tisdag 7 oktober 2008

Wawelhöjden

Wawelhöjden som ligger precis där floden Wisla gör en krök. Att den gör en krök har förmodligen väldigt mycket att göra med att Wawelhöjden ligger där den ligger. En kringående rörelse var nödvändig så att säga. Wawelhöjden är ytterligare en av de där sevärdheterna man bör ha besökt innan man dör.

Wawelhöjden är Krakows slottskulle. Här finns det kungliga slottet som under 500 år var säte för Polens regent. Vår svenskättade Sigge Wasa var den regent som lät flytta residenset till Warzawa på 1600-talet. Slottet var tyskarnas lokala högkvarter under andra världskriget. De lät som på många andra ställen plundra slottet på dess konst. Mycket är återfört och slottet har i dag en rik samling på fr a gobelänger och barockmöblemang. Vi tog en guidad rundtur på slottet. Tyvärr var guidens engelska inte av det mer välartikulerade slaget, vilket i kombiation med en ovana att svälja slutet av meningen, gjorde att en stor del av informationen gick förlorad. Vackert var det i alla fall. Interiören inte guiden.

På slottskullen ligger även Krakows katedral. Katedralen härstammar från 1300-talet. Här kröntes och begravdes under århundraden de polska regenterna. Sigismund III Wasa och två av hans söner finns begravda här. Ett av sidokapellen, det med grönt tak som sticker fram ovanför körsbärsbusken, har tillkommit med finansiering från Sigismund. Från 1963 till 1978 var katedralen säte för ärkebiskop Karol Wojtyla, som sedermera blev påve Johannes Paulus II.

I klippan under slottet finns en grotta. Den skall enligt legenden ha varit boplats åt den hemska drake som terroriserade befolkningen. Draken åt sig mätt på får, tills en dag en skomakarlärling vid namn Krakus kom på idén att smörja in fåren med en salva gjord på svavel. När draken sin vana trogen kastade sig över och slukade fårskocken, drabbades han av en hemsk halsbränna. Han försökte släcka den genom att dricka vattnet i floden Wisla, men drack så ofantligt mycket att han sprack. Krakus blev stadens hjälte och blev vald till byhövding. Han lät bygga en försvarsanläggning på Wawelhöjden. Runt denna växte sedan staden Krakow upp. Namngiven till Krakus ära.

Inga kommentarer: