Inspirationsläsningen blev inte av utan gick över i inspirationstittning.
Günther Grass har skrivit Blecktrumman om sin uppväxtstad Danzig/Gdansk. Staden blev efter första världskriget en fristad mellan det tyska Ostpreussen och den polska korridoren. Befolkningen var huvudsakligen tysktalande. På 30-talet fick nazirörelsen ett starkt fäste i Danzig. Boken handlar om trumslagarpojken Oscar som växer upp i Danzig under den här tiden, och vidare om hans öden i Nazityskland.
Jag lånade boken på kommunens bibliotek. Den fanns inte framme i biblioteket utan på bibliotekets förråd. Det var originalupplagan av den svenska översättningen från 1961, och i boken satt den här lappen som jag inte kunde motstå att visa för er. Beloppet för böter har höjts något sedan boken inköptes. Jag fick pröjsa 15 kr för en knapp veckas försening. Det var bara att gälda sin skuld. Man vill ju inte bli avstängd från vidare utlåning.
Jag måste dock erkänna att boken blev för tung. Litet kompakt typsnitt gjorde sitt till. Trots flera omstarter kom jag aldrig i genom denna klassiker. Jag bestämde mig för att i stället se filmen från 1979. Den har nu levererats från Discshop och skall begås i helgen.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
En annan film med anknytning till Polen sågs förra helgen. Det var Ninas resa av Lena Einhorn. Lena Einhorn har även skrivit boken som är förlaga till filmen. Det handlar om henns mor Nina Rajmic. Hon växer upp i Lodz i Polen och kommer efter tyskarnas ockupation till det judiska gettot i Warzawa. Nina blir tillsammans med sin bror Rudek några av det c:a 100 - tal personer som överlevde gettot där det från början vistades 400.000 människor. De förlorar sina föräldrar och övriga släktingar men lyckas genom tur och förslagenhet att överleva kriget.
Efter kriget studerar Nina till läkare och träffar under studierna sin blivande make Jerzy Einhorn, även han polsk jude. Under ett studiebesök i Köpenhamn hoppar makarna av och söker asyl i Sverige.
Det var en mycket bra film. Inspelade scener varvas med Ninas egna berättelser. Det är en gripande skildring om en en stark kvinna som härdats men inte förhärdats av sitt levnadsöde.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Ytterligare en filmupplevelse står på tur. I valet mellan bok- och filmupplevelse av Schindlers list blev det film. Även den levererad från Discshop i dagarna. Mer om Oskar Schindler senare.
torsdag 7 februari 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar