måndag 3 mars 2008

Eriksbergs gamla kyrka

I hjärtat av Västergötland där åarna Nossan och Lidan har sina upprinningsområden ligger Gäsene-Eriksberg.Här lät Erik Jedwardsson, Erik den helige bygga en gårdskyrka på sin egendom, Gate gård. Kyrkbygget slutfördes av hans son Knut Eriksson. Så säger i vart fall traditionen.Kyrkan är byggd på 1100-talet i romansk stil, och har unika väggmålningar och dopfunt från 1200-talet. Här finns en kopia av ett relikskrin från 1150-talet, orginalet finns på historiska museet i Stockholm.Relikskrinet liknar en liten stavkyrka. Det är av ek och klätt i förgylld koppar. Man tror att det sannolikt är tillverkat i Danmark eller Frankrike. Inuti skrinet finns inskrifter som berättar om de skatter det en gång bevarat – bland annat reliker av helgon, bitar av det heliga korset och Jesu svetteduk. Ett likadant relikskrin, Jälaskrinet finns på Västergötlands museum i Skara.

Eriksberg omnämns i diskussionerna om Svea rikes vagga.Gate gård var kungsgård för den erikska ätten. Här utspelar sig slutet av böckerna om Arn av Jan Guillou .En teori om den erikska ätten är att den stammar från engelska missionärer då namnet Jedward är engelskt.

Till Eriksbergs gamla kyrka hittar du om du från Falköping kör mot Annelund, via Floby. På vägen mellan Floby och Annelund finns en skyltad avtagsväg till vänster mot Eriksberg. Eriksberg är ett av besöksmålen i Arns rike.

Inga kommentarer: