Årets sista nummer kom i veckan. Så även ett inbetalningskort för nästa års utgåvor. Detta nummer ägnas åt Irland och Tjeckien.
Reportagen om Irland handlar i huvudsak om whiskey, men det finns även ett reportage om stout och Guiness. Irländsk whiskey är inget återkommande inslag i det här huset. Det har väl druckits några Jameson under årens lopp, och även provats Paddy och Tullamore Dew. Det smakar inte illa men inte heller något speciellt. De irländska trippelldestillaten har inte så mycket smak, de blir för rena, smaken sitter i de små föroreningarna.
Det jag läser får mig att vilja prova Connemara, en relativt ny irländare (lanserades 1996). Smaken skall vara särpräglad, en kombination av rökighet och irländsk sötma. Finns som åttaåring på systembolaget (nr 497, 549 kr). I beställningssortimentet finns även en 12-åring och en caskstrength. Den senare menar AoW vara särskilt lyckad. Nyligen har en sherrylagrad variant lanserats.
Irländsk svartöl är något jag hoppar över. Skall det vara irländsk öl föredrar jag Kilkenny eller Murphy's Red. Annars är väl Tjeckien favoriten åtminstone sommartid. I AoW finns reportage från de tre stora bryggerierna och några mindre. Staropramen, Pilsner Urquell och Budvar/Budweiser som presenteras är kända och välsmakande storsäljare.
I den lilla tjeckiska staden Uherský Brod begick den svenska hären ett av sina illdåd under 30-åriga kriget. Vid invasionen av staden 1643 jämnades stadens bryggeri med marken. 10 år senare stod emellertid ett nytt bryggeri på plats, och sedan dess har det bryggts öl i staden. Bryggeriet heter Janácek Pivovar och ett av bryggeriets märken som nyligen lanserats i Sverige är Comenius. Ölet är döpt efter stadens store son, Jan Amos Komensky (på latin Comenius). Denne är en av pedagogikens historiska förgrundsgestalter. Som sådan fick han av Axel Oxenstierna i uppdrag att skriva svenska läroböcker när han var verksam i Elbing i nuvarande Polen.
Krusovice är en liten by med 400 invånare belägen 5 mil utanför Prag. Här finns nu Tjeckiens 5:e största bryggeri och samtidigt det mest moderna. Stapelvaran Krusovice Imperial är ingen höjdare, åtminstone inte den burkvariant jag smakade för några år sedan. Ett bättre val är bryggeriets Breznak, som lanserade på systembolaget i oktober (nr 1611, 10,30 för 33 cl). Det är en prisvärd öl vars etikett pryds av en flintskallig, skäggig man som dricker öl. Mannen är Viktor Cibich som var stins i Velké Brezno. Det sudettyska bryggeri som ursprungligen bryggde ölet valde Viktor som etikettprydnad 1906. Han fick för detta 30 öl i veckan under hela sin livstid. Livstiden blev inte så lång, han dog 1916. Familjen var tyskjudisk, och medan ölet med pappa Viktor på etiketten sändes till den tyska Afrikakåren under andra världskriget. sändes Viktors söner till Auschwitz. De överlevde kriget och återvände till hemstaden, för att efter bara några månader som tyskar utvisas från Tjeckien. Av tyskarna inte accepterade som varande judar. Av tjeckerna inte accepterade som varande tyskar.
Breznak har jag provat. Jag ser att "mitt" bolag nu fått in Comenius, så även där får det väl bli en provning. Annars är det säsong för julöl. Premiär för detta liksom för glögg och julsnaps var det i måndags. Tre sorters julöl har provats i helgen, Jacobsen Golden Naked Christmas Ale är en stark och mäktig julkryddig sak som säljs i 75 cl flaskor (nr 11365, 55 kr). En liknande öl är den belgiska Corsendonk Christmas Ale (nr11362, 20,90 för 33 cl). Fullers Old Winter Ale är den tredje (nr 11369, 22,90 för 50 cl) som provades. Fullers är ett pålitligt bryggeri och inte heller denna blir en besvikelse. Når dock inte riktigt Jacobsens och Corsendonks toppar. De här tre ölen är inte några jag väljer att dricka till julmaten. Därtill är de för smakrika, de förtar smaken av allt det andra goda. De passar bäst som solitärer.
Uppdatering 2009-11-27: Comenius är nu avnjuten. Jag förstår prisskillnaden mellan en Comenius (15,90) och en Breznak (10,90). Den är motiverad. Comenius är den ultimata tjecken. Kraftfull, väl avvägd beska och en perfekt skumkrona.
söndag 22 november 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar