onsdag 11 februari 2009

Doing the omoralisk schlagerfestival



1975 arrangerade Sverige Eurovision Song Contest. ABBA hade vunnit tävlingen 1974 i Brighton med Waterloo. Vänstern arrangerade en alternativfestival. Vi var väldigt mycket vänster vid den tiden. Vietnamkriget hade precis avslutats under våren 1975, och vi behövde förmodligen något nytt att engagera oss i. Motståndet mot den kommersiella kulturen var kraftfullt i den progressiva musikrörelsen. Stikkan Andersson var galjonsfiguren för kommersialismen. ABBA var hans främsta varumärke. ABBA skulle man inte lyssna på och det är först på senare år som jag upptäckt den låtskatt som herrar Andersson och Ulvaeus skapade.

I You Tubeinslaget ovan är det Ulf Dageby (under artistnamnet Sillstryparn) som tillsammans med Nationalteaternas orkester spelar ett av bidragen i alternativfestivalen. Ett annat som jag fångar ur minnesbanken är det spanska bidraget "Recuerdelos en color, con Kodak por favor".

Nu är det återigen dags för den svenska uttagningen till Eurovision Song Contest. Första deltävlingen har avhållits i Göteborg. Nu mal det på ett antal veckor framöver med deltävlingar, dueller och andra chansen. Kvalitén på musiken har knappast höjts sedan 70-talet. Men det handlar ju inte längre om en tävling i musik. Det är performance, cirkus, och gyckelspel. Underhållning helt enkelt. Debatten om programmet handlar om hur det röstas och om Petra Mede är rolig eller inte. Kommers är inte längre fult och forna tiders progghjältar återfinns i ICA-reklamen.

Lite mer progg kan du lyssna på här i min progglista.

Inga kommentarer: