lördag 27 juni 2009

Földalatti



Budapests första tunnelbana, gula linjen eller M1, blev färdigställd 1894 lagom till nationens tusenårsfirande några år senare. Den är näst Londons tunnelbana Europas äldsta. Tunnelbanan går rätt ytligt och löper till största delen under den stora paradgatan Andrassy ut. När den för några år sedan skulle renoveras lyfte man helt sonika bort taket och gjorde arbetet ovanifrån. Namnet földalatti betyder under jorden.

Det finns även två modernare tunnelbanelinjer, den röda M2 som löper i öst - västlig riktning, och den blå linjen M3 som löper i nord - sydlig riktning på Pestsidan. Arbetet pågår med en ytterligare tunnebanelinje, gröna linjen eller M4. Den skall gå från Bosnyak ter på Pestsidan till Kelenföldstationen på Budasidan.

måndag 22 juni 2009

The River

Inte nerför floden utan uppför. Så har vi tänkt. Först var vi inne på att ta en tur till Bratislava. Det finns nämligen dagliga bärplansbåtar som går mellan Budapest och Wien med stopp i Bratislava. Det skulle innebära en övernattning i Bratislava och två av våra sju resdagar skulle gå åt. Så där tänkte vi om. Det finns så mycket i Budapest att se och Bratislava verkade rätt tråkigt.

Det är resan på floden i sig vi vill komma åt. Nu väljer vi mellan att åka till Eztergom, Visegrad eller den korta turen till Szentendre. Alla tre målen är nåbara över dagen. Få se var vi hamnar till slut. Båtresa skall det bli i alla fall.

Mahart heter det största rederiet. Båtarna avgår från kajen vid Vigadó tér, som syns bakom pråmen på bilden.

Reseguide

När man är på resande fot eller kanske ännu mer när man förbereder den resande foten, så är en reseguide av bra kvalité A och O. Jag har tidigare skrivit om det när vi skulle åka till Krakow.

Första klassens reseguider från Streifferts förlag är generellt sett de bästa reseguiderna. De är både överskådliga och har ett djup för den som är mer intresserad av detaljer. Givetvis har vi sedan tidigare Första klassens reseguide om Budapest.

Den här resan är ju en återvändarresa. Då krävs lite mer. Vi vill komma lite bakom de vanliga turiststråken och då passar den här boken utmärkt. Författaren Hasse Nylén är van Budapestresenär, han gjorde sitt första besök där 1984 och är sedan dess notorisk återvändare. I boken ger han tips på stadsvandringar. Han skriver om olika bostadsområden och ger tips på matställen i de olika stadsdelarna. Han följer Raoul Wallenberg i fotspåren, och redogör för de platser där avgörande händelser ägde rum under revolten 1956.

Här finns mycket inspiration även för återvändaren. Tips och idéer på upplevelser, som inte behöver följas i detalj, men som ger inspiration för våra egna rutter.

Uppdate 2012-02-07. Sedan en tid tillbaka finns en ny uppdaterad upplaga av boken; Budapest bortom turiststråken 3. Hasse Nylén har även en hemsida där det som inte fick plats i boken finns att läsa.

fredag 19 juni 2009

Världens äldsta rappare?



Jag har precis läst ut Jonas Sjöstedts bok Masthugget Moskva Madrid som handlar om makarna Greta och Bengt Segerson. Jonas Sjöstedt har vid ett flertal tillfällen intervjuat makarna Segerson och har nu redigerat materialet till en bok. Det är en bok som handlar om två människor som ägnat sitt liv åt den kommunistiska arbetarrörelsen. Vi får genom deras berättelse en historisk belysning av utvecklingen under 1900-talet i Sverige, men även internationellt, genom ögonen på två engagerade människor. Det saknas inte självkritik i deras berättelse, men det är två stolta människor som berättar.

Bengt Segerson, bl a Spanienveteran, avled 1992. Läs Jonas Sjöstedts artikel i Aftonbladet om hans brev från Spanien hem till brodern Sven. Greta lever ännu ett utåtriktat liv i Göteborg och gör nu en ny karriär som rappare. Det är Lasse Dahlquists klassiker Jolly Bob som fått en ny tappning.

Åter till Budapest

Det planeras för fullt för en 7-dagars resa till Budapest. Flyg och lägenhet är bokade. Innehållet håller på att läggas upp.

Att återvända till en stad man har varit i flera gånger, innebär en helt annan typ av resa än till en stad eller plats man inte varit på tidigare.

Budapest är en av mina favoriter i centraleuropa sedan mina första besök där under 70-talets tågluffande. Det är svårt att sätta fingret på vad som fått mig att fastna för staden. Den är vacker med Donau som delar och förenar staden. Den har mycket centraleuropeisk känsla och en intressant historia. Även gommen får sin njutning med underbart god mat. Att resa med magen som kompass är aldrig fel.

Budapest har ett väl utbyggt kommunikationsnät med tre tunnelbanor (bl a Europas näst äldsta), spårvagnar, pendeltåg, bussar och trådbussar. Bilden visar den spårbundna trafiken. När man väl fått överblicken och bekantat sig med staden känns det lättare att utforska den. Det hade vi tänkt göra rejält den här gången.

lördag 6 juni 2009

Hot Club of Hungary



Var passar zigenarjazz bäst om inte i Ungern. Detta land vars kultur påverkats i så hög grad av just den romska kulturen. Hot Club of Hungary var från början en trio bestående av Akos Toth, samt makarna Gabor och Noemi Flor som började spela tillsammans 2004. 2005 träffade de violinisten Tibor Antal som gick med i bandet. 2008 ersattes Antal av klarinettisten Joszef Fritz. I den här låten, den klassiska Bei mir bist du Schön, saknas dock klarinetten. I stället hör vi Zoltan Marosi på accordeon. Det är Akos Toth som sjunger och spelar lead guitarr.

Det här inlägget leder över på det jag tänker skriva om härnäst. Sommarens återvändarresa till Budapest. Efter inställd Pragresa och uppskjutna planer på Portugal, har vi bestämt oss för att ta D med till Budapest, denna centraleuropeiska pärla.

torsdag 4 juni 2009

Hot Club de Norvége

Det dräller av duktiga gitarrkliare i vårt västra grannland. Här har vi Django Reinhardts och Robert Normanns moderna arvtagare; Hot Club de Norvége. Det är det här Swing & Stringbandet som ackompanjerar Lillebjörn Nilsen i Tante til Beate. Bandets frontfigur och gitarrist heter Jon Larsen. Han beskriver sig som den gitarrspelande bildkonstnären som blivit en målande gitarrist. Han och hans tre barndomskamrater har nu hållit på med den här musiken i 30 år. 25 CD har producerats och bandet turnerar runt världen med runt 100 speldagar/år.

tisdag 2 juni 2009

Robert Normann



Lillebjörn Nilsen sjunger i sin Tante till Beate om Django Reinhardt och nämner i det sammanhanget Robert Normann.(... og Robert Normann visste hvordan Django spelte..) Nyfiken som man är måste ju denne man spåras. Det visar sig vara en av Norges mest kända jazzmusiker.

Robert Normann (1916 - 1998) föddes i en musicerande familj. Det spelades mycket i hemmet efter arbetsdagens slut. Fadern och farfar var långpendlare till den ryska nickelindustrin i Tsarens Ryssland och fick där influenser från den ryska folkmusiken. Robert lärde sig tidigt att spela gitarr och senare även dragspel och tenorsax.

Jazzen kom han i kontakt med redan som tioåring då han i tidiga norska radiosändningar hörde jazz framförd på klarinett. Steget till den zigenarinfluerade jazz som var Django Reinhardts signum var inte långt. Robert Normann kom att ingå i en norsk jazzorkester; String Swing som var starkt influerad av Reinhardts Quintet du Hot Club de France. Gruppen var så framgångsrik att Django själv lär ha undrat varför han skulle turnera i Norgedå de redan hade Robert Normann.

You Tubeklippet är en förhandstitt från en DVD, Shine, utgiven 2006. Den och flera CD med Robert Normanns samlade inspelningar finns att köpa på Norrman Records AS. Ett förlag som specialiserat sig på äldre norsk musik.