Ölreportaget handlar om England där fyra större bryggerier presenteras. Fullers i London med märken som ESB, India Pale Ale och Golden Pride. En Golden Pride drack jag förresten i helgen. En stark och välsmakande ale.
Shepherd Neame i Faversham har flera kända märken på sin reportoar, som Early Bird, Master Brew och Bishops Finger. Bryggeriet har sett till att få avsättning för sina produkter genom att äga 370 pubar.
Youngs från Ram Brewery i Wandsworth har inte bara sin berömda Winter Warmer att luta sig mot. De har både stout och lager på programmet.
Wychwood Brewery i Witney har häxbrygden Hobgoblin som är en mörk ale, och den ljusare Circle Master att bjuda på. De brygger även Brakspear Oxford Gold sedan originalbryggeriet las ner 2002. Alla tre är goda ale som jag kan rekommendera.
Det finns även ett öllexikon där ölets termer förklaras. Några av oktober månads nyheter presenteras också, men det har jag ju skrivit om tidigare.
Vi kan även få läsa historien om mannen bakom det japanska maltwhiskyundret. Masataka Taketsuru kom från en familj som i generationer bryggt sake. 20 år gammal avresta han till Skottland för att lära sig allt om whiskytillverkning, vilket han gjorde grundligt. Han träffade sin fru i Skottland och arbetade under flera år på skotska destillerier, bl a i Campbeltown. Han återvände till Japan, men familjeföretaget hade skrinlagt planerna på whiskytillverkning. Han vände sig då till konkurrenten Suntory, och fick ansvar för att bygga upp företagets whiskytillverkning. Han arbetade för företaget under en 10-årsperiod, men blev oense med företagsledningen om var produktionen skulle förläggas. Han lämnade för att så småningom öppna eget på den nordliga ön Hokkaido, som har ett klimat som påminner om Skottlands.
Det finns givevis många tips om spännande whisky. Jag har fastnat för några och funderar på att prova en del. Glendronach som finns som 12-, 15- och 18-åring. 12:an har jag druckit tidigare, en fyllig, rätt söt whisky med lätta röktoner. Det lutar åt att prova en mognare variant. Den japanska Nikka Yoichi 10 yo lockar också med beskrivningen robust, med balanserad rökighet och en massa sköna frukttoner.
Uppdate 2009-09-09: Jag var i residensstaden i dag och kunde inte låta bli att handla på mig en Nikka Yoichi. Det blev några Paulaner Oktoberfestbier, några belgare och en Solstice d'hiver Barley Wine också.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar