tisdag 21 oktober 2008

Jagellonicauniversitet

Grundat som Krakows Akademi 1364 av Kasimir III (den store). Akademin höll då till i det kungliga slottet på Wawelhöjden. Den här byggnaden som heter Collegium Maius färdigställdes 1492. Trappan på bilden leder upp till bibliotekets ingång.

Här studerade den berömde astronomen Nicolas Kopernikus 1491 - 95. Han fortsatte sina studier i Bologna, Padua och Rom. Under studierna kom han i kontakt med gamla grekiska skrifter om den heliocentriska världsbilden, där solen står i centrum och planeterna kretsar runt solen. Teorierna var kontroversiella och det skulle dröja tills Kopernikus var 70 år innan han publicerade sina teorier i skrift. Åratal av astronomiska observationer och beräkningar låg bakom detta verk, som Kopernikus själv aldrig fick se i tryck. Han dog dessförinnan i ett slaganfall.

En annan av universitetets berömda studenter var Karol Wojtyla. Han påbörjade sina studier 1938, men de fick avbrytas vid tyskarnas ockupation 1939. Universitetet stängdes och en stor del av lärarkåren blev deporterad till Auschwitz. Wojtyla återupptog sina studier efter kriget vid universitets teologiska fakultet, och han prästvigdes 1946. Han studerade några år i Rom och tog där en teologie doktorsgrad. Återvände 1948 till Polen och tjänstgjorde som kyrkoherde i olika församlingar i Krakow fram till 1951 då han fortsatte sina teologiska studier vid Jagellonicauniversitetet. Han fick så småningom en professur i moralteologi. Utnämndes 1958 till biskop och 1964 till ärkebiskop i Krakow. Tre år senare avancerade han till kardinal, och 1976 valdes han till påve och tog namnet Johannes Paulus II.

Vi besökte Collegium Maius och följden med en engelsk guidad tur i biblioteket. En mycket vacker byggnad, med målade tak, och väl patinerad inredning. Turen avslutas i den gamla föreläsningssalen där väggarna pryddes av oljemålningar av doktorer och professorer som tjänstgjort under universitetets flerhundraåriga historia.

Inga kommentarer: