fredag 27 juli 2007

Semesterminnen 2

Halmstad

Residensstad i Halland. Landshövding Lövdén var inte hemma. Per Gessles hemstad. Han var inte heller hemma. På turné enligt uppgift.

Hemma var emellertid 91:an Karlsson alias Mandel. Det var ju på Hallands infanteriregemente I 16 som han och 87:an Axelsson, Elvira, furir Revär och de andra av Rudolf Petterssons figurer hörde hemma. Givetvis skall detta utnyttjas i marknadsföringen och därför finns nu en staty av Mandel på Storgatan. I bakgrunden ses Norre Port. Den enda kvarvarande stadsporten från den nu rivna stadsmuren.

Det har hänt en hel del i Halmstad sedan jag bodde där i början av 1980-talet. Järnvägen har lagts om och Halmstads Norra station är nu ett minne blott. Där järnvägen gick finns nu en ny trafikled. Jag hade svårt att hitta ur stan på grund av den ändrade stadbilden.

Flera av stadens industrier har försvunnit. Där en gång Nordiska Filt höll till växer en ny stadsdel upp, Nissastaden. Det är säkerligen attraktiva lägenheter som nu byggs vid Nissans södra strand.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ursäkta en petig spoling, men Eulalia är inte en RP-figur. Hon är gift med Åsa-Nisse och således skapad av Stig Cederholm/Gösta Gummesson. Men det är rätt och riktigt att I 16 ligger som grund för Klackamo regemente.

Bogey sa...

Spolingen har givetvis rätt. Det gäller att hålla reda på fruntimmren. Elvira skall det vara.