söndag 30 december 2007

2007 - ett utsnitt


Solen gråter regn, molnet torkar en tår
Och efter tomma vintern kommer ännu en vår
För dom svaga som inte föll ifrån

The dust of civilizations
And loves sweet remains
Slip off of your fingers
And come driftin’ down like rain

Det var en någorlunda dag
Varken usel eller bra
Bara en någorlunda någorlunda dag

Den här skogen gör nånting med mig
Jag blir alldeles för ärlig
Säger kyss mig inte
Det kommer bara leda till något ont ändå

Bara en enda ros på ett evigt klänge,
så är livet, trist varar länge,
men underbart är kort,
alldeles för kort

Det är sommar i en sekund
Och jag minns varenda stund
Vi gick till havet för kärlekens skull
När vi blev fulla för kärlekens skull

And the girls in their summer clothes
In the cool of the evening night
The girls in their summer clothes
Pass me by

Jag minns augusti i det höga gräset
Och hur du höll mig ömt
Jag minns augusti i det höga gräset
Eller har jag bara drömt

Yesterday the people were at ease
Baby slept in peace
You closed your eyes and saw her
You knew who you were

Är du fortfarande arg
Är du fortfarande trött
Önskar du fortfarande
Att vi aldrig hade mötts

Kom ut på vägen och möt mig där
Jag är torktumlad med ännu kär
Kom och blås bort min längtans damm
Ma chérie, ma femme

Halv sju på morgonen jag fryser på dass
Nyss var det sommar och barnen åt glass
Regn i oktober havet är grått
Fiskebåtar tar upp hummern dom fått

Jag står här på ett torg
Ett cirkuståg passerar
En clown, en vind passerar
Men jag är full av sorg

Minus fyra, kallare luft på väg in
Tillfälligt snöfall tillfälligt växlande vind

Jag spelar för livet
Jag sjunger för full hals
Jag leker med solen och kysser gud
Jag spelar för livet
Med huv’et i himlen
Och fötterna dansar på moder jord

Tough Guys Don't Dance

lördag 29 december 2007

Dagens arbetspass

I dag har jag bl a digitaliserat den här. Totta Näslund med hans Hot'n Tot's featuring Spencer Bohren från 1989. Hot'n Tot's bestående av Bernt Andersson, Bengan Blomgren, Nikke Ström m f l.

Dagens labour innefattar dessutom Pete Townsends/Ronnie Lanes Rough Mix.
En platta blandad med låtar av Pete och Ronnie från 1977. Bland medverkande musiker finns bl a Charlie Watts på trummor.

Anne Dorte Michelsens, en av dessa duktiga dejliga danska sångerskor. En skiva från 1990 som heter Den ordlöse time.

Simply Reds Stars från 1989 fullbordar dagens värv. Mick Hucknall i högform.

onsdag 26 december 2007

Fynd i vinylhyllan

Jag börjar behärska min makalösa manick som omvandlar vintage vinyl till modern digital musik i mp3-format. Jag återupptäcker gamla godingar som jag inte kunnat lyssna på sedan år tillbaka.

I dag har jag konverterat den här skivan och ytterligare en av Clifton Chenier. Det här är crossover kitchen. Blues med fransk musettetouch. Zydeco, cajun, creole music, jag har aldrig lärt mig skillnaden i beteckningarna på den här musiken med rötter i Louisiana. Det svänger dock skönt.

Clifton lämnade jordelivet 1987. Han hade fått diabetes och njurarna upphörde att fungera. Hans karriär startade redan 1954 då han gav ut sin första platta. Bogalusa Boogie är från 1976 det år då Clifton och hans Red Hot Lousiana Band slog igenom hos den stora publiken. Jag hittade på honom genom tips från någon några år senare.

Lyssna på ett litet smakprov här.

fredag 21 december 2007

Julmumma

Julmumma är en dryck som hamnat lite i skymundan. I bland har den förekommit i tester av julöl, och har då givetvis hamnat lågt i poäng. Julmumma är visserligen en maltbaserad dryck, men långt från julöl. Själv föredrar jag vår svenska julöl, t ex Three Hearts, till julmaten. Julöl skall vara söt. Det kan gå bra med en del alesorter om inte beskan blir för stor.

Mumma smakar mumma. Så här beskrivs Falcons Julmumma, artikel nr 11200, på bolagets hemsida:
"Söt, mycket kryddig smak med tydlig karaktär av ingefära, inslag av kryddnejlika, kardemumma, pomerans och mörk sirap."

Jag vill beskriva den som en svagdricka med glöggsmak. God att dricka som aperitif före maten. Jag kan även tänka mig att dricka mumma till fikon och nötter.

Julmumma var förr en dryck man blandade till själv. En del gör så fortfarande. Det finns mängder av recept. Det här är ett som jag visserligen inte prövat själv, men som jag tycker låter lovande.

Ingredienser:

2 flaskor starkporter (33 cl)
2 flaskor julöl (33 cl)
1 flaska sockerdricka (33 cl)
½ tsk malen kardemumma
½ dl madeira

Kyl dryckerna och blanda dem strax före servering. Smaksätt med kardemumma och madeira.

Med detta vill jag tillönska alla en God Jul.

fredag 14 december 2007

Stora Synagogan i Budapest

Den stora synagogan ligger på Pestsidan av staden. Det är den största synagogan i Europa. Budapest hade, och har fortfarande en stor judisk bosättning.

De första judarna kom till Ungern på 1250-talet och slog sig ner i Buda och Obuda. Kung Bela IV gav judarna vissa rättigheter, bl a rätten att utöva sin religion.

På 1800-talet bosatte sig en större koloni judar i ett begränsat område på Pestsidan, Ersébetvarós. Den judiska kolonin var väl integrerad i det ungerska samhället fram till 1941. Då stiftades flera antisemitiska lagar av den tyskallierade regimen.






Judarna tvingades bl a bära den gula davidsstjärnan och judisk egendom konfiskerades.

Tyskarna ockuperade Ungern 1944. Den ungerska regeringen ansågs inte pålitlig. Bl a efterkom man inte de tyska pråpåerna om att sända judar till lägren i Polen.

1944 skapades ett getto i Pest. Tusentals ungerska judar deporterades till utrotningslägren i Auschwitz.

Den här murdelen skall vara en rest av gettomuren och finns nu på den stora synagogans gård.


Den här lummiga kyrkogården finns på synagogans gård. Alla gravstenar är daterade 1943 eller 1944.

I synagogan finns ett museum om förintelsen och vad som hände den judiska befolkningen i Budapest.
Strax före ryssarna anlände och befriade staden planerades en attack mot gettot av ungerska pilkorsare (ungerska nationalister). Den tyske befälhavaren satte dock stopp för detta genom att sätta ut vakter runt gettot. Om detta var ett utslag av humanitet eller rädsla för repressalier efter kriget får vara osagt. Ingripandet räddade dock tusentals judars liv.



Förintelsemonumentet till minne av de 600 000 ungerska judar som dödades under andra världskriget på synagogans gård. Monumentet av konstnären Imre Varga föreställer en tårpil och är utförd i stål.

Monumentet avtäcktes 1991 och är delvis bekostat av den ungersk-amerikanske skådespelaren Tony Curtis.






Tusentals ungerska judar kunde räddas undan förintelsen genom ingripande från de neutrala länderna Sverige, Schweiz och Portugal.

Raoul Wallenberg är den mest kände och han står även överst med stor stil på den minnesplatta som finns på synagogans gård. Det fanns dock även andra. Den svenske diplomaten Per Anger är en. Den schweiziske diplomaten Carl Lutz är en annan.

En bortglömd hjälte på det här området är den svenske språkmannen Valdemar Langlet. Langlet var en föregrundsfigur i esperantorrörelsen och undervisade i språk på universitetet i Budapest. Han och ryskfödda hustrun Nina kom tidigt i kontakt med judiska vänner som sökte deras hjälp. Langlet representerade Svenska Röda Korset och utfärdade skyddspass i organisationens namn. Uppgiften blev honom dock övermäktig och han begärde hjälp från den svenska legationen som beslutade sända Raoul Wallenberg till Budapest.

Det här var förmodligen sista inlägget om Budapest. Nu blickar jag framåt mot 2008 års resor. I april eller maj bär det av på en veckoslutsresa till Krakow. I sommar planerar vi för en vecka i norra Portugal. Återkommer med mer om detta.

måndag 10 december 2007

Jultomten kommer med en sån här

Jag har varit så snäll det här året att jultomten kommer med en sån här till mig.

Halvautomatisk, remdriven skivspelare från Lenco. Ansluts till datorn via USB för enkel konvertering av vinyl till digitalt format. Inbyggt RIAA-slutsteg gör att den kan kopplas direkt till en förstärkare AUX/Line/CD-ingång. 33/45 varvsläge.
Med den medföljande programvaran spelar du enkelt in dina plattor på datorn. Programmet har en mängd redigeringsfunktioner och det går att konvertera till WAV/MP3/OGG. Ej för phonoingång. Kompatibel med Windows (XP & Vista), Mac OS X och Linux.

Jultomten har outsourcat leveransen till Kjell & Company, http://www.kjell.com/.

Uppdatering 2007-12-11. Tomtens agent Kjell var en snabb rackare. Jag skickade önskelistan i fredags och i dag när jag kom hem låg ett meddelande i brevlådan att klappen fanns att hämta på ICA. Inkopplad och testkörd. Nu skall jag bara lära mig hur man gör MP3-filer från vinylen.

Uppdatering 2007-12-13. Nu börjar jag greppa det här. Spela in på laptopen och exportera till MP3-format. Förvånansvärt bra ljud. Jag började försiktigt med en vinyl i bättre skick, Per Gessles första soloplatta från 1983. Det skall bli spännande att se resultatet från lite mer slitna vinyler.

Uppdatering 2007-12-14. Brothers in Arms överförd till MP3-format. Likaså skiva 1 av 10 i Lindemanboxen. På gång är Frewheelin' Bob Dylan. Arbetet skulle gå bra mycket fortare om man inte fastnade i provlyssning. Jag har ju så mycket bra i vinylsamlingen.

lördag 8 december 2007

Petti di Pollo alla Bolognese


Ni som tittat in här tidigare vet att jag är en sopp- och grytman. Jag gillar långkokt kött, men enbart sådana rätter skulle ju bli lite ensidigt.

I dag blev det därför en annan långkörare - kycklingbröst med skinka och ost. Jag har hämtat receptet ur en gammal italiensk kokbok och då heter den som i rubriken. Jag har inte någon bild på maten att lägga ut, så då fick det bli en bild på maträttens hemort - Bologna. Det är en av stadens berömda kyrkor i rött tegel. Bologna verkar vara rött på mer än ett sätt.




Ingredienser

4 normalstora kycklingbröstfiléer
8 skivor lufttorkad skinka
ost med lite smak
riven parmesan
hönsbuljong (jag brukar ta någon tesked hönsfond och späda med vatten)
mjöl
smör
salt
peppar

Sätt ugnen på 175 gr. Dela kycklingbrösten horisontellt för att få tunna skivor. Lägg dem på en skärbräda och täck med smörpapper. Banka sedan ut filéerna med en kastrull. Drag av pappret. Salta och peppra och vänd sedan filéerna i mjöl. Nu kan det vara lämpligt att sätta på riset som skall serveras till. Jag brukar köra med vanligt parboiled till den här rätten.

Stek filéerna på båda sidor så de blir gyllenbruna. Lägg över dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck varje filé med en skiva skinka och några skivor ost. Strö över den rivna parmesanen, och droppa över hönsbuljongen. Gratinera i ugn c:a 10 minuter.

Servera med riset och lite sallad. Till detta kan man dricka något rött vin, varför inte ett ungt friskt bärigt italienskt, t ex Montepulciano d´Abruzzo. I dag blev det dock ett alkoholfritt alternativ. Vatten från Badelundaåsen.

I morgon blir det Gulyas Léves. Ungersk gulaschsoppa.

fredag 7 december 2007

Szabadság híd - Frihetsbron

På bilden ses frihetsmonumentet längst upp på Gellertberget. Vid brofästet på Budasidan ses Hotell Gellerts runda kupol. Bron är den av de centrala broarna som ligger längst söderut.

Bron byggdes mellan 1894 och 1896. Den invigdes av kejsar Frans Josef som slog i de sista silvernitarna i brofästet på Pestsidan. Bron döptes också från början efter Frans Josef. Bron sprängdes under tyskarnas reträtt 1944, men återuppfördes redan 1946 och fick då sitt nuvarande namn.

På Pestsidan ligger brofästet vid Fóvám Tér. Här ligger som granne till Corvinus Universitetet stans stora saluhall. Här kan man strosa och titta på varorna (och köpa givetvis). På bottenplan finns huvudsakligen livsmedel. Salamikorvar av alla dimensioner, paprika av olika form och styrka, och varför inte prova gåslevern som kan fås i valfri förpackningsstorlek. På nästa plan finns textilier och souvenirer. Ungerska broderade dukar, folkdräkter, ryska dockor eller målade ägg. När benen tröttnar kan man ta en kopp dupla (dubbel espresso) och en bit strudel och titta på folklivet. Från Fóvám Tér kan man strosa norrut längs Budapests stora affärsgata, Vaci út.

Över bron går spårvagnslinjerna 4 och 6. Tar man 6:an till ändhållplatsen Moricz Zsigmont körtér kan man där byta till buss som tar en upp till Gellertbergets topp. Bussen letar sig via serpentinvägar uppför berget genom ett trevligt bostadsområde som nästan har småstadskaraktär.

Brofästet på Budasidan ligger alldeles vid Hotell Gellért. Detta är ett klassiskt lyxhotell med ett bad som är öppet även för icke hotellgäster. Ovanför hotellet ligger Sziklatemplon - Grottkyrkan. Kyrkan är byggd 1926 med helgedomen i Lourdes som förebild. Den var från början avsedd för munkar i paulinerorden. Verksamheten förbjöds dock på 1950-talet av den kommunistiska diktaturen och kyrkan bommades igen. Kyrkan återinvigdes 1989. Det är väl värt att stanna till och gå in i kyrkan. Lugn och fridfull, och på sommartid en sval oas om man vill komma undan solen.

Uppför berget kommer man även via trappor från Hotell Gellert. Längst upp på berget ligger Citadellet. Detta uppfördes efter revolutionen 1848-49 och var bestyckat med kanoner som kunde beskjuta staden. Syftet var fr a att avskräcka befolkningen från nya uppror. Citadellet är i dag ombyggt till hotell, restaurang och muséum med utställningar från andra världskriget.

På baksidan av citadellet ut mot floden står frihetsmonumentet, som uppfördes efter andra värlskriget. Monumentets centralfigur är en staty av en kvinna som håller ett palmblad. Statyn står högt på en piedestal och är väl synlig över hela staden. Tidigare stod här även en staty av en rysk soldat med text som uttryckte tacksamhet över de ryska soldaternas befriande av Budapest. Den är nu flyttad till den statypark som uppförts i utkanten av Buda, där även andra statyer från kommunistepoken finns uppställda.

Första gången jag kom till Budapest på 1970-talet hamnade jag på det vandrarhem som då var inrymt i citadellet. När man kom från Wien med tåg fanns det på västra stationen, Keleti pu, en förmedling som hänvisade besökarna till olika inkvarteringar.

torsdag 6 december 2007

Jacobsen - Golden Naked Christmas Ale art nr 11680

På besök i residensstaden passade jag på att inventera utbudet av julöl på stadens bolag. Utbudet är ju något digrare än på min hemort.

Det blev några provflaskor av de mer luxuösa sorterna. Bl a denna på bilden. Jacobsen Golden Naked Christmas Ale.

Jacobsen är Carlsbergskoncernens eget microbryggeri där de brygger högklassigt öl. J Kr Jacobsen grundaren av Carlsbergs bryggeri har fått ge namnet till denna top of the lineproduktion.

Golden Naked Christmas Ale är en julsmakande ale. Den har en mycket rund smak. Det finns en kraftig beska i botten, men den är inte rå som i många andra ale. Väl avvägd sötma balanserar och man anar en citrusanstrykning på toppen. Det är en alkoholstark ale, 7,5 %, men detta märks knappast. Detta är ingen busgrogg á la elefantöl. Kan rekommenderas. Kanske inte till julbordet, men väl till fikonen och nötterna. Eller som i kväll till Oldsberg på spåret.

Erzsébet híd - Elisabethbron

Den ursprungliga Elisabethbron byggdes mellan 1897 och 1903. Den är döpt efter kejsarinnan Elisabeth, gift med Frans Josef. Elisabeth eller Sissi var mycket populär i Ungern. Hon blev mördad av en italiensk anarkist 1898. En stor bronsstaty av Elisabeth finns vid brofästet på Budasidan.

Byggandet av bron kantades av korruption. Brofästet vid Budasidan är beläget alldeles vid kanten av Gellertberget. Det finns väldigt lite utrymme för tillfartsvägar och platsen synes illa vald. Förklaringen är att en av stadens mer välbeställda adelsmän ägde marken. Han satt dessutom i stadens styrelse och kunde genom beslutet att bygga bron på denna plats tjäna en förmögenhet på att sälja marken.

Elisabethbron sprängdes liksom övriga broar över Donau av tyskarna i samband med deras reträtt undan ryssarna 1944. Det är den enda bro som inte kunde återuppföras som den en gång var byggd. Den nya Elisabethbro som nu finns på platsen blev klar 1964. Från början gick flera spårvagnslinjer över bron. Då det uppstod sprickor i bron beslöts 1973 att ta bort spårvagnstrafiken från bron. Mer om spårvagnar finns att läsa här.

Vid Pestsidans brofäste finns den äldsta byggnaden på den här sidan av staden, Innerstadens Församlingskyrka. De äldsta delarna härrör från 1000-talet. Kyrkan är inklämd av påfartsvägen till bron och ser från utsidan rätt anspråkslös ut. Den är dock värd ett besök. Kyrkans interiör återspeglar flera tidsperioders byggnation. Gotik och barock blandat. Altartavlan förstördes under andra världskriget och den nuvarande uppfördes 1948. En rest från turktiden då kyrkan var moské finns även kvar. En mihraba, en bönesnisch vänd mot Mecka har lämnats kvar vid sidan av altaret.

På Budasidan ligger brofästet som tidigare nämnts vid Gellertbergets fot. En bit upp på berget, som man kan nå via trappor, finns Gellertmonumentet. Monumentet restes 1904 till minne av biskop Gellért som blev mördad på platsen. Ett uppror på 1000-talet lett av kung Stefans bror, Vata, motsatte sig införandet av kristendomen. Enligt legenden kastades biskop Gellért i Donau från denna plats av pöbelhopen. Jag återkommer till Gellertberget när jag skriver om nästa bro, Szabadság híd - Frihetsbron.

måndag 3 december 2007

Kossúth híd

Nu tänkte jag berätta om en bro som inte finns längre. Den har dock sin plats här då den fanns som tillfällig förbindelse i avvaktan på att nästa bro, Ersebét híd, skulle återuppföras.

När tyskarna retirerade 1944 lät de spränga samtliga broar över Donau. Nästa ockupant behövde ju också broar och tillfälligt lades en pontonbro över floden för att klara fr a militära transporter. Kapaciteten var dock otillräcklig och drivis i floden pressade på mot pontonerna.

Sovjetmakten beslöt 1945 att en smal tillfällig broförbindelse skulle byggas. Då det var ont om material kom diverse järnskrot till användning. Det sägs att pipelines från ett nedlagt oljefält har använts till en stor del av brokonstruktionen. Även järn från övergivna stridsvagnar har använts. Arbetet med brobygget forcerades och var en farlig operation. 15 man ur de ryska ingenjörstrupper som arbetade på bron omkom i samband med bygget. Bron anlades strax söder om parlamentsbyggnaden och löpte på Budasidan i land ungefär vid nuvarande Bathyany tér.

Bron namngavs efter Lajos Kossúth. En ungersk nationalist som stod i ledningen för revolutionen 1848 - 49. Efter nederlaget lyckades han fly till Turkiet för att sedan leva i landsflykt i England. Kossuth är en av Ungerns stora frihetshjältar. Ett gott val av sovjetmakten att knyta an till en lokal hjälte.

Brons konstruktion gjorde att tung trafik endast i begränsad omfattning kunde använda den. När stadens andra broar en efter en blev återuppbyggda kom Kossuth híd huvudsakligen att användas av fotgängare och cyklister. Brons låga konstruktion blev ett hinder för sjöfarten och 1960 när projekteringen för återuppbyggnad av Ersebet híd kommit i gång beslöt staden att bron skulle rivas. I dag återstår bara två minnesplattor vid resp bofäste av Kossuth Híd.