fredag 24 april 2009
Öystein Sunde
Öystein Sunde är den tredje av Gitarkameratene som presenteras här. Även han är en i Norge världsberömd singer-songwriter, som hållit på sedan slutet av 60-talet. Väldigt flink gitarrspelare som vi kan se i det översta klippet. Han spelar där en av sina mest kända instrumentala kompositioner, Klå, med hjälp av ytterligare tre gitarkamerater.
I nästa klipp visar Öystein att han även kan hantera en banjo. Steelguitar är ett tredje instrument som han trakterar. Lika snabb som han är fingrarna är han i munnen. Han är känd för sin humor och skulle karln prata lite långsammare skulle kanske även jag kunna uppfatta skämten. Jag misstänker för övrigt starkt att det är han själv som skrivit texten på det engelska wikipediainlägget om honom.
tisdag 21 april 2009
Åge Alexandersen
Sticker emellan med en trönder från Namsos som i bland kallats för Norges Bruce Springsteen. Här i sin mest kända låt, Lys og varme, tillsammans med Mikael Wiehe. Han började som rockmusiker men blev med tiden mer singer-songwriter. Han samarbetade i början av 90-talet med Björn Afzelius i en konsertserie till stöd för Nicaragua. Har deltagit i Norges uttagning till Eurovison Song Contest 1980 där han kom tvåa med låten Björnen sover. Texten är en stark kritik mot Sovjeunionens invasion av Afganistan.
Åge Alexandersen kommer från en resandesläkt, eller som man sa förr tattare. Han tillbringade mycket av sin barndom i sin farfars verkstad där det bl a tillverkades knivar. Farfadern Alexander Alexandersen hade rest mycket runt i Norden och där kommit i kontakt med den svenske diktaren Dan Anderssons texter. Farfadern brukade deklamera dikterna för Åge. Detta blev upprinnelsen till den CD med Dan Andersson-texter, Snöharpan, som Åge Alexandersen gav ut 2006. Här finns kända sånger som Omkring tiggarn från Luossa, men även 8 icke tidigare tonsatta dikter som Alexandersen skrivit meleodi till.
Även gamla proggare kan bli belönade med medaljer. Åge Alexandersen blev 2006 utnämnd till riddare i 1:a klassen av St Olofsorden. Han har genom åren erhållit ett flertal priser och utmärkelser, och räknas som en av Norges stora artister .
Åge Alexandersen fyllde 60 år den 21 mars i år. Bemärkelsedagen firades bl a med en Åge Alexandersen-Box med sammanlagt 24 CD, varav 4 med nytt material.
Ljus och värme, svensk text
När mörkret nu har sjunkit ned
går jag stilla genom rummet,
och många känslor drar i mig.
Vad ska framtiden ge?
För det arvet du ska bära
kan bli tungt att ta med sig.
Kommer frågor? Kommer klander?
Kommer misstanke om svek?
Refrain:
Solen som gick ner i kväll,
den ska skina för dig, kära,
och fågelns frihet ska nog visa väg
och det ska bli
mycket ljus och mycket värme.
Tro och hopp det får du med dig.
Många tårar, tunga stunder
är jag rädd för att det blir.
När solen jagar natten bort
så kryper du intill mig.
Jag gömmer alla tunga tankar
som var där igår.
I liv och skratt du frågar mej
om regnet och om solen,
och svaren som jag ger dig
hade inte jag igår.
Refrain
lördag 18 april 2009
Django Reinhardt
Ett sidospår leder från de norska vissångarna till den fransk-zigenske jassgitarristen Django Reinhardt. Lillebjörn Nilsen sjunger i sången Tante till Beate om Django. Han är den stora idolen för Beates faster. Låten är i den stil som gjorde Django Reinhardt och hans Franska Hotkvintetten känd på 1930-talet.
Django Reinhardt är född i Belgien 1910. Han växte upp i ett zigenarläger utanför Paris. Han lärde sig där att spela gitarr och violin. När Django var 18 år drabbades lägret där han bodde av en brand och han själv blev brandskadad i handen. Hans ringfinger och lillfinger på vänsterhanden växte fast. En läkare lyckades operera i sär fingrarna, men de var fortfarande försvagade. Django var dock fast bestämd på att fortsätta med sin musik. Violin var inte möjligt att fortsätta med ,men med hjälp av en speciell strängsättning kunde han spela sin gitarr.
Django Reinhardt bildade 1934 Franska Hotkvintetten (Quintet du Hot Club de France) tillsammans med bl a Stephane Grapelli på violin. Orkestern hade stora framgångar under 30-talet. Vid andra världskrigets utbrott befann sig orkestern på turné i England. Grapelli blev kvar i England medan Django valde att återvända till Paris. Han ombildade orkestern och en klarinettist fick ersätta Grapelli. Django överlevde kriget och återförenades med Grapelli och de gjorde stor succé i USA. 1951 drog sig Django tillbaka till sitt hem nära Fontainbleu. Han avled av en hjärtattack 1953.
Det är ett härligt sväng i Franska Hotkvintettens musik, och man kan spåra influenser inte bara i ovan nämnda Nilsenlåt utan även i flera andra. Nilsen är liksom Reinhardt en skicklig gitarrkliare.
fredag 17 april 2009
Lillebjörn Nilsen
Björn "Lillebjörn" Falck Nilsen är en av Gitarkameratene. Han har en lång karriär som vissångare bakom sig . Han skivdebuterade 1971 med Tilbake. Lillebjörn Nilsen är liksom flera av de norska vissångarna en mycket skicklig gitarrist och medverkar som sådan tillsammans med Finns Kalvik på Fred Åkerströms Två tungor. Det var där jag först kom i kontakt med honom och Kalvik. Det blev sedan ett antal vinyler inköpta och vid ett besök i Olso inköptes även sångböcker med dessa norska trubadurer.
Lillebjörn Nilsen medverkar på LP:n På stengrunn. En skiva där flera norska artister sjunger tonsatta dikter av den norske proletärförfattaren Rudolf Nilsen. Dan Berglund har gjort en svensk version på Nilsens tonsatta dikter, utgiven på Proletärkultur 1977.
Lillebjörn Nilsen är alltjämt verksam med egen hemsida och myspacesida. Lillebjörn Nilsens sångbok finns att köpa på Adlibris. Det finns även en myspacesida för Rudolf Nilsen.
Caol Ila Sherry Wood 12 y o
Caol Ila är jämte Lagavulin min stora favorit av Islay-produkterna. Heavily Peated. Hur fungerar den i hop med en avslutande lagring på sherryfat? Jo alldeles utmärkt. Röken och sötman gifter sig och formar en tjärpastill doppad i honung. Cask-strength (50 %) och ofiltrerad gör att alla smaker finns kvar. Dricks med en extra droppe vatten så att alla smaker frigörs. Det är stor risk för att denna dryck inte kommer att uppnå någon högre ålder än de 12 år den redan lagrats.
Artikelnummer 10425, 599 kr för 70 cl. Skynda, skynda om du vill komma över den här. Den är prisvärd.
Uppdatering 2009-04-19: Kronstam provar whisky i Söndags-DN. Den här är en av de han nämner och som får +++. Det betyder fynd på DN:s värdeskala.
******************************
Påsken har i övrigt firats i återhållsamhetens tecken. Några smakprov av aktuella maltdrycker har dock hunnits med.
Oppigårds Easter Ale blev ingen besvikelse. Den kvarstår som favoriten av detta lilla bryggeris produkter. Om det är vårkänslor eller av andra skäl så börjar jag dock tröttna på den där råa beskan. Därför får jag nog ännu ett år kora Pumpviken Påsköl till årets påskale. En rundare ton passar bättre till maten. Passar gör även den mörka lagern Blåkulla.
Vårkänslor och lite pirr inför vårens Pragresa lockar till försmak på de smakupplevelser som förväntas där. Jag har provat en pilsner från broderlandet Slovakien. Zlaty Bazant (Gyllene Fasanen ?) är mig veterligen den första slovakiska ölen som Systembolaget tagit in. Rätt tempererad är den en mycket hygglig pilsner. Den kan dock inte konkurrera med de bättre tjeckiska sorterna som jag provat i flaskform. Hur de smakar i fatform återstår ånnu för mig att uppleva.
fredag 10 april 2009
Halvdan Sivertsen
Halvdan Sivertsen är en norsk vissångare från Bodö i Nordland. Lite känd i Sverige, men folkkär i vårt grannland. Han har vunnit ett flertal utmärkelser, bl a Pröysenprisen 2005. Spellemanprisen är Norges variant på grammis och Sivertsen har vunnit klassen visor flera gånger, senast 2008.
Han bildade tillsammans med Öystein Sunde, Jan Eggum och Lillebjörn Nilsen gruppen Gitarkameratene som 1990 utsågs till Årets Spelleman (årets artist). Gruppen avvecklades 1994, men Sivertsen har fortsatt samarbetet med Öystein Sunde.
Den här låten är förmodligen hans mest kända. I likhet med de flesta av hans sånger är den skriven på nordlandsdialekt. Kaerlighetsvisa utsågs i en omröstning 2008 till tidernas nordnorska sommarvisa. Han framför den här tillsammans med Tone Damli Aaberge, tvåa i Norges Idol 2005.
Når sommerdagen ligg utover landet
Og du og æ har funne oss ei strand
Og fire kalde pils ligg nerri vanne
Og vi e brun og fin og hand i hand
Når vi har prata om ei bok vi lika
Og alt e bra og ikke tel å tru
Ingen e så go som du da
Ingen e så go som du
Og når høsten finns og hverdagslive venta
Og fuglan tar te vett å flyg mot sør
Og vi får slit med regninga og renta
Og meininga forsvinn i de vi gjør
Når vi må over mang en liten avgrunn
Og ofte på ei falleferdig bru
Ingen e så go som du da
Ingen e så go som du
Men av og tel når tegnan blir for tydli
Og dem som sitt me makta gjør mæ skræmt
Når de fine ordan demmes blir motbydli
Og tankan bak e jævli dårlig gjæmt
Da har æ ei som vet at folk vil vokne
Og at veien ifra høyre snart må snu
Ingen e så go som du da
Ingen e så go som du
Og når æ kryp te køys å frys på beina
Og du har lagt dæ før mæ og e varm
Da vet du æ e litn og aleina
Og låne mæ litt dyne og ei arm
Og dagen den e vikti og den kræv oss
Men natta den e din og min og nu
Ingen e så go som du da
Ingen e så go som du
onsdag 1 april 2009
Hvis du reiser nordover i vår
Finn Kalviks norska version av Dylans Girl From North Country. Den är inspelad 1974 och finns med på LP:n "Nökkelen ligger under matta", som givetvis finns i min samling. Finn Kalvik är en norsk vissångare som på 1970-talet hade ett samarbete med Fred Åkerström. Han har sedan samarbetat med Benny Andersson och Björn Ulveaus som producerat två senare skivor med honom. Under 2000-talet har Kalvik sjungit duett med Cajsa-Stina Åkerström. Cajsa-Stina är dotter till Fred och en av duetterna är just Freds gamla hit Två Tungor. Det är en dikt av Inger Hagerup som tonsatts av Finn Kalvik.
Finn Kalvik är även känd som "Nullern". Han medverkade i 1981 års Eurovision Song Contest och lyckades där komma sist med noll poäng. Låten hette Aldri i livet. Mer Finn Kalvik har du här.
Hvis du reiser nordover i år
Hvor vinden alltid er kald og hard
Så hils ei jente jeg traff ifjor vår
Og fortell henne hvor forelsket jeg var
Hvis du reiser i sno og dårlig vær
Og vinteren atter preger alt
Se at hun er kledd i gode varme klær
Så hun holder seg varm når det blir bitende kaldt
Se om hun har langt flommende hår
Som spunnen silke om hals og kinn
Se om hun har langt flommende hår
Det husker jeg best fra den gang hun var min
Jeg tenker ofte har hun glemt hvem jeg var
For tiden går og jeg står ennå uten svar
I mørke netter under solens lys og klar
Har jeg drømt om å få gi henne alt jeg har