lördag 18 april 2009

Django Reinhardt



Ett sidospår leder från de norska vissångarna till den fransk-zigenske jassgitarristen Django Reinhardt. Lillebjörn Nilsen sjunger i sången Tante till Beate om Django. Han är den stora idolen för Beates faster. Låten är i den stil som gjorde Django Reinhardt och hans Franska Hotkvintetten känd på 1930-talet.

Django Reinhardt är född i Belgien 1910. Han växte upp i ett zigenarläger utanför Paris. Han lärde sig där att spela gitarr och violin. När Django var 18 år drabbades lägret där han bodde av en brand och han själv blev brandskadad i handen. Hans ringfinger och lillfinger på vänsterhanden växte fast. En läkare lyckades operera i sär fingrarna, men de var fortfarande försvagade. Django var dock fast bestämd på att fortsätta med sin musik. Violin var inte möjligt att fortsätta med ,men med hjälp av en speciell strängsättning kunde han spela sin gitarr.

Django Reinhardt bildade 1934 Franska Hotkvintetten (Quintet du Hot Club de France) tillsammans med bl a Stephane Grapelli på violin. Orkestern hade stora framgångar under 30-talet. Vid andra världskrigets utbrott befann sig orkestern på turné i England. Grapelli blev kvar i England medan Django valde att återvända till Paris. Han ombildade orkestern och en klarinettist fick ersätta Grapelli. Django överlevde kriget och återförenades med Grapelli och de gjorde stor succé i USA. 1951 drog sig Django tillbaka till sitt hem nära Fontainbleu. Han avled av en hjärtattack 1953.

Det är ett härligt sväng i Franska Hotkvintettens musik, och man kan spåra influenser inte bara i ovan nämnda Nilsenlåt utan även i flera andra. Nilsen är liksom Reinhardt en skicklig gitarrkliare.

Inga kommentarer: