söndag 9 oktober 2011

Jacobsen Saaz Blonde

Med risk för att bli misstänkt för att ha grava alkoholproblem skall jag presentera en ny bekantskap i avdelningen ljusa öl.

Jacobsen öl är Carlsbergs serie specialöl som bryggs i Jacobsen Brewhouse i Köpenhamn under ledning av bryggmästare Jens Magnus Eiken. I oktober 2005 lanserades fyra specialöl som var tänkta att säljas på ett fåtal exklusiva restauranger. Det var Jacobsen Original Dark Lager, Jacobsen Bramley Wit (veteöl), Jacobsen Brown Ale och Jacobsen Saaz Blonde (ljust öl).

2006 kom en julöl Jacobsen Golden Naked Christmas Ale som jag skrivit om tidigare och hoppas få återse när julölen släpps i november.

Den här blonda saken sprang jag på i Systembolagets butik på Regeringsgatan när jag var på besök i huvudkommunen för några veckor sedan. Den finns i det ordinarie sortimentet med nr 11307, till det facila priset av 5o kr för 75 cl. Tyvärr finns den bara på ett begränsat antal butiker, närmast på Marieberg i Örebro.

Det är en fyllig alkoholstark (7,1%) ale med väl avvägd beska/sötma. Trots att det är en ale kan man känna släktskapet med tjeckisk lager. Rekommenderas!

Inga kommentarer: