Gül Baba var en muslimsk dervisch som kom till Budapest när turkarna ockuperade staden 1541. Gül Baba är en av få turkar som respekteras av ungrarna. Han anses vara den som introducerade rosor i staden. Gül Baba betyder just rosornas fader på turkiska. Gül Baba avled kort efter det att han kommit till staden och blev heligförklarad av den styrande kalifen.
Det ser stängt ut när vi kommer till graven, men efter en stund dyker en äldre man upp och låser upp grinden. Det kostar 500 HUF/vuxen att titta på graven. Bilden är tagen inne i kryptan. Runt om kryptan finns rosenplanteringar.
Vi går vidare genom Rózsadomb och kommer fram till Peter Mansfeldmonumentet i Ifjúsagi Park. Peter Mansfeld drogs som 15-åring in i upproret 1956 och deltog i striderna runt Szena tér där det nu ligger ett stort köpcenter, Mammut. Han och hans kamrater fortsatte efter det att upproret slagits ner, att bedriva illegal verksamhet. De gjorde sig skyldiga till stölder och hot mot de som de ansåg vara medlöpare till den kommunistiska regimen. Peter Mansfeld greps och blev dömd till döden. Han avrättades 1958 och har blivit en symbol för den ungdom som gjort uppror mot förtrycket. Monumentet består av en staty av en naken yngling som innesluten i ett fängelse av sten blickar ut över den här vyn.
Rózsadomb är ett gammalt burget område med många stora eleganta villor. Förr fanns här flera ambassader. Några finns fortfarande kvar, bl a Nederländernas, men annars återfinns diplomatkvarteren numera på Pestsidan runt stadsparken Városliget. Här bodde även Adolf Eichman under kriget i en villa som han "köpt" av en judisk familj. Familjen sändes till Auschwitz.
Gatuskylten kan ju indikera att det även skulle drälla av dumma blondiner här. Bimbo betyder emellertid rosenknopp på ungerska, så vi befinner oss alltså på Rosenknoppsgatan på Rosenkullen.
Vi tar oss ner till Moskva tér och tar spårvagn 61 till Városmajor där kugghjulsbanan startar. Bilden visar hur denna drivs med ett kugghjul som hakar i en kuggstång som ligger mellan rälerna. Kugghjulsbanan ingår i det allmänna kommunikationsnätet och vi åker på vår veckobiljett rakt upp på kullarna. Vid ändhållplatsen går vi några 100 meter till Uttörö vasút, Pionjärjärnvägen.
Pionjärerna var det kommunistiska partiets barn- och ungdomsverksamhet. Utöver järnvägen fanns här uppe på kullarna förr även flera olika pionjärläger. Numera är de omvandlade till campingplatser för allmänheten.
Järnvägen drivs fortfarande av ungdomar i 10-12-årsåldern, med stöd av vuxna personer. Det är den ungerska statliga järnvägen, MAV, som ansvarar för driften. Tåget består av ett diesellok som drar två öppna passagerarvagnar. Vi löser en dagsbiljett, som visserligen blir dyrare än en enkel biljett, men vi förstår oss inte på biljettsystemet och grabbarna i luckan pratar bara ungerska.
Här har vi stannat på en station för möte. Tåget tar oss slingrande fram över kullarna ner mot Hyvösvölgy. Men först skall vi stanna vid Janos Hegy.
Janos Hegy, Jans kulle, är högsta punkten, 527 m ö h, i Budapests omgivningar. Vi hoppar av tåget här och går den mödosamma vägen upp till utkikstornet, från vilket vi har den här underbara vyn. Budapest är en storstad som breder ut sig över Budas kullar och Pests platta slätt.
Vi hinner precis tillbaka till nästa tåg som tar oss ner till ändhållplatsen i Hyvösvölgy.
Från Hyvösvölgy (Jag måste skriva det flera gånger, det är ju ett så härligt namn. Det betyder för övrigt svala dalen.) åker vi spårvagn 56 ner mot Moskva tér. Vi hoppar av här mittemot Hotell Budapest, där jag bodde på en av mina tidigare resor. Vi hittar inte den restaurang som Hasse Nylén pratar om i sin bok Budapest bortom turisstråken. Den kanske är nedlagd. Vi hittar dock ett annat matställe där vi prövar på ungerska hamburgare. Det smakar inte som på Burger King tycker 13-åringen. Nej det var godare hävdar senior.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar