lördag 9 augusti 2008

Italica

Italica är en romersk ruinstad som ligger vid byn Santiponce strax norr om Sevilla. Eftersom vi bodde någon mil därifrån blev det ett lämpligt utflyktsmål.

Italica grundades 206 f kr av Scipio Africanus. Det var både ett militärläger och ett kulturcentrum för denna del av romarriket. Två kejsare är födda i Italica, Trajanus och Hadrianus (han med muren mot Skottland). Hadrianus gynnade sin hemort och lät uppföra marmortempel och andra ståtliga byggnader.
Staden förföll efter det romerska imperiets fall och i stället utvecklades Sevilla som regionens huvudort. I dag återstår endast ruiner. Det pågår utgrävningar i området. De skatter som hittills hittats återfinns på Museo Arquelógico i Sevilla.

Bilden föreställer amfiteatern i Italica. När vi är där slår det mig att tjurfäktningarna egentligen är en fortsättning av de skådespel som ägde rum på amfiteatrarna. Vi besökte några dagar tidigare tjurfäktningsarenan i Ronda och det är slående hur lika byggnaderna är till sin konstruktion. På romartiden var det kamp på liv och död emellan människa och människa, eller människa och djur. I dagens tjurfäktningar är väl utgången tämligen given. Det är inte av omsorg om tjuren som man stoppar en 10-åring från att fäktas, utan av risken att barnet skall skadas. Jag har aldrig sett någon tjurfäktning men av de beskrivningar jag läst är det en utdragen historia som måste innebära att tjurarna plågas. Knappast en företeelse som hör hemma i vår civiliserade värld.

Inga kommentarer: