måndag 6 augusti 2007

Semesterminnen 5

Tallinn

Vi tog en kryssning till Tallinn. Eller Reval som den hette på plattyska. Tallinn betyder danska staden, och det var danskarna som under ledning av Vilhelm II Sejr besegrade esterna på 1200-talet och sedan lät anlägga ett fäste i det som blev Tallinn. Det var vid detta tillfälle som danskarna erhöll sin dannebrog men det är en annan historia.


Herrarna har avlöst varandra. Tyska ordnar, svenska krigarkungar, ryska tsarer, tyska nazister, och sovjetmakten. Alla har lämnat sina spår efter sig.


Tallinn har en välbevarad stadskärna, Vana Linn eller gamla stan som vi säger. Den har liksom Visby en ringmur. Det finns många historiska byggnader att bese. En dag är för lite för att hinna med allt.


En byggnad som inte är öppen för turister är byggnaden på bilden. Den var tidigare KGB:s högkvarter. Lägg märke till de igenmurade källarfönstren. Här hölls de oppositionella fångna och om väggarna kunde tala skulle de ropa högt om alla lidanden. I dag används byggnaden till den estniska polisens administration.

Inga kommentarer: