söndag 25 januari 2009

I sista minuten - North by Northwest



Ännu en av Hitchcocks klassiker har besetts; I sista minuten eller som den heter i original North by Northwest. Reklammannen Roger Thornhill (Cary Grant) blir kidnappad av en spionliga ledd av Vandamm (James Mason). De tror att han är en konstraspion vid namn George Kaplan. Kaplan är i själva verket en person uppdiktad av FBI. Vandamm försöker döda Thornhill. Han lyckas att fly men blir misstänkt för att ha mördat en FN-tjänsteman. På flykt undan Vandamm och polisen med tåg mot Chicago träffar han Eve Kendall (Eva Maria Saint). Ljuv musik uppstår mellan Roger och Eve, men hon visar sig inte vara den person hon utgör sig vara. Jakten går vidare.

I en berömd scen blir Thornhill jagad av ett besprutningsplan ute på prärien. Filmen avlutas med en annan berömd scen Där Thornhill och Eve jagas över Mount Rushmoremonumentet.

I filmen gör regissören en s k cameo, han uppträder i en statistroll. Cameos är ett signum för Hitchcock. I 35 av de totalt 65 filmer han regisserade syns han skymta förbi. Här är det i början av filmen där han skall kliva på en buss, men bussdörren stängs mitt fram för ögonen på honom.

Eva Maria Saint är mest känd för den kvinnliga huvudrollen i Storstadshamn (On the Waterfront) där hon spelar mot Marlon Brando. Hon fick en Oscar för den rollen. Som en av skurkarna ser vi en ung Martin Landau. Chefen för FBI ser väldigt bekant ut. Rollen spelas av Leo G Carroll, mest känd som chefen Alexander Wawerly i Mannen från UNCLE.

Uppdatering 2009-01-25. En replik som fastnade kom alldeles i början av filmen. Reklammannen Roger Thornhill dikterar på språng till sin stenograferande sekreterare när han i en replik säger; "I reklamvärlden finns inga lögner, bara ändamålsenliga överdrifter."

Inga kommentarer: