söndag 22 februari 2009

Allt om Whisky nr 1/09

Årets första nummer av Allt om Whisky har anlänt. Inspirationsläsning för de som tycker om whisky och öl, t ex den här blogginnehavaren.

Jag konstaterar att av de 4 maltsorter jag för närvarande har i lager så är tre ett resultat av rescensioner i AoW. Den fjärdes tillverkare Bowmore Destillery ägnas i detta nummer en ledande artikel. I det här numret blir jag nyfiken på BenRiach Curiositas, artnr 10405-01 på bolaget, 389 kr. Heavily Peated Speyside låter lockande.

Det finns flera artiklar som handlar om belgisk öl. 140 bryggerier och c:a 1 000 ölsorter ger en viss variation. Det finns lite mer än Stella Artois och Duvel. 15 öl på tre dagar handlar om en resa som tidningens utsände gör i landet. Han besöker bl a Maredsous, benediktinerklostret utanför Namur. Känt för sina tre ale, 6, 8 och 10, men även för ost.

Namnet Duvel får en förklaring i artikeln. Ölet som härstammar från jäst hämtad från Skottland kallades först Victory Ale för att fira första världskrigets slut. 1923 fick det sitt nuvarande namn sedan skomakaren Van de Wouwer kallat det för "nen echten Duvel", en riktig rackabajsare. Sådana historier gillar jag.

Ytterligare artiklar om Belgiens goda öl finns om Leffe och Hoegaarden. Jag får även svaret på varför det belgiska ölet Kwak serveras i så konstiga glas i en träställning. Ölet var ursprungligen ett öl som såldes till kuskar. De kunde ha det runda glaset fastsatt med en ställning på kuskbocken och släcka törsten utan att behöva kliva av sin vagn. Namnet Kwak har två förklaringar. Värdhusägaren Pauwel Kwak skall vara den som hittade på glaset, och ljudet som uppstod i glaset när ölen gungade fram och tillbaka skall låta kwak, kwak. Ett gott mustigt öl som jag provat på en av Stockholms barer som specialiserat sig på belgisk öl.

2 kommentarer:

Z sa...

Allt om Whisky är bra.

Håller på att bli delaktig i en källare för lagring av ädla drycker.

Har ett antal Fullers Vintage Ale 2008. Chimay Blå och Westmalle Tripel står på inköpslistan.

Har Bogey kanske erfarenhet av ölllagring? och möjligen nåt tips på
lämpliga ölsorter.

/Zigne

Bogey sa...

Jag har inte några större erfarenheter av lagring. Jag har ingen lämplig lokal, så bolaget får vara mitt lager. Lite temporära lager blir det väl efter tysklandsresor.
Lämpliga ölsorter för lagring är väl annars de öl som har en lång tillverkningsprocess eller som tillverkats för långa transporter.
De tyska bockölen och den engelska India pale ale är sådana öltyper.
Einbecker Winterbock fanns tillfälligt på bolaget i februari.
Old Empire är ett gott India Pale Ale som brukar finnas på större bolag.
Belgien är ett spännande ölland som jag vill smaka mer av. Chimay finns även med vit och röd kapsyl. Maredsous är en annan trappist, som jag prövat no 6 och 8 av. Finns även en 10:a.