lördag 15 september 2007

Bef Stroganov

Rödbetssoppan är ju en maträtt som har anor från den ryska husmanskosten. Soppor av olika rotfrukter var basföda för den ryska bondebefolkningen.

Bef Stroganov härstammar dock från samhällets högre klasser. Maträtten har uppkallats efter greve Alexander Sergejevitj Stroganov (1733 - 1811). Det sägs att greven på ålderns höst blev tandlös och att hans kock därför blev tvungen att skära köttet i strimlor.


Ingredienser:

5 hg nötkött, utskuren biff, entrecote eller oxfilé
1 stor gul lök
1 hg champinjoner
smör
1 msk vetemjöl
2 ½ dl köttbuljong (vatten och en tärning)
2 msk tomatpuré
1 tsk senapspulver
en skvätt sherry
ättiksgurka, skivad motsvarande en gurka
salt
svartpeppar
1 dl Creme fraiche

Strimla köttet. Skiva lök och champinjoner och stek i smör. Strö över mjölet och späd med buljongen. Tillsätt senapspulvret utrört i tomatpurén. Låt såsen småputtra i fem minuter. Smaka av med sherryn och blanda ner ättiksgurkan.
Bryn köttet i smör och salta och peppra. När köttet är brynt lägg över det i såsen. Låt småputtra lite till och rör ned cremefraichen mot slutet. Jag brukar servera ris och en grönsallad till den här maträtten. Det fungerar troligen med kokt potatis eller bandspagetti också.

Jag dricker helst öl till det mesta. En tjeckisk Zlatopramen från Usti nad Labem passar bra här.

Inga kommentarer: