tisdag 2 juni 2009

Robert Normann



Lillebjörn Nilsen sjunger i sin Tante till Beate om Django Reinhardt och nämner i det sammanhanget Robert Normann.(... og Robert Normann visste hvordan Django spelte..) Nyfiken som man är måste ju denne man spåras. Det visar sig vara en av Norges mest kända jazzmusiker.

Robert Normann (1916 - 1998) föddes i en musicerande familj. Det spelades mycket i hemmet efter arbetsdagens slut. Fadern och farfar var långpendlare till den ryska nickelindustrin i Tsarens Ryssland och fick där influenser från den ryska folkmusiken. Robert lärde sig tidigt att spela gitarr och senare även dragspel och tenorsax.

Jazzen kom han i kontakt med redan som tioåring då han i tidiga norska radiosändningar hörde jazz framförd på klarinett. Steget till den zigenarinfluerade jazz som var Django Reinhardts signum var inte långt. Robert Normann kom att ingå i en norsk jazzorkester; String Swing som var starkt influerad av Reinhardts Quintet du Hot Club de France. Gruppen var så framgångsrik att Django själv lär ha undrat varför han skulle turnera i Norgedå de redan hade Robert Normann.

You Tubeklippet är en förhandstitt från en DVD, Shine, utgiven 2006. Den och flera CD med Robert Normanns samlade inspelningar finns att köpa på Norrman Records AS. Ett förlag som specialiserat sig på äldre norsk musik.

Inga kommentarer: