fredag 5 december 2008

Fåglarna

Aftonbladet har dragit i gång en ny serie av DVD-filmer som säljs som bilaga till tidningen. Det är Hitchcocks klassiker. Spänningens mästare. Förra veckan var det Psycho, denna vecka är det Fåglarna. Senare kommer klassiker som Främlingar på tåg och Fönstret mot gården.

I Fåglarna debuterar Tippi Hedren. En blondin från Minnesota vars farföräldrar kom från Sverige. Medverkar gör även den Austalienfödde skådespelaren Rod Taylor. Han förekom senare bl a i långköraren Falcon Crest. Taylor och Hedren spelar det unga paret som kämpar för sina liv mot de fåglar som löper amok i Bodega Bay.

Manus är av en annan kändis. Screenplay by Evan Hunter. Det är vår gamle hederlige deckarförfattare Ed McBain som under en av sina pseudonymer har medverkat med manus. Han föddes som Salvatore Lombino 1926 och avled som Ed McBain 2005. Jag har skrivit om honom tidigare här.

Filmen spelades in 1963. Den står sig än i dag som en av filmvärldens bästa skräckisar. Rekommenderas varmt

3 kommentarer:

Fredrik sa...

Hej, en undring : vilken film avslutas med ett slagsmål uppe på Mount Rushmore? Skurken ramlar ner , håller sig fast i en president-näsa , men tappar taget och faller mot en säker död. Har för mig att det ska vara Hitchcock, men kan ha misstagit mig.
ps, saknar du någon gammal 10-i-toppare så är det möjligt jag har den...
/Fredrik

Bogey sa...

Filmen du söker heter I sista minuten. Inspelad 1959 med Cary Grant i huvudrollen. hoppas att den finns med i Aftonbladets serie.

I ärlighetens namn kom jag inte i håg namnet själv, men det finns ju hjälpmedel. Den här siten t ex innehåller allt man behöver veta om Hitchkock och lite till.

http://www.hitchcock.se/index2.htm

Fredrik sa...

Tack !