fredag 14 september 2007

Caféliv i Budapest

Budapest är en caféstad med långa traditioner. Det var turkarna som introducerade kaffet för ungrarna på 1500-talet. Cafélivet blomstrade under Habsburgeran och det fanns i början av 1900-talet inte mindre än 600 Káveházes i staden.

Caféerna var samlingsplats för stadens intellektuella, för dess konstnärer och författare. Det var även på caféerna som upprorsmännen, revolutionärerna samlades. En del av dem var poeter tillika.

Ett besök på ett eller flera caféer hör således till en Budapestresa. Att sitta på café och vila sina trötta fötter och kolla på folklivet är en viktig del av reseupplevelsen.

Caféer heter antingen Káveház eler Cukrázda. Det senare kan översättas till vårt konditori, d v s här kan man även köpa med sig bakverk hem.

När vi var i Budapest i våras hann vi med två caféer. Hauer Cukrázda på bilden låg tvärsöver gatan från vårt hotell Mercure Metropol. Här tog vi en espresso med bakelse efter en lång dags promenerande i staden. Vi var egentligen ute efter en sandwich men det kunde de tyvärr inte uppbringa. Jag tycker att det blir lite för mycket sött med bakverk.

Det andra caféet vi besökte var Ruszwurm Cukrázda uppe på slottskullen. Efter en het förmiddags promenad uppe bland alla sevärdheter på slottskullen var det skönt att sträcka ut benen och ta en dupla (dubbel espresso) och en bit strudel med sur körsbärsfyllning. Ruszwurm är ett av de äldsta caféerna i staden som ännu är i bruk. Det grundades 1827.

Det mest berömda caféet i Budabest är förmodligen Gerbeaud Cukrázda vid Vörösmarty Tér i Pest. Kaféet har anor sedan 1870-talet och det var här kompositören Franz Liszt hade sitt stamställe. Caféet omnämns av många researrangörer som ett måste, men det är givetvis en turistfälla som har förstånd att ta betalt. Risken för att få stå i kö för att få komma in är även överhängande speciellt vid högsäsong.

Ett annat av stadens berömda caféer är New York Káveház på Ersébet utca. Här kan man slå sig ned och lyssna på barpianisten som spelar gamla klassiska Franz Leharmelodier. Spana in takmålningarna med erotiska motiv, och drömma sig tillbaka till den tid då caféet samlade celebriteter som Thomas Mann och Bela Bartok.

Är man inte nöjd med enbart kaffe kan man alltid pröva det lokala brännvinet. Barak Pálinka, aprikosbrännvin, eller Cseresznyepálinka (körsbär).

Inga kommentarer: