onsdag 30 april 2008

Liljebagge (Lilioceris lilii)

Det är samma visa varje år. Dessa baggar har inte förstått. Det råder nu krigstillstånd. Baggar som påträffas på mina blommor löper uppenbar risk för determination. Flyg till grannen eller vart fan som helst. Här har ni inget att hämta.
Det börjar med kejsarkrona och kungsängslilja, för att sedan fortsätta med de vanliga liljorna. Man ser de klarröda insekterna sitta på bladen. En del är listiga, och försöker undkomma genom att hoppa ner och gömma sig i jorden. Den här trädgårdsmästaren är dock flink och inget undkommer hans öga. Lättast att fånga är de kopulerande baggarna. Upptagna av sina lustar märker de inte den analkande faran. Vips är den flinke trädgårdsmästaren framme och fångar två på en gång.

fredag 25 april 2008

Göteborgsproggen

Jag beställde lite film och Pluras bok från CDON, och snubblade då på den här utgåvan från MNW, som kom 2007. Här finns ljuva minnen från min tid i Göteborg på 70-talet, där Sprängkullsgatan 19 var stamhaket. Det var där de spelade, alla banden i Göteborgsproggen. De flesta gav ut sina plattor på det lokala bolaget Nacksving, som hade Tommy Rander som förgrundsfigur.

Nationalteatern och Nynningen var de mest namnkunniga namnen. Björn Afzelius anslöt senare från Skåne. Motvind hette ett lokalt förortsband från Hammarkullen. Gitarristen Janne Brynstedt* kom senare att spela tillsammans med just Afzelius.

Det fanns även rent politiska band som Knutna Nävar, KPML(r):s flaggskepp i musiken. Med på skivan finns pekoralen Lär av historien, baserad på John Fogertys Proud Mary. Här fanns trubaduren Dan Berglund med stark vänsteranknytning och med flera starka visor på sitt samvete. En av dessa, Våren i Backadalen har förresten gett namn åt gruppen Zyrenka som ni finner i bloggrollen.

Bilden på omslaget härrör från uruppförandet av en musikteater baserad på B Travens böcker om indianernas kamp i Mexico. Detta ägde rum vid Musik i Siljan något av de första åren på 70-talet. Jag såg en senare föreställning på Konserthuset i Göteborg. På bilden syns Nynningen, delar av det som senare skulle bli Tottas Bluesband. Mannen längst till vänster är skådespelaren Anders Lönnbro. Numera kanske sonen Harald Lönnbro är mer känd, bl a från nya Bullerbybarnen och Hem till byn. I mitten sitter Thomas Forsell, som sjöng i Nynningen. Det barn som står längst fram kan möjligen vara Gry Forsell, dottern känd från TV 4 och Mix Megapol.

* Rättat 2008-06-26 efter påpekande av Tobbe.

måndag 14 april 2008

fredag 11 april 2008

Springtime

Jag tog den långa vägen hem från jobbet i dag. Det kändes som vår i luften. Nere vid hundbadet fanns det öppet vatten. Jag såg en sådan som på bilden. Koltrast. Den var i a f förr betraktad som en flyttfågel. Nu vet jag inte. Med all klimatomställning kanske det är en stannfågel. Jag betraktar koltrasten som ett vårtecken.
Ett vårtecken liksom de blåsippor som slagit ut, krokusen, de nedbetade tulpanerna, takdropp, och talgoxarnas pilska sång.

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Klosteröl. En alldeles egen art av belgisk ale. Jag har provsmakat Maredsous no 6. En blonde. En av april månads nyheter på systembolaget. Vad kan man säga om den? Det är en fyllig ale, med balanserad beska och sötma. Smakar inte alls illa, men sticker ändå inte ut. Inget man minns så att säga. Artikel nr 1511. 15,40 för 33 cl.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Min bloggroll behöver fräschas upp. Den är ju att betrakta som en hänvisning, en vink om läsvärda bloggar. Med sorg i hjärtat måste jag konstatera att en favorit avsomnat. Dött bloggdöden. Halvarsson har gett många läsvärda upplevelser. Inte bara på bloggen. I Dalarnas tidningars lördagskrönikor på den tiden det begav sig. I boken"Där O'l man river gör en krök".
Så mycket läsnöje. Så många tips om bra böcker och god musik. Nu saligen insomnad i bloggkoma. Jag kan inte längre hänvisa till en blogg där inget händer. Bort från rollen.

Några jag läser och finner nöje i, lägger jag till. Lilla blå, en dam från södra regionerna som ständigt överaskar med nya vinklingar på livets abrovinklar. Hon har ett alldeles eget menageri av bloggfigurer att bekanta sig med. Farbor Gösta och Pål Pommac för att nämna några. Hon firar f ö 1-årsjubiluem i dag.

Mickey. En skåning med polsk påbrå, som hittar på de mest fantastiska inlägg. Jag förstår inte var han hittar på alla sina inslag, videosnuttar m m. Polen?

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Nu har vi bestämt oss. Ersättningen för vår planerade Portugalsemester blir ... en semester i Spanien. Vi lyckades inte hitta något bra Portugalalternativ efter Ryanairs dystra besked. Vi funderade på Ungern, Italien och Kroatien, men fastnade efter ett tag för Andalusien.

Nu blir det Sterling Airways till Malaga. Hyrbil (väldigt billigt i Spanien), och en rundtur Ronda - Sevilla - Cordoba. Flyg, hyrbil och logi bokat. Men först blir det fem dagar i Krakow. Avfärd onsdag den 16 april. Återkommer i ämnet.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Till avslutning en malt report. Det är Glenfiddich Ancient Reserv 18 y o i glaset i kväll.

söndag 6 april 2008

Grekisk panna


När vi var på Västkusten i påskhelgen blev vi bjudna på grekisk panna av min syster. Nu i helgen hade vi svärföräldrarna på besök så då passade jag på att laga den rätten själv, med en liten modifikation. Jag slängde på lite Kalamataoliver. Receptet finns lite var stans på webben men jag har inte hittat på någon bra bild på grekisk panna. Det fick bli pannan på en grek i stället.

En grek vid namn Nikos Kazantzakis. Författare som föddes på Kreta 1883. Han studerade juridik i Athen och sedan filosofi i Paris. Han kom att leva större delen av sitt liv utomlands, men är begravd 1957 uppe på Martinengobastionen, en del av Heraklions försvarsmur. Denna är belägen vid utfarten mot Hersonissos, och vid en av mina Kretaresor stannade jag moppen och gick upp och tittade på graven. På gravstenen står "Jag hoppas intet, Jag fruktar intet, Jag är fri". Kazantzakis är mest berömd för boken Zorba the Greek som blev film med bl a Anthony Quinn. Ytterligare en bok av Kazantzakis har filmatiserats av Martin Scorsese; Kristi sista frestelse.


Ingredienser
1-2 fläskfiléer
1,8 kg klyftpotatis
1 röd paprika
1 gul paprika
1 röd lök
3 tomater
200 gr fetaost i kuber
kärnfria kalamataoliver

Marinad till köttet:
3-4 vitlöksklyftor
1,5 dl olivolja
1-1,5 tsk sambal oelek
2 msk soja

Kall sås:
4 dl turkisk yogurt
4 msk majonäs
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk salladskrydda
Lite pressad lime


Gör så här

Strimla fläskfilen. Pressa vitlöken och blanda med dom andra ingredienserna till marinaden. Lägg fläskfilen i marinaden och låt den ligga i ca. 6 timmar.
Skala potatisen och skär den i klyftor. Lägg potatisen på en plåt eller långpanna med lite olja, salt och peppar. Ställ in den i ugnen 220 grader i 10 min. Strimla paprikorna och löken. Skär tomaterna i skivor. Ta ut potatisen efter 10 minuter och lägg på det marinerade köttet. Toppa sedan med paprika, lök och tomater. Ställ in den i ugnen igen i ca.30 min. Lägg då på fetaosten och oliver och in i ugnen igen i ca. 10 min. Blanda under tiden ihop den kalla såsen.

fredag 4 april 2008

Ölprovning

Jag har idag provat några av de ölnyheter som systembolaget lanserade 1 april. Herrn t v, Brewdog Punk IPA står här bredvid mig. Kaxig är han. På etiketten står följande:
"This is not a lowest common denominator beer. This is an agressive beer. We don't care if you don't like it. We do not merely aspire to the proclaimed heady heights of conformity through neutrality and blandness.
It is quite doubtful that you have the taste or sophistication to appreciate the depth, character and quality of this premium craft brewed beer. You probably don't even care that this rebellious little beer contains no preservatives or additives and uses only the finest fresh natural ingredients.
Just go back to drinking your mass marketed, bland, cheaply made watered down lager, and close the door behind you."

Inte stänger jag dörren för Brewdog. Han är välkommen åter. En typisk IPA, alkoholstark (6 %) och med en betydande beska. God så här efter maten på fredag kväll.

Till dagens pizza kit delade jag och hustrun på en Primátor och en Mariestads Prima Lager. Hustrun föredrog den tjeckiska Primátor. Jag tyckte den hade för lite beska. Det finns bättre tjecker att hitta, Zlatopramen t ex. Mariestads Prima Lager har jag inte sett för sista gången. Mariestads ordinarie lager hör till det bättre av stapelvarorna. Den prima har lite mer karaktär, besk men ändå med en avrundad smak.

onsdag 2 april 2008

Inställd resa

Flyg Skavsta - Porto, hyrbil på flygplatsen, logi på en finca utanför Braga. Så var planen och så var det bokat. Vi hade även börjat kika på sevärdheter som den på bilden Bom Jesus i Braga.

Då kom det här beskedet från Ryanair: "Your Ryanair booking has been cancelled. Ryanair regrets that following an operational review, the route detailed below will cease operation from the 20th May 2008."

Vi letade givetvis efter alternativa flyg. Mer än dubbla priset, mer än dubbla restiden med minst ett byte, och totalt värdelösa avrese- och ankomsttider fick oss att inse att vi måste planera om totalt.

Nu funderar vi över följande alternativ

Flyg till Lissabon och boende i mellersta Portugal.
Andalusien; flyg till Malaga och hyrbil Andalusien runt. Cordoba, Ronda, Granada etc.
Italien; Sicilien, alt, Apulien eller Abruzzien. Flyg till lämplig ort och hyrbil.
Ungern; Bila ner genom Polen och Tjeckien mot Balatonsjön.

Vi kollar dessa alternativ och avbeställer hyrbil och boende i Portugal. Återkommer med närmare besked. Resan till Krakow om 14 dagar är dock helt spikad.