tisdag 4 mars 2008

Mögeltönder

Vi såg några avsnitt av Mordkommissionen (Rejseholdet) i helgen. Vi börjar närma oss slutet. LaCour har blivit far och åker bil tillsammans med Helen och bebisen då han får syner. Så börjar ett av avsnitten. LaCour berättar senare att han var på väg hem från ett besök hos svärföräldrarna i Tönder. Vilket fick mig att tänka på den lilla byn som ligger några km utanför staden Tönder, nämligen Mögeltönder. Bara namnet är ju intressant.

På semester för några år sedan svängde vi inom Mögeltönder på vår väg ner mot Tyskland. Både Tönder och Mögeltönder ligger längst ner på Jylland någon mil från den tyska gränsen. Vi hade tidigare bl a besökt Legoland och en av miljöerna i byggklossar är just byn Mögeltönder. Byn är f ö en av de mest avbildade i Danmark. Bymiljön längs Slotsgaden anses vara urtypen för dansk landsby.

Slotsgaden går som sig bör från ett slott till byns kyrka. Slottet heter Schackenborg och slottsherre är prins Joakim. Till slottet hör ett stort jordbruk med mark i det omgivande landskapet. Till slottet hör även Slotskroen, en kro med restaurang och ett 25-tal vaerelser (rum). Något som kan vara värt att besöka. I slutet av maj är dock alla rum bokade. Då skall det nämligen hållas bröllop i byn. Prins Joakim skall gifta sig för andra gången. Bruden heter Marie Cavallier, fransyska bosatt i Schweiz. Hon skall nu bli ny slottsfru på Schackenborg och styvmamma till Joakims och Alexandras barn, Nicolai och Felix.

Det blev nästan Svensk Damtidning av det där. Byn är i a f värd ett besök. Den är smuk. Men ni kan ju vänta tills bröllopsgästerna och skvallerpressen åkt därifrån.

Inga kommentarer: