söndag 30 mars 2008

Platser av vikt - Fritsla

Fritsla, Marks kommun, Västra Götaland, f d Älvsborgs län, mitt i Knallebygden. Fritsla är en gammal ort och nämns som socken redan 1401. Ordet "frisle" betyder "lockigt hår" och namnet Fritsla tros syfta på Häggåns form i området.

I Fritsla dominerade förr textilindustrin. Det finns några företag kvar i den branschen men det mesta är borta. Svensk textilindustri återfinns i dag i Kina och Baltikum. Numera är näringarna andra industrier som t ex Flügger Färg. Många av de som bor i Fritsla pendlar till arbeten i Kinna eller Borås.

På bilden syns Fritsla Hotell beläget bredvid Fritsla station på linjen Varberg - Borås. Det är flera år sedan jag åkte genom Fritsla senast. Nu blåser man förbi på den nya 41:an utanför. Jag vet därför inte hur det är med hotelldriften för tillfället . Det går inte att boka på nätet, men jag ser ett odaterat evenemangstips om pubaftnar på anrika Fritsla Hotell när jag googlar, så någon form av verksamhet har det nyligen varit där. Läget var förträffligt på den tiden då textilnäringen blomstrade. De resande kom med tåg och då passade det bra att ta in på Fritsla Hotell.

Till Fritsla Hotell kom det i slutet av 1940-talet en ung kvinna från Nordnorge. Hon hade tidigare arbetat bl a på Frognesäterns restaurang på Holmenkollen i Oslo. Hon kom till Sverige och Borås tillsammans med två väninnor för att arbeta på textilindustrin. Tanken var att jobba där i sex månader, tjäna lite pengar och shoppa upp sig på kläder och sedan återvända till Norge. I Norge var varubristen stor fortfarande flera år efter krigets slut. Textildammet gav henne dock astmaliknande besvär och hon bestämde sig för att återgå till restaurangbranschen och tog jobb som kallskänka på Fritsla Hotell.

På Fritsla station arbetade en fyra år äldre man från Halland. Han hade efter folkskolan arbetat som dräng på lantgård och på en handelsträdgård. Han hade haft funderingar på att söka jobb som busschaufför, men när SJ sökte folk hamnade han på Skene station som stationskarl. Han flyttade efter ett tag över till Fritsla. Luncherna intogs på hotellet och snart skulle det visa sig att vägen till mannens hjärta än en gång gick via magen.

Det utvecklades via möten i smyg med nedfirade kaffekorgar till en stadigvarande relation. De sex månaderna blev till snart 60 år. Guldbröllop har firats och det är inte långt kvar till diamantvarianten. Tre barn, 8 barnbarn, och hittills 4 barnbarnsbarn har det kommit ut av den här relationen.

Jag är ett av barnen och därför är Fritsla en plats av vikt - för mig och ytterligare ett antal personer.

Inga kommentarer: