Ett besök i stugan hör till våra besök hos släkten. Stugan ligger på gränsen mot Västergötland på gården Stättareds marker. I skogarna finns flera vandringsleder. Bl a korsar Hallandsleden markerna, Hallandsleden som nu är en del av North Sea Trail. Leden går förbi Lilla Lyngslätt och om detta torpställe kan man läsa på den här länken http://www.northseatrail.org/show_single_article.php?article_id=4262&lang=uk
"Enligt uppgifter bebyggdes Lyngslätt i slutet av 1700-talet och låg då troligen på allmän mark. I samband med enskiftet kom det att tilhöra gården Stättared och torparen fick betala hyra med två dagsverken. Det innebär 40% av en heltidslön och det är en rätt hög hyra med hänsyn till att huset var litet, markerna magra och åkrarna bara omfattade sex tunnland, dvs ett område inte större än 100x300 m. De sista brukarna hette Olaus och Lotta. Utöver sina små åkrar hade de två kor som fick beta i omgivande utmark och skogar. Korna behövdes inte bara för mjölkens skull. Kodyngan var mycket viktig att ta tillvara för att bibehålla åkrarnas bördighet. Efter 1918 slapp Olaus och Lotta betala med dagsverken men då var också Olaus över 60 år gammal."
1935 flyttade Olaus och Lotta till äldste dottersonen Georg på Backen, Veddige, där de bodde till sin död, 1939 resp 1940. Makarna fick sju barn. De hade även en fosterson. Makarnas 3 yngsta barn dog i späd ålder. Alfred och Gottfrid och fostersonen emigrerade till USA. Karl bosatte sig i Trollhättan. Dottern Emma gifte sig med Fredrik Karlsson och bosatte sig på torpet Långabjär i Veddige. De fick 10 barn. Emma var min farmor och tillika gudmor. Hon avled 1972. Georg var pappas äldsta bror och avled 90 år gammal 2004. Historiens vingslag känns nära inpå skinnet.
Fotot föreställer torpets jordkällare. Kvar finns även rester av boningshusets murstock, lagårdens grundstenar och några fruktträd. Torpets marker hålls öppna bl a med hjälp av betande får. För den som inte förstår halländska: Lyng = ljung, bjär = berg. Det finns en hel del danska arv i såväl halländskan som i halländska ortsnamn.
Jag hittade på flera länkar om Lyngslätt när jag sökte i Google.
http://stenfast.blogspot.com/2006/10/monument-ver-torparlivet.html
http://www.stattareds4h.se/om/garden.htm
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar