lördag 16 augusti 2008

Mezquita de Cordoba

Mezquita är det spanska ordet för moské och det här var på sin tid världens näst största moské. Den började byggas på 700-talet och utvidgades under två århundraden till nuvarande storlek.

När morerna erövrade Cordoba 711 fanns på platsen en visigotisk kristen kyrka från 600-talet. Moskéns merhaba är inte som brukligt placerad i riktning mot Mekka utan i söderläge. Det finns två teorier om detta. Den ena går ut på att man använt den tidigare kyrkans disposition. Enligt den andra teorin så har moskéns konstruktör utgått från sin hemort Damaskus när han placerade ut merhaban, och då är söderläge helt ok.

När Cordoba återerövrades av de kristna monarkerna blev mezquitan åter kyrka. Först inrättades några mindre kapell. På 1500-talet under Karl V revs så mittenpartiet av moskén och ersattes av en katolsk katedral. Jämfört med Sevillas katedral så är merparten av den tidigare moskén bevarad, och vilket också ger byggnaden dess karaktär. 856 pelare med moriska valvbågar av den typ ni ser på bilden finns det totalt i den 24.000 kvm stora moskén/katedralen.

Kyrkan är mycket mörk. Den här bilden är tagen utan blixt och med stativ. Jag hann ta några sådana bilder innan en vaktmästare talade om att det inte var tillåtet att fotografera med stativ. Det var tydligen förbehållet de profesionella fotograferna. Tripoda no!

Inga kommentarer: