötma, där smaken inte tar över hela gommen utan lämnar lite utrymme till påskmaten.
Det är Slottskällans bryggeri i Uppsala som lyckats ännu en gång. Nr 1293, 22,50 för 50 cl.

En ale som faktisk klår Oppigårds i år är Pumpviken Påsköl från Nynäshamns Ångbryggeri. En stark smakupplevelse, som passar bäst efter maten. Nr 1282, 28,50 för 50 cl.

Jämtlands bryggeri når inte upp till sina vanliga höjder. Årets påsköl är medioker, inte alls vad vi gourmeter är vana vid. Måste man välja kan denna i år väljas bort.

Ett öl som definitivt kan väljas bort är Three Hearts Påskebrygd. En lokalpatriot måste här med sorg i hjärtat konstatera att Halmstads stolthet, Krönleins bryggeri, i år lanserat en produkt som fläckar bryggeriets ära. Brunt diskvatten utan någon som helst smak.

torsdag 13 mars 2008

Skrivbord


På flera bloggar uppmanas det till att visa sitt skrivbord. Den här bilden har jag för tillfället på skrivbordet.

Den som följt med på den här bloggen kan säkert gissa staden och floden. Men är det någon som kan tala om från vilken bro bilden är tagen?

Uppdatering 2008-03-14. Svaret hittar du här.

lördag 8 mars 2008

Gasolin - Hva gör vi nu lille du


Danska Gasolin bildades 1969 och var stora i Skandinavien i mitten av 70-talet. Utöver den här låten hade gruppen flera hits som Kvindemind, Rabalderstraede och Strengelegen. Sångaren Kim Larsen gjorde sedan gruppen splittrades 1978 solokarriär.

Uppdatering 2008-03-14. I bland är det som man är synsk. Det här inlägget skrev jag för en vecka sedan. I dag är det fredag och Så skall det låta. Robert Gustafsson. Best in Show. Han börjar med en urläcker version av Livet är en fest. Sedan kommer den här. Jeg kom till verlden på 50-tal....

torsdag 6 mars 2008

Påsköl

Det är tidig påskhelg i år, och därmed också tidig debut för årets påsköl. Påskhelgens infallande styrs ju av månen och vårdagjämningen. Påskdagen är första söndagen efter den första fullmåne som infaller efter vårdagjämningen. I år är det fullmåne fredagen den 21 mars, dagen efter vårdagjämningen. Tidigare kan inte påskhelgen infalla. Nästa år infaller påskhelgen 3 veckor senare.

Kristi Himmelsfärd skedde 40 dagar efter påskdagen. Den dagen infaller i år på 1 maj. Dubbelhelg således och vi tappar en ledig dag. Pingsthelgen kommer 50 dagar efter påsk och styrs även den av fullmånen.

I Norge och Danmark är skärtorsdagen helgdag. Därför åker gärna norrmännen till Sverige och handlar på våra systembolag den dagen. I Strömstad har detta vållat sådana ordningsstörningar att man övervägt stängning av bolaget. Vad danskarna gör den här helgen vet jag inte men de brukar inte handla på våra systembolag.

Bland de drycker norrmännen och vi själva har att välja mellan inför påsken finns 11 stycken påsköl. I morgon är det premiär för dessa och de finns presenterade i varunytt för mars månad. Min favorit sedan tidigare år är Oppigårds Easter Ale. Den är jämfört med deras Winter Ale ljusare i färg och inte lika besk. På Oppigårds hemsida sägs påskölet ha ett ökat inslag av blommighet och citrus. I år har en av de amerikanska humlesorter som använts tidigare bytts ut. Det skall bli spännande att se hur detta påverkar smaken. Enl. bryggeriet är det ett lyckat byte även smakmässigt, även om bytet från början skedde av brist på råvara.

Varunummer 1270, 5,3 % alkohol och ett pris på 23,50 kr för 50 cl. Det tycker jag att ni skall provsmaka.

tisdag 4 mars 2008

Mögeltönder

Vi såg några avsnitt av Mordkommissionen (Rejseholdet) i helgen. Vi börjar närma oss slutet. LaCour har blivit far och åker bil tillsammans med Helen och bebisen då han får syner. Så börjar ett av avsnitten. LaCour berättar senare att han var på väg hem från ett besök hos svärföräldrarna i Tönder. Vilket fick mig att tänka på den lilla byn som ligger några km utanför staden Tönder, nämligen Mögeltönder. Bara namnet är ju intressant.

På semester för några år sedan svängde vi inom Mögeltönder på vår väg ner mot Tyskland. Både Tönder och Mögeltönder ligger längst ner på Jylland någon mil från den tyska gränsen. Vi hade tidigare bl a besökt Legoland och en av miljöerna i byggklossar är just byn Mögeltönder. Byn är f ö en av de mest avbildade i Danmark. Bymiljön längs Slotsgaden anses vara urtypen för dansk landsby.

Slotsgaden går som sig bör från ett slott till byns kyrka. Slottet heter Schackenborg och slottsherre är prins Joakim. Till slottet hör ett stort jordbruk med mark i det omgivande landskapet. Till slottet hör även Slotskroen, en kro med restaurang och ett 25-tal vaerelser (rum). Något som kan vara värt att besöka. I slutet av maj är dock alla rum bokade. Då skall det nämligen hållas bröllop i byn. Prins Joakim skall gifta sig för andra gången. Bruden heter Marie Cavallier, fransyska bosatt i Schweiz. Hon skall nu bli ny slottsfru på Schackenborg och styvmamma till Joakims och Alexandras barn, Nicolai och Felix.

Det blev nästan Svensk Damtidning av det där. Byn är i a f värd ett besök. Den är smuk. Men ni kan ju vänta tills bröllopsgästerna och skvallerpressen åkt därifrån.

måndag 3 mars 2008

Eriksbergs gamla kyrka

I hjärtat av Västergötland där åarna Nossan och Lidan har sina upprinningsområden ligger Gäsene-Eriksberg.Här lät Erik Jedwardsson, Erik den helige bygga en gårdskyrka på sin egendom, Gate gård. Kyrkbygget slutfördes av hans son Knut Eriksson. Så säger i vart fall traditionen.Kyrkan är byggd på 1100-talet i romansk stil, och har unika väggmålningar och dopfunt från 1200-talet. Här finns en kopia av ett relikskrin från 1150-talet, orginalet finns på historiska museet i Stockholm.Relikskrinet liknar en liten stavkyrka. Det är av ek och klätt i förgylld koppar. Man tror att det sannolikt är tillverkat i Danmark eller Frankrike. Inuti skrinet finns inskrifter som berättar om de skatter det en gång bevarat – bland annat reliker av helgon, bitar av det heliga korset och Jesu svetteduk. Ett likadant relikskrin, Jälaskrinet finns på Västergötlands museum i Skara.

Eriksberg omnämns i diskussionerna om Svea rikes vagga.Gate gård var kungsgård för den erikska ätten. Här utspelar sig slutet av böckerna om Arn av Jan Guillou .En teori om den erikska ätten är att den stammar från engelska missionärer då namnet Jedward är engelskt.

Till Eriksbergs gamla kyrka hittar du om du från Falköping kör mot Annelund, via Floby. På vägen mellan Floby och Annelund finns en skyltad avtagsväg till vänster mot Eriksberg. Eriksberg är ett av besöksmålen i Arns rike.