torsdag 2 oktober 2008

Rynek Glówny

Rynek Glówny i Kraków är en av de 100o platser man bör bese innan man dör enligt Patricia Schultz handbok för världsresenären. Den har jag klarat av.

Rynek Glówny betyder Stora torget och visst är det stort. Det skall vara ett av Europas större torg. Torget ligger i Krakóws gamla stad och är omgivet av vackra fasader i gotisk, renässans- och barockstil. Mitt på torget ligger Sukiennice, "klädhallen", byggd på 1300-talet och renoverad under renässansen. Kraków är en gammal handelsstad. Norr i från från Östersjökusten transporterades bl a bärnsten på floden Wisla. Från öst kom varor via Ukraina, och saltgruvorna söder om staden försåg den med egna åtråvärda handelsvaror.

Klädhallen är den gula byggnaden på bilden. Tornet som sticker upp bakom byggnaden är stadstornet som givetvis bestegs av undertecknad. Klädhallen ligger mitt på torget, som alltså breder ut lika mycket bakom byggnaden. I klädhallen pågår än i dag kommersen. Nu är det souvenirer av allehanda slag. Bärnsten givetvis i olika form och färg, och innefattad i smycken. Träprodukter som schackspel och ryska gummor, och olika slags textilier. En del souvenirer avbildar stadens store son, Karol Wojtyla, mer känd som påve Johannes Paulus II.

Inga kommentarer: