fredag 28 augusti 2009

På Budas kullar

Vi åker 4:ans spårvagn från Oktogon och kliver av vid hållplatsen vid Margit Hids Budasida. Vi viker av till höger in mot den stadsdel som heter Rózsadomb, Rosenkullen. Vi går uppför den här gatan, Gül Baba útca, som är Budapest äldsta gata. Vi tar efter ett tag trapporna upp till vänster för att komma till Gül Babas grav.













Gül Baba var en muslimsk dervisch som kom till Budapest när turkarna ockuperade staden 1541. Gül Baba är en av få turkar som respekteras av ungrarna. Han anses vara den som introducerade rosor i staden. Gül Baba betyder just rosornas fader på turkiska. Gül Baba avled kort efter det att han kommit till staden och blev heligförklarad av den styrande kalifen.
Det ser stängt ut när vi kommer till graven, men efter en stund dyker en äldre man upp och låser upp grinden. Det kostar 500 HUF/vuxen att titta på graven. Bilden är tagen inne i kryptan. Runt om kryptan finns rosenplanteringar.








Vi går vidare genom Rózsadomb och kommer fram till Peter Mansfeldmonumentet i Ifjúsagi Park. Peter Mansfeld drogs som 15-åring in i upproret 1956 och deltog i striderna runt Szena tér där det nu ligger ett stort köpcenter, Mammut. Han och hans kamrater fortsatte efter det att upproret slagits ner, att bedriva illegal verksamhet. De gjorde sig skyldiga till stölder och hot mot de som de ansåg vara medlöpare till den kommunistiska regimen. Peter Mansfeld greps och blev dömd till döden. Han avrättades 1958 och har blivit en symbol för den ungdom som gjort uppror mot förtrycket. Monumentet består av en staty av en naken yngling som innesluten i ett fängelse av sten blickar ut över den här vyn.







Rózsadomb är ett gammalt burget område med många stora eleganta villor. Förr fanns här flera ambassader. Några finns fortfarande kvar, bl a Nederländernas, men annars återfinns diplomatkvarteren numera på Pestsidan runt stadsparken Városliget. Här bodde även Adolf Eichman under kriget i en villa som han "köpt" av en judisk familj. Familjen sändes till Auschwitz.

Gatuskylten kan ju indikera att det även skulle drälla av dumma blondiner här. Bimbo betyder emellertid rosenknopp på ungerska, så vi befinner oss alltså på Rosenknoppsgatan på Rosenkullen.







Vi tar oss ner till Moskva tér och tar spårvagn 61 till Városmajor där kugghjulsbanan startar. Bilden visar hur denna drivs med ett kugghjul som hakar i en kuggstång som ligger mellan rälerna. Kugghjulsbanan ingår i det allmänna kommunikationsnätet och vi åker på vår veckobiljett rakt upp på kullarna. Vid ändhållplatsen går vi några 100 meter till Uttörö vasút, Pionjärjärnvägen.









Pionjärerna var det kommunistiska partiets barn- och ungdomsverksamhet. Utöver järnvägen fanns här uppe på kullarna förr även flera olika pionjärläger. Numera är de omvandlade till campingplatser för allmänheten.

Järnvägen drivs fortfarande av ungdomar i 10-12-årsåldern, med stöd av vuxna personer. Det är den ungerska statliga järnvägen, MAV, som ansvarar för driften. Tåget består av ett diesellok som drar två öppna passagerarvagnar. Vi löser en dagsbiljett, som visserligen blir dyrare än en enkel biljett, men vi förstår oss inte på biljettsystemet och grabbarna i luckan pratar bara ungerska.

Här har vi stannat på en station för möte. Tåget tar oss slingrande fram över kullarna ner mot Hyvösvölgy. Men först skall vi stanna vid Janos Hegy.




Janos Hegy, Jans kulle, är högsta punkten, 527 m ö h, i Budapests omgivningar. Vi hoppar av tåget här och går den mödosamma vägen upp till utkikstornet, från vilket vi har den här underbara vyn. Budapest är en storstad som breder ut sig över Budas kullar och Pests platta slätt.

Vi hinner precis tillbaka till nästa tåg som tar oss ner till ändhållplatsen i Hyvösvölgy.








Från Hyvösvölgy (Jag måste skriva det flera gånger, det är ju ett så härligt namn. Det betyder för övrigt svala dalen.) åker vi spårvagn 56 ner mot Moskva tér. Vi hoppar av här mittemot Hotell Budapest, där jag bodde på en av mina tidigare resor. Vi hittar inte den restaurang som Hasse Nylén pratar om i sin bok Budapest bortom turisstråken. Den kanske är nedlagd. Vi hittar dock ett annat matställe där vi prövar på ungerska hamburgare. Det smakar inte som på Burger King tycker 13-åringen. Nej det var godare hävdar senior.

lördag 22 augusti 2009

Varg Veum

Tittar på norsk kriminalfilm. Det är Gunnar Staalesens kriminalromaner om privatdetektiven Varg Veum som filmatiserats och nu finns tillgängliga på DVD.

Gunnar Staalesen är författare och dramatiker som skrivit ett flertal romaner och skådespel. Det han har blivit känd för är kriminalromanerna om Varg Veum. Han har fått flera pris för romanerna och de har översatts till ett 15-tal språk. Det är klassisk socialrealistisk kriminallitteratur av det slag vi känner igen från Sjöwall-Wahlöö och McBain. Hjälten Veum känns igen från deckarvärldens hjältar. Luggsliten och kantstött men med ett engagemang för brottens offer är han en sorts norsk Sam Spade.

Romanerna utspelar sig huvudsakligen i Norges andra stad Bergen. Varg Veum är från början socionom. Han har ett förflutet på Barnevernet som är den norska gren av det vi i Sverige kallar socialtjänst, som skall arbeta för att skydda barn och ungdom. Han har där kommit i kontakt med barn och ungdomar som farit väldigt illa. och han har kvar sitt engagemang för dem. I sitt arbete som privatdetektiv kommer han som sig bör ofta i konflikt med polisen, samtidigt som han hjälper till att lösa allvarliga brott.

I box 1 som jag sett finns tre filmer. Bittra Blomster handlar om en försvunnen man. Hans älskarinna en gift, framgångsrik politiker kontaktar Veum för att göra diskreta undersökningar. Veums arbete leder honom in i den innersta kretsen i ett stort internationellt företag. I film nr 2, Törnrosa, får Veum i uppdrag att spåra upp 16-åriga Lisa och hennes pojkvän Peter som rymt hemifrån. Lisa hittas på ett hotellrum i Köpenhamns horkvarter. Väl hemma mördas Peter. Veum får gräva djupt i ungdomarnas familjebakgrund för att spåra mördaren. I film nr 3, Din till döden, är uppdraget att spåra en klients stulna bil, som visar sig ha blivit använd vid ett rån. Klienten blir mördad och hans exhustru blir misstänkt. Veum reder ut situationen och blir samtidigt förälskad i sin klients f d hustru.

Det är välspelad film. Trond Espen Seim gör ett trovärdigt porträtt av den Veum jag känner igen från böckerna. Intrigerna är väl konstruerade. Det är spännande och utgången är inte på förhand given.

Det finns även en box 2 med ytterligare tre filmer, Fallen ängel, Kvinnan i kylskåpet och Begravda hundar. Ligger som beställning på CDON. Det har även ryktats om inspelning av ytterligare sex Veumdeckare med start 2009.

torsdag 13 augusti 2009

Budapest - the Beerreport

På resande fot hör det till god sed att dricka det inhemska ölet. Importerat öl kan man ju lika gärna dricka hemma. Ungern är väl mest känt som vinland med sitt röda tjurblod Egri Bikaver och de vita Tokajer och Traminer. På den här resan blev dock matdrycken öl och vatten. Det ungerska ölet håller god centraleuropeisk klass, även om det inte kan tävla med de bästa tjeckerna. Men vilka öl kan å andra sidan tävla med dessa.

Borsodi bryggeri är sponsor till det ungerska landslaget i fotboll och det kanske är förräderi att som svensk dricka deras öl. Vi konkurrerar ju med Ungern om plats i nästa VM. Det blev dock några korso (stor) Borsodi på badet, och i 35 gr C smakar det mesta från fat alldeles utsökt. Borsodis ljusa (4,6 %) smakar även gott från flaska och det är ingen tillfällighet att det är Ungerns mest sålda öl. Bryggeriet startade 1969 i Böcs. Det privatiserades efter kommunismens fall och ingår sedan 1993 i belgiska Interbrewkoncernen.

Dreher är Ungerns äldsta bryggeri grundat 1854 i stadsdelen Kobanyia i Pest och är alltjämt kvar i området. Dreher finns som ljus, mörk och alkoholfri. Jag drack ingen Dreher vid det här besöket, men prövade några andra av bryggeriets märken. Kobanayi Sör är ett Drehermärke som hör till de mest sålda i landet. Ett ljust vardagsöl. Arany Ászok räknas som premiumöl. Bryggeriets grundare Antal Dreher införde vid bryggeriets grundande tekniken att brygga lageröl (aszokolt). Arany betyder gyllene och detta gyllene lageröl har vunnit ett flertal priser vid internationella ölmässor. Dreher ägs sedan 1993 av South African Breweries som 2002 fusionerades med amerikanska Millers till SABMillers.

Soproni Sörgyar grundades 1895 och ligger som framgår av namnet i staden Sopron i västra Ungern nära gränsen mot Österrike. Bryggeriet har sedan början bryggt öl i den tjeckiska bryggartraditionen. Efter kommunismens fall fick österrikiska intressen aktiemajoritet i bryggeriet. Austrian Brauerei AG köptes sedan 2003 av Heinekenkoncernen. Bryggeriet har flera märken, även licenstillverkning, på sin reportoar. Jag provade en ny frisk ljus öl vid namn Soproni Szök Ciklon som utföll till belåtenhet.

Ungersk öl finns ännu inte representerad på systembolaget. Vill man smaka på dessa drycker får man göra det på plats. Ännu ett skäl till att åka till Ungern.

torsdag 6 augusti 2009

Exploring by BKV

Budapest har ett väl utbyggt kommunikationssystem som drivs av Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság (BKV). Vi köpte ett 7-dagarskort som kostade 4.800 HUF per person (c:a 200 kr) och utforskade staden kors och tvärs.

Tre tunnelbanelinjer, spårvagnar, bussar, trådbussar, och kugghjulsbanan upp för Budas kullar bildar ett väl sammanflätat nät av transportvägar. Dessutom ingår pendeltågen (HEV) inom stadsgränsen i biljetten.

En dagstur såg ut så här. Från operan tog vi gula metrolinjen till Deak Tér. Där bytte vi till blå linje som vi åkte ut till ändhållplatsen Kobanya-Kispest. Det är en svulstig 70-talsskapelse som fått förfalla sedan dess. Här finns ett köpcenter och här utgår även nationella tåg bl annat till Györ. Härifrån går även bussen till flygplatsen Ferihégy som ligger ytterligare en bit ut.

Vi åkte tillbaka på blå linjen en hållplats till Hatar út. Hatar út betyder Gränsgatan och en gång gick stadens gräns här. Vi tog därfrån spårvagn nr 51 ner till stadsdelen Peterszébet. Det är blandad bebyggelse av småhus och mindre flerfamiljshus. Vi hoppade av vid en marknadsplats. Köpmännen höll på att packa ihop. Klockan var strax innan elva och de hade förmodligen hållit på sen tidig morgon. A fyndade några klädesplagg och fick hjälp med prutningen av undertecknad. Vi hoppade på nästa spårvagn och fortsatte till ändhållplatsen där vi valde att sitta kvar för återfärd.

Vi hoppar av vid Jokai Mor út och går in i bostadsområdet Wekerle. Detta är ett av Budapest mest intressanta bostadsområden. Initiativtagare till byggandet av området som inleddes 1908, var dåvarande premiärministern Sándor Wekerle. Området skulle hysa 20.000 invånare och var avsett för lägre statstjänstemän. En arkitekttävling utlystes och vinnare blev Karoly Kos förslag. Området genomkorsas av gator som alla leder in till ett centralt torg som blivit uppkallat efter arkitekten. Husen är byggda efter totalt 48 olika modeller och flera har engelsk tudorstil, som exemplet på bilden. Stadsdelen skulle vara självförsörjande och alla lägenheter fick en egen plätt för att odla grönsaker. Affärer, skolor och kyrkor fanns inplanerade från början. Affärslivet såg vi dock inte mycket av. Vi lyckade hitta på en liten närbutik där vi inhandlade glass innan vi for vidare.

Vi tog nu spårvagn 3 från hållplatsen vid Jokai Mor út och skulle åka med den nästan till ändhållplatsen vid Mexico út. Spårvagn 3 går genom bostads- och industriområden och det är sight-seeing hela tiden. Vi hoppar av vid Örs Vezer Tére för lunch. Örs Vezer Tére är ändhållplats för röda metrolinjen. Härifrån går även pendeltåg österut mot bl a Gödöllö. Här finns ett stort köpcentrum där bl a H & M finns representerat. Här finns även ett av stadens IKEA-varuhus och vi hade ett tag funderingar på köttbullar som lunch. Vi valde dock en snabbvariant som även blev vår billigaste måltid under resan. Vi inköpte bakverk från en lucka bredvid metrostationen 13-åringen valde inte oväntat chokladvarianten medan vi vuxna tog var sin rulle med inbakad färskost. Till detta dracks vatten som Budapest vattenverk mycket lämpligt delade ut gratis. Måltiden avslutades med kaffe/choklad från automat. Vi åkte sedan vidare med 3:an.

Färden går genom i huvudsak bostadsområden av varierande karaktär. Vi hoppar av på hållplatsen vid Erszébet kiralyne útja och går under Mexico út till hållplatsen för trådbuss 70. Den första bussen vi kliver på visar sig ha fått motorhaveri. Vi får bese hur man flyttar en havererad buss och tar nästa ner genom stadsparken Varosliget. Vi passerar den gata som uppkallats efter Olof Palme och åker genom diplomatkvarteren. Vi stiger av vid Andrassy út och kompletteringsshopar i "vår" 0-24-butik innan vi går hem till lägenheten och vilar innan kvällens supé.

tisdag 4 augusti 2009

Martin Tallström



Lyssna på den här killen. Jag hade aldrig hört talas om honom förrän jag blev tipsad via you tube. Det finns även bra svenska gitarrkliare. På hans hemsida www.tallstrom.com kan du beställa den nya CD:n Acoustics.

Myrorna svärmar

När temperaturen och luftfuktigheten är den rätta och svartmyrornas prinsar och prinsessor har uppnått mogen ålder är det dags för myrsvärmning. Detta inträffar vanligtvis i månadskiftet juli - augusti. Det var dags för svärmning i dag i min trädgård. Simultant svärmades det såväl ur plattorna vid entrén som ur gräsmattan vid garaget.

När befruktningen har ägt rum har prinsarna gjort sitt livs insats och avlider. Prinsessorna hittar lämpligt boende, biter av sig sina vingar och förebereder sig för äggläggning. De blir drottningar.

När myrorna svärmar kan de i sin upphetsning flyga in på olämpliga ställen. Får man in hundratals flygmyror i huset är det givetvis otäckt. Svärmningen är dock bara ett naturligt led i myrornas fortplantning och svartmyran är en nyttig medspelare i naturen. Den äter kvalster och löss och jag har hellre svartmyror i min trädgård än sådana kryp.

lördag 1 augusti 2009

Strandfürdö

Om en 13-årig badentusiast ingår i resesällskapet och dagstemperaturen tenderar att dra sig över 35-strecket, krävs en viss anpassning av turistandet. Det fick bli sevärdhet på förmiddagen och bad på eftermiddagen.

Ungrarna kan det här med bad. Jag har ju tidigare skrivit om badliv i Budapest på bloggen. Då handlade det mest om det ungrarna kallar för gyógyfürdö, eller inomhusbad. Den här gången blev det strandfürdö, utomhusbad. Vi prövade på två sådana, Dagaly och Palatinus.

Dagalybadet är störst med totalt 12 pooler. Palatinus har bara sju, men är väl så bra som sin storebror. Eller som 13-åringen uttryckte det: Dagaly hade bäst termalbad, men ingen vågmaskin och rundsaken var mycket häftigare på Palatinus. Rundsaken är en avgränsad del av bassängen där sprutmunstycken sätter fart på vattnet så man flyter med runt. Vågmaskinen som syns på bilden körs en gång i timmen under fem minuter. Någon säger något på ungerska i högtalarna och sen ringer en klocka. Då springer alla till bassängen med vågmaskin. Lite väl häftiga vågor för senior, men 13-åringen behärskade tekniken till fulländning.

Termalbadet på Palatinus var ombyggt sedan sist. Ny kakelbeklädnad och ingen svaveldoft. Jag vet inte om det var detta som skrämt iväg de äldre gentlemän som spelade schack, när jag var där senast (= 1979). Båda epiteten återfanns dock i Dagalybadets termalbad, svaveldoft och schackspelare.

Att bada utomhusbad är för ungraren ofta en heldagssyssla. Mat finns att köpa, hamburgare, korv, langost etc. Man kan t o m få sig en god pilsner eller två på badens serveringar.

Dagalybadet ligger på Pestsidan strax norr om Arpad híd. Buss 133 passerar badet på sin färd från Lehel tér till Arpad híds metrostation. Palatinusbadet ligger på Margaretaön och det når man med buss 26 som avgår från Östra stationen Nyugati pu, med ändhållplats nämnda Arpad híd. På återfärden tjänar man tid om man byter till spårvagn redan vid Margaretabron. 26:an tar sig en koves på Budasidan innan den går över bron till Pest. Mer om baden i Budapest finner du här.