lördag 9 februari 2008

Kasjubien

Vi tittade på Blecktrumman i kväll. Där fick jag höra om ett nytt folkslag som jag inte kände till sedan tidigare. Jag googlade fram lite uppgifter om detta västslaviska folk.

"En viktig kasjubisk kulturpersonlighet har den tyske författaren Günther Grass kommit att bli. Hans mor härstammar från Kasjubien och bland annat förekommer det ett flertal kasjubiska huvudpersoner i hans roman Blecktrumman som utspelas just i Gdansk.
Dagens kasjuber finns inom ett område i Polen som är omkring tre mil brett och åtta mil långt och sträcker sig från kuststäderna Gdynia, Sopot och Gdansk mot sydväst. Under tidig medeltid antas dock kasjuberna ha rört sig över ett många gånger större område längs hela den del av östersjökusten som i dag är polsk. Antalet kasjuber uppskattas i dag till en bit över 200 000 men bara för ett par hundra år sedan var de betydligt fler. Fram till första världskriget levde de i områden som dominerades av tyskar och assimilerades i stor utsträckning med den tyska befolkningen men efter första världskriget har i stället många kasjuber assimilerats med den språkligt mycket närbesläktade polska majoritetsbefolkningen. Denna process påskyndades dessutom av det kommunistiska Polens officiella inställning att kasjuberna bara talade en polsk dialekt. Denna inställning medförde att skolundervisning på kasjubiska inte var möjlig. Först 1991 återinfördes kasjubiskan som valfritt skolspråk i området. Kasjubiska klasser ordnas i grundskolan så snart det finns 14 intresserade elever och i gymnasiet om det finns minst sju.

Kasjubiska språket skiljer sig påtagligt från polskan och det föreligger litteratur på kasjubiska så långt tillbaka som på 1500-talet, då de första försöken gjordes att skapa ett eget skriftspråk. I dag utkommer ett litet antal tidskrifter på kasjubiska, det förekommer radio- och tevesändningar ett par gånger i veckan, det finns en kasjubisk teaterensemble och två kasjubiska folkhögskolor. I kyrkorna i området hålls gudstjänsterna i stor utsträckning på kasjubiska och på internetadressen www.kaszubia.com ges samlad information om kasjuberna, deras språk och historia."

Källa: Rusyner, lemker och kasjuber – centraleuropeiska minoritetsfolk i ett utvidgat EU
Morgan Nilsson, doktorand i slaviska språk. http://hum.gu.se/forskning/humanistdagbocker/humanistdagboken_16/Humdag_2003_37.pdf

I filmen finns en judisk leksakhandlare som heter Sigismund Markus. Det är han som tillhandahåller blecktrummor. Jag tyckte att han verkade bekant till utseendet och på eftertexten ser jag att det är Charles Aznavour som spelar rollen.

Inga kommentarer: