fredag 30 november 2007

Széchenyi lánchíd - kedjebron

Széchenyi lánchíd är den äldsta fasta förbindelsen över Donau. Den blev färdigställd 1849. Initiativtagare till brons tillblivelse var greve Istvan Széchenyi. Han var en av dåtidens ledande politiker som verkade för Ungerns utveckling till en modern stat. Han kom från en av de ledande familjerna i Ungern. Han tjänade i den kejserliga armén i kriget mot Napoleon. Han lämnade senare armén för att resa runt i Europa. Han fascinerades av den industriella utvecklingen i Storbrittanien, och ville få till stånd en motsvarande utveckling i sitt hemland.

Széchenyi var lojal mot den kejserliga makten. Ungerns utveckling skulle ske som en del av dubbelmonarkin. Han kom därför i konflikt med de mer nationalistiska politikerna under ledning av Lajos Kossuth. Ett av S andra projekt var att göra Donau till en transportled. Genom att reglera floden skulle den bli en viktigt transportled. Vid revolutionen 1848 ställde S sig till förfogande och ingick i den regering som bildades med ansvar för transporter och sociala frågor.
När revolutionen slogs tillbaka drabbades S av en svår depression och blev inlagd på pykiatrisk klinik. Anklagad för konspiration av den österikiska polisen valde han 1860 att ta sitt liv.

Utöver sin betydelse som transportväg blev Széchenyi Lanchid en viktig symbol för strävandena att förena de tre städerna Buda, Obuda och Pest till en stad vilket förverkligades 1872.

Bron konstruerades av engelsmannen William Tierney Clark och arbetet med att bygga bron leddes av skotte som också hette Clark utan att vara släkt med den förstnämnde, Adam Clark.

På Pestsidan ligger brofästet vid Rosevelt tér. Den byggnad man ser rakt framför sig när man kommer över bron är Greshampalaset byggt för ett brittisk försäkringsbolag. I byggnaden inryms numera ett hotell i Four Seasonskedjan. Går man några kvarter österut kommer man till den imponerande St Stefansbasilikan. Kyrkan är tillägnad St Stefan, Ungerns förste kristne kung. I kyrkan förvaras i ett relikskskrin St Stefans mumifierade högerhand.

På Budasidan finns Clark Adam tér döpt efter brons byggare. Torget är stadens officiella centrum. Här finns nollkilometerstenen varifrån alla avstånd från Budapest mäts. Brofästet ligger nedanför slottskullen och från torget löper en bergbana upp till slottet. Under kullen leder en tunnel, också den ett verk av Adam Clark.

Inga kommentarer: