torsdag 6 mars 2008

Påsköl

Det är tidig påskhelg i år, och därmed också tidig debut för årets påsköl. Påskhelgens infallande styrs ju av månen och vårdagjämningen. Påskdagen är första söndagen efter den första fullmåne som infaller efter vårdagjämningen. I år är det fullmåne fredagen den 21 mars, dagen efter vårdagjämningen. Tidigare kan inte påskhelgen infalla. Nästa år infaller påskhelgen 3 veckor senare.

Kristi Himmelsfärd skedde 40 dagar efter påskdagen. Den dagen infaller i år på 1 maj. Dubbelhelg således och vi tappar en ledig dag. Pingsthelgen kommer 50 dagar efter påsk och styrs även den av fullmånen.

I Norge och Danmark är skärtorsdagen helgdag. Därför åker gärna norrmännen till Sverige och handlar på våra systembolag den dagen. I Strömstad har detta vållat sådana ordningsstörningar att man övervägt stängning av bolaget. Vad danskarna gör den här helgen vet jag inte men de brukar inte handla på våra systembolag.

Bland de drycker norrmännen och vi själva har att välja mellan inför påsken finns 11 stycken påsköl. I morgon är det premiär för dessa och de finns presenterade i varunytt för mars månad. Min favorit sedan tidigare år är Oppigårds Easter Ale. Den är jämfört med deras Winter Ale ljusare i färg och inte lika besk. På Oppigårds hemsida sägs påskölet ha ett ökat inslag av blommighet och citrus. I år har en av de amerikanska humlesorter som använts tidigare bytts ut. Det skall bli spännande att se hur detta påverkar smaken. Enl. bryggeriet är det ett lyckat byte även smakmässigt, även om bytet från början skedde av brist på råvara.

Varunummer 1270, 5,3 % alkohol och ett pris på 23,50 kr för 50 cl. Det tycker jag att ni skall provsmaka.

Inga kommentarer: